17 Eylül 2018 10:38

Avukat Selçuk Kozağaçlı yeniden tutuklandı, avukatları darbedildi

ÇHD Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı tahliye edildikten 3 gün sonra yeniden tutuklandı. Kozağaçlı'nın avukatları salondan tekme ve yumruklarla atıldı.

Ekran görüntüsü: @S_Kozagacli/Twitter

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, 3 gün önce kendisini tahliye eden İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesince yeniden tutuklandı. Tahliye ettiği 12 avukat için ertesi gün yakalama kararı veren mahkeme başkanı Kadir Alpar, raporlu olduğu için mahkemeye başka bir hakim başkanlık etti. Beyanları zapta eksik geçirilen Kozağaçlı avukatlarıyla görüştürülmedi. Kozağaçlı tutuklanırken avukatları da salondan tekme ve yumruklarla atıldı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi 17 avukat 1 senedir tutuklu yargılandıkları davanın 14 Eylül’de görülen duruşmasında İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesince tahliye edilmişti. Duruşma savcısı Can Tümer Keriş’in tahliye kararına itirazını kabul eden aynı mahkeme, 15 Eylül’de 12 avukat hakkında “tutuklamaya dönük yakalama” kararı çıkarttı. Yakalama kararının çıkarılması üzerine gözaltına alınan avukatlar Aytaç Ünsal, Engin Gökoğlu, Aycan Çiçek, Behiç Aşçı ve Ahmet Mandacı dün çıkarıldıkları nöbetçi İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesince tekrar tutuklandı. Hakkındaki yakalama kararına istinaden dün adliyeye giden ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi salonuna girmiş ancak mahkeme heyeti duruşmaya ara vermişti. Heyetin çıkmasıyla birlikte polisler ve adliye güvenliği Kozağaçlı’nın avukatlarını zor kullanılarak salondan atmışlardı. Kozağaçlı ise Terörle Mücadele Şubesi polisleri tarafından gözaltına alınarak İstanbul Emniyet’e götürülmüştü.

‘KENDİ HATANIZDAN UTANACAKSINIZ’

Bu sabah İstanbul Adliyesi’ne getirilen Kozağaçlı, hakkında yakalama kararı veren mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme başkanı Kadir Alpar raporlu olduğu için duruşmaya İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinden Akın Gürlek başkanlık yaptı. Kozağaçlı’nın beyanlarını zapta geçirmeyen Gürlek, “Söz vermeden konuşmayın” dedi. Kozağaçlı ise, “Beyanlarımın sizin tarafınızdan özetlenmesini istemiyorum. Dinlemek için getirdiniz. Söz vermek ne demek. Söz vermeden konuşursam ne yaparsın? Tutuklar mısın” diye sordu. Kozağaçlı, “Buraya mahkeme kararı olduğu için gelmedim. Mahkeme değilsiniz. Verdiğiniz kararlar hukuki değil. Dün geldiğim mahkeme, kendini polisin altında saydı ve polis getirmeden tutuklama yapamadı korkusundan. O kadar çapsızlaşmışsınız ki polis getirmezse tutuklama yapamıyorsunuz. Bu çapta liyakatsizlik sizi çökertir. Cuma verilen tahliye kararı, mahkeme sopa yiyince değişti. Yaptığınız iş yanlış kendi hatanızdan utanacak ve boğulacaksınız. Böyle de sorgu yapılmaz.” dedi. Mahkeme başkanı Gürlek, 3 avukat sınırı getirdi. Önce müvekkilleri ile görüşmek isteyen avukatlar kısıtlamayı kabul etmediler. Sorgusu yapılmayan, beyanlarının tamamı zapta geçirilmeyen ve avukatlarıyla görüştürülmeyen Kozağaçlı, “İsnat edilen suça ilişkin kuvvetli suç şüphesi bulunduğu, gizli tanıkların ifadesinin alınmadığı, yakalanamayan sanıkların olduğu, tanıklara baskı yapabileceği” gerekçe gösterilerek yeniden tutuklandı. Kozağaçlı’nın avukatları ise yine polis ve adliye güvenliğince salondan tekme ve yumruklarla atıldı.

Selçuk Kozağaçlı, tutuklama kararı üzerine "Bir mahkeme kararı var ve bu karar yerine getirilsin diye gelmedim. Hesabımız var o hesabı sormaya geldim. Çağlayan Adliyesi'ndeyim" diyerek adliyeye gittiğini duyurmuştu.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İran Seda-yi Islahat gazetesi kapatıldı

SONRAKİ HABER

BusinessHT.com.tr kapandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa