01 Ekim 2018 05:42

Nedim Türkmen: Konkordato ilan eden şirket sayısı 3 bini geçti

Sözcü yazarı Nedim Türkmen, konkordato ilan eden şirket sayısının 3 bini geçtiğini, yıl bitmeden bu sayının 5 bin ila 7 bin arasında olacağını yazdı.

Görsel: Pixabay

Paylaş

Sözcü yazarı Dr.Nedim Türkmen, Sözcü'de "Konkordato ilan eden şirket 3 bini geçti" başlığıyla yayımlanan yazısında "Konkordato başvurusunda bulunup talebi sonuçlanan borçlu sayısı 3 bini geçti" ifadelerini kullandı.

"Konkordato talebinde bulunan firmalar iş dünyası içindeki insanları şaşırtmamakla birlikte sokaktaki vatandaşı oldukça şaşırtıyor" diyen Türkmen, şöyle devam etti: "Örneğin, Türkiye'nin en çok iş yapan restoranının nasıl oluyor da konkordato talep edecek noktaya geldiğini sokaktaki vatandaş bir türlü anlamıyor."

Türkmen'in yazısında dikkat çeken ifadeler şöyle:

"Ülke genelinde şu ana kadar konkordato başvurusunda bulunup talebi sonuçlanan borçlu sayısı 3 bini geçti. Şu anda mahkemelere yapmış oldukları konkordato talepleriyle ilgili kararları bekleyen ve konkordato talebi için hazırlık yapan borçlu sayısı dikkate alındığında, yıl bitmeden bu sayının 5 bin ila 7 bin arasında olacağını söyleyebiliriz.

Mali durumu bozulmuş olan borçlunun, borçlarını belli bir oran ve vadede ödemesine ilişkin alacaklıları ile yaptığı ve mahkemece onaylanan bir sulh anlaşması olan konkordato talebi, niçin bu kadar artmıştır?

Konkordato talep eden firmaların ortak özelliği, yüksek tutarlı borçlanma yapmış olmaları. Özellikle döviz cinsinden borçlu olanların durumu daha da vahim. Ülkemizde ekonomik krizin etkisiyle bankaların kredi musluklarını kısmaları, dövizin yılbaşından bu yana TL karşısında yüzde 60'ın üzerinde değer kazanması ve ekonomik faaliyetlerin daralmasıyla beraber borçlu firmalar borçlarını vadelerinde ödeyememeye başladı. Ticari ilişki içinde bulundukları diğer firmaların iflas etmesi ya da konkordato talebinde bulunmaları da nakit akışına en büyük darbeyi vurdu. Çoğunlukla küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) banka faizlerinin yükselmesiyle kredilerini erteleme yenileme işlemine konu edemiyorlar. Yıllık yüzde 17 faiz ödediğiniz bir krediyle ilgili olarak bugün yüzde 45 yıllık faizle erteleme yapmak intihardan farksız.

Sürekli olarak nakit akışını sürdürebilmek için banka kredisine ihtiyaç duyan firmalar, artık tükenmiş durumdadır. Bu yüzden konkordato talep ederek kendilerini oksijen çadırına atmaya çalışmaktadırlar." (HABER MERKEZİ)

Murat Özveri yazdı: Konkordato nedir, işçi alacaklarını nasıl etkiler?

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu'dan McKinsey tepkisi: Yesinler sizin yerliliğinizi

SONRAKİ HABER

AKP'li belediye başkanından 475 bin liralık kahve alışverişi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...