28 Ekim 2018 10:17

Makro-Taze çalışanları ilk kıvılcımı çaktı: Birliğimiz güçleniyor!

İşçi kıyımının yaşandığı Makro-Taze Market'te çalışanlar, ortak komite kurarak çeşitli eylem ve etkinlikler için hazırlığa geçtiler.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ahmet AKARSU
Kayseri

Kayseri’de 400 kişinin işten çıkartıldığı Makro-Taze Market çalışanları ilk kıvılcımı çaktı, birliği güçlendirmek üzere toplantısını yaptı. Tüm çalışanların beraberliğini sağlamak için ortak komite kurarak süreci ilerletme kararı alınan toplantıda çeşitli eylem ve etkinlikler için de öneriler tartışıldı. Sağlık Emekçileri Sendikası’nda, Avukat Eylem Sarıoğlu ve DİSK Bölge Temsilcisi Cumali Sağlam ile bir araya gelen çalışanlar, “haklarımızı birlik olursak alırız, ilk kıvılcımı çaktık, birlik güçleniyor” dedi.

AYRIŞMA YOK, BİRLİK VAR!

Sürece ilişkin değerlendirmeler yapan Makro-Taze mağduru çalışanlar, işçilerin bölünmesine hizmet eden ve işçi iradesini çiğneyen tutumları kabul etmediklerini belirtiler. Kıdem tazminatını, ihbar tazimatını ve son ayın ücretlerini almak için mücadele edeceklerini dile getirdiler. Avukat Sarıoğlu’na sorularını ileten çalışanlar, dava sürecini başlattıklarını hukuki süreci hızlandırmak üzere bir dizi eylemlikler içinde olacaklarını kaydettiler.

SARIOĞLU: DAVA SÜRECİ HIZLANDIRILMALI

Çalışanlar; Konya, Kayseri, Mersin ve Samsun illerindeki mağdur arkadaşları ile ortak hareket ederek bir kazanım olacağı vurgusu yaptılar. Süreç hakkında bilgi veren Avukat Sarıoğlu, “Dava öncesi şirketlere ayrı ayrı arabuluculuk başvurusu şart. Taze Market, içi boşaltılmış bir şirket olarak görülmeli. Tüm işçilerde bunu biliyor. Arabuluculuk sonrasında dava süreci başlamalı” dedi.

İş mahkemelerinin uzun sürdüğüne dikkat çeken Sarıoğlu, “Son aylık ücretleri almanın yolu, İŞKUR üzerinden dilekçeler yazarak, avukatlar aracılığıyla alabilirsiniz. Fakat tüm haklarının kazanımı için hukuki süreci devam ettirerek ve işçilerin birlik olarak hareket etmesi sonucu bir kazanım olacaktır” diye konuştu.

SAĞLAM: BİRLİĞİN KARŞISINDA HİÇBİR GÜÇ DURAMAZ

“Hukuki sürecin dışında neler yapılabilir?​” sorusuna cevap arandığı toplantı da DİSK Bölge Temsilcisi Cumali Sağlam şöyle konuştu: “İşçilerin bu mağduriyetlerinin giderilmesi için, öncelikli olan şey hukuki süreci işletip, birliği kurmaktır. Siyasi görüş ayırt etmeksizin bir araya gelip, talepler için mücadele etmektir. Biz de DİSK olarak bu süreçte yanınızdayız. Birliğin karşısında hiçbir güç duramaz. Mücadelenizin arkasındayız”

SAMSUN-KAYSERİ DAYANIŞMA BÜYÜYOR!

Öte yandan, Samsun’da hakları için mücadele eden Makro-Taze çalışanları, Kayseri’deki toplantıya dayanışma mesajı gönderdi. Kayseri’den çalışanlarda Samsun’a selam gönderdi. Verilen mesajların içeriği, “birlikteyiz, güçlüğüz, kazanacağız” oldu.

VEKİL ARIK: SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ, MECLİSE TAŞIYACAĞIZ

Makro-Taze mağdurları, seslerini duyurmak için her yolu deniyorlar. Yapılan toplantı öncesi CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık’la bir araya gelen işçiler, süreci anlattılar, mecliste gündem yapılmasını ve temsilciler ile mecliste bir açıklama yapmak istediler. Vekil Arık, “Krizi yaratanlar, bedelini halkımıza ödetmeye çalışıyor. Mağdur edilen Makro-Taze Market çalışanlarının temsilcileriyle görüştük. Mağduriyetinizi gördük. Bu süreçte yanınızda olduğumuzu söylüyoruz. Sürecin takipçisiyiz. Meclise de taşıyacağız, birlikte açıklamada yapacağız sözü veriyoruz” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

Mersin'de HDP binasının tabelası indirilip, ateşe verildi

SONRAKİ HABER

Yarın açılacak Yeni Havalimanı’nda bir iş cinayeti daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...