08 Eylül 2018 00:03

TRT İstanbul’a taşınacak, Ankara’daki araziler ne olacak?

'Yeniden yapılandırılan' TRT'nin genel müdürlüğünün ve birimlerinin İstanbul’a taşınması gündemde. Ankara'daki arazilere ne olacağı ise soru işareti.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

Özgür Eren YILMAZ
İstanbul

24 Haziran seçimleri öncesi yayımlanan 703 Sayılı KHK’de Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT) ile ilgili maddelerin yer almasıyla birlikte, TRT’de 3 bin kişinin İhtiyaç Fazlası Personel (İFP) olarak başka kurumlarda görevlendirilmesi, 2 bin kişinin de emekliliğe zorlanması gündeme gelmişti. TRT Genel Müdürü İbrahim Eren ise TRT Genel Müdürlüğünün İstanbul’a taşınacağını bildirmişti. Şu anda TRT’de çalışan 7 bin 160 personelin 2 bin civarına düşeceği öngörülüyor. TRT’deki küçülme ve taşınmalar sonrasında TRT arazilerinin ‘büyük geliyor’ denilerek satışa çıkarılabileceği iddia edildi.

Evrensel’e açıklamalarda bulunan, TRT’de örgütlü olan Haber Sen’in Genel Sekreteri Burak Ustaoğlu konuya ilişkin şunları söyledi:

“Yıl sonuna kadar arsa tahsisi yapılacakmış. Bunu bize söyleyen genel müdür yardımcısı. Önümüzdeki süreçte de çok hızlı bir şekilde gideceğiz diyor. Ben esas şunu sordum: ‘TRT’nin Genel Müdürlüğünü mü taşıyacaksınız yoksa bütün birimleri mi?​’, ‘Haberi ve benzeri birimleri ilk başta taşıyamayız ama en kısa zamanda biz İstanbul’a gitmek istiyoruz’ dedi. ‘Ankara ne olacak?​’ dedim, Ankara’da iki tane stüdyoyu buırakacaklarmış, görünen o ki Ankara’yı bölge müdürlüğü gibi kullanacaklar. Bunu bir ihtimal olarak söylüyorum. Öbür bölgeleri de ufalttıktan sonra, yapmak istedikleri TRT’yi tamamen taşeron bir halde şirketler üzerinden yönetmek.”

DEĞERLİ ARAZİLER SATILACAK MI?

TRT’de ‘yeniden yapılanma’ adı altında 7 bin 160 olan kadrolu çalışan sayısının 2 bin 100’e kadar düşürülmek istendiğini hatırlatan Ustaoğlu, bunun siyasi bir karar olduğunu vurguladı.

Ankara’da bulunan TRT arazilerinin, taşınma sonrası durumuna da dikkat çeken Ustaoğlu, “Gözümüzün içine baka baka yaptıkları bir şey var. Mesela, OR-AN kampüsü, Etimesgut’ta lojmanların ve aynı zamanda çakırlar arazisinin bulunduğu arazi, İstanbul Ulus’taki TRT binası. Bunlar çok değerli araziler. Bunları satacaklar. Şu an İstanbul Ulus’taki araziyi alabilecek bir meblağ var mı? Yok. Çünkü çok değerli” sözleriyle taşınma isteğinin altında rant olduğunu söyledi.

‘AĞZI AÇIK BEKLEYENLER VAR’

Ustaoğlu şöyle devam etti:

“Şu an bir yayın yapacak alet edevat ucuz değil. İstanbul’da bunlar sıfırdan örülüyor. 703 No’lu KHK ve 3 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile bu yetkiler perçinlendi. Bunu da çok ciddi söyleyeyim, bunu askeri tesislerle birlikte lojman furyasının içine katıp ‘saltanat’a son veriyoruz’ diyecekler. TRT İstanbul’a taşındıktan sonra, bu kadar personel yok olduktan sonra, OR-AN’daki kampüs ciddi bir şekilde büyük gelecek. E orayı ağzı açık bekleyenler var. Büyük bir ihtimalle kendi yandaşlarından birinin hastanesi haline gelecek o bina. Bu yönde duyumlarımız var ama kesin belgelerimiz olmadığı için kesin bir şekilde ‘OR-AN satılacak’ diyemiyorum.”

Konu ile ilgili sorularımıza TRT Genel Müdürlüğünden ise yanıt gelmedi.

ÖNCEKİ HABER

Akçakoca'da 'Fındık için adalet’ yürüyüşü

SONRAKİ HABER

Mesajlaşma sistemi Slack çöktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...