08 Eylül 2018 15:38

Yarış pisti için dökülmek istenen asfalta karşı nöbet sürüyor

İzmir Güzelbahçe’de ÇED’siz yapılmak istenen yarış pistine karşı bölge halkının nöbeti sürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir'in Güzelbahçe İlçesi Yelki Mevki'nde devletin izni ile başlayan yarış pistinin çalışmaları halkın ve belediyelerin itirazlarına rağmen sürdürülmek isteniyor. İzmir Karting Kulübü tarafından Özgörkey, CMS, Bravo Tekstil, Folkart ve Roberto Ragusin gibi şirketlerin sponsorluğundan yapılmak istenen pist 6-7 Ekim tarihleri arasında yapılacak Türkiye Karting Yarışması’nın 6’ncı ayağında kullanılmasında hedefleniyor.

Pistin çalışmaları, Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün olumlu raporları ile başladı. Yarış pistinin kurulmak istendiği alan İzmir-Manisa 1/100.000'lik imar planlarında tarım bölgesi olarak yer alırken etrafı zeytinliklerle dolu. Alan ayrıca SİT statüsündeki Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı. Pistin en yakın eve uzaklığı ise yaklaşık 120 metre. Pist için çevresel etki değerlendirme süreci başlatılmazken Güzelbahçe Belediyesine de ruhsat için yapılmış bir başvuru yok.

NÖBET İKİNCİ GÜNÜNDE, BELEDİYE ARACI DA NÖBETTE

Halkın piste karşı başlatmış olduğu nöbet ise sürüyor. Kitle örgütlerinin ve siyasi partilerin de destek verdiği nöbette iki gündür alanda çalışma yaptırılmıyor. Alanın girişinde Güzelbahçe Belediyesi'ne ait kamyon bekletiliyor. İzmir Karting Kulübü’nün ise yargıya başvurarak alana asfalt makineleri sokmaya çalıştığı öğrenildi. Kulüp, belediye ve halkı aradan çıkararak tesisi yarışlara yetiştirmek istiyor. Halk ise projeden vazgeçilmediği sürece nöbette kararlı.

'BURADA YAŞAMAMIZ İMKANSIZ OLACAK'

Pistin yakınlarından Özbilim Sitesi'nde oturan emekli fizik eğitimi profesörü Nevzat Kavcar “Burası doğal yapısı itibari ile çanak bir bölgede. Sözü edilen proje hayata geçtiğinde 130 desibele kadar ses çıkacak ve bu her gün olacak. Dolayısıyla Yelki'de oturan halk ve canlılar rahatsız olacak. 60 desibelin üzerindeki her ses canlı için zararlı. Bizim burada yaşamamız söz konusu değil. Gürültü dışında egzoz ve toz da havaya karışacak. Alanda yaklaşık bir yıldır çalışmalar var ama biz 15-20 gündür haberdarız. Yüzyıllık yaştaki zeytinlikleri kötü bir şekilde budadılar ve bazı zeytinlikleri söktüler. Pistin izin süreci tamamlanmış değil, belediyeden de izin almaları gerekiyor. Belediyeye ısrarla başvurmuyorlar çünkü reddedileceklerini biliyorlar. Biz bu pistten vazgeçilmesini istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İsmet Badem, son yolculuğuna uğurlandı

SONRAKİ HABER

Gölcük'te şarbon şüphesine geçici karantina

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa