04 Ekim 2018 07:47

İşsizlik fonundan kamu bankalarına 11 milyar TL kaynak aktarıldı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 3 kamu bankasına İşsizlik Fonu'ndan 11 milyar TL kaynak aktarıldığını doğruladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İşsizlik Sigortası Fonu'na ait 11 milyar TL'nin üç kamu bankasına aktarıldığını doğruladı ve süreci "kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması" olarak tanımladı.

Dünya'nın haberine göre Kalın, dün kabine toplantısının ardından gazetecilerin üç kamu bankasına İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 11 milyar lira aktarılmasına yönelik soruya şöyle yanıt verdi:

"Kamu fonları devletin içerisinde zaman zaman farklı yerlerde kullanılmıştır. Geçmişte de bu oldu. Özal döneminden beri bu tür uygulamalar yapılmıştır, AK Parti dönemlerinde de yapılmıştır. Geçen sene de buna benzer birtakım kaydırmalar yapılmıştır. Burada herhangi bir risk, tehlike söz konusu değil. Yani kamu kendi içindeki kaynakları farklı birimlerde kullanacak şekilde birtakım tedbirler, tasarruflar alabilmektedir. Bu uygulama da ondan farklı bir şey değil. Buradan daha farklı anlamlar çıkartılması doğru olmaz. Tam tersine, aslında bu kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması anlamında atılmış bir adım. Burada herhangi bir kayıp, risk söz konusu değil."

UĞUR GÜRSES DUYURMUŞTU

Ekonomist Uğur Gürses, forumunda 30 Eylül'de yayınladığı "McKinsey’in ilk işi bu muydu?" başlıklı makalesinde "Geçen haftanın su yüzüne çok çıkmayan ama bankacıların bile “bu ne yahu?​” diye konuştukları bir gelişme kamu bankalarının tahvil ihraçları idi. Hafta içinde birkaç gününün içine sığan bir hızda 3 kamu bankası;  Halkbank, Vakıfbank ve Eximbank tahvil ihracını ilan edip, satışı tamamlamlayıp 10.8 milyar TL sağladılar" ifadelerini kullanmıştı.

İki gün önceki "Borsadan al İşsizlik Fonu haberini" başlıklı makalesinde ise "Ulaştığım veriler, İşsizlik Fonu’nun elinde tuttuğu Hazine tahvillerinin satılarak kamu bankalarının sermaye benzeri fon sağlamasında kullanıldığını kesinleştirdi" demişti.

İşsizlik Sigortası Fonu Ağustos sonu itibarıyla yaklaşık 124.3 milyar TL büyüklüğünde ve fonun maddi ve mali varlığının; yüzde 89.05'i tahvil yüzde 10.95'i ise mevduattan oluşuyor.

FONDA 51 MİLYAR LİRALIK GELİR-GİDER UYUMSUZLUĞU

Sayıştay 2017 Yılı Mali Denetim Raporu’nda, İşsizlik Fonu’nun gelir-gider kayıtlarında uyumsuzluk tespit etmişti. Gelir-gider modülü ile muhasebe kayıtlarında birbirinden farklı olduğu belirtilen denetim raporunda, gelir-gider modülünde ‘ödeme’ tablosunda 51 milyar 640 milyon 163 bin 370 lira 80 kuruş TL tutarında ilave bir tahsilat bulunduğu, bu hatalı tahsilat kaydına ilişkin tutarın muhasebe kayıtlarına yansımadığı belirtilmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Konkordato ilan eden Nuhoğlu İnşaat'ın bin işçisi hâlâ alacaklı

SONRAKİ HABER

Cenk Yiğiter'e 'Cumhurbaşkanına hakaret'ten hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...