07 Eylül 2018 16:51

Dikmen: Gazeteler kapanırsa toplum bilgi edinme hakkını kaybeder

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, yerel gazetelerin pazar günleri çıkmama kararı almasını değerlendirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Döviz fiyatlarındaki artışın kağıt fiyatlarına yansımasından kaynaklı İzmir’de 7 yerel gazete, pazar günleri çıkmama kararı almıştı. İzmir Gazeteciler Cemiyetine ait 9 Eylül, Ege Telgraf, Haber Ekspres, Yenigün, İlk Ses, Yeni Bakış ve Ticaret gazeteleri bundan böyle pazar günleri okuyucularıyla buluşamayacak. Bazı gazeteler ise, bir kaç gün yayına ara verme, eklerini kapatma veya sayfa sayısını azaltma gibi yollar seçti. Yaşanan krize dair değerlendirmelerde bulunan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, basın sektörünün en zor süreçlerinden birini yaşadığını belirtti.

Türkiye’deki ekonomik krizin daha da keskinleşeceğini dile getiren Dikmen, dövizdeki sert yükselişin gazetecileri etkilediğini söyledi.

Sürecin zorlaşması durumunda daha da vahim sonuçların açığa çıkacağına dikkat çeken Dikmen,”Türkiye’nin dört bir yanında gazeteler, medya organları ve özellikle yazılı basın çok ciddi sorunların eşiğine geldi. Çünkü matbaaların her aşaması dövize endeksli iş yapıyorlar. Kağıt, boya, mürekkep gibi bir çok gereçler kullanılıyor. Bunun için de yüzde 300’lere varan zam talebiyle karşımıza geldiler” dedi.

Gazetelerin en önemli gelir kaynaklarının resimli basın ilanları olduğunu aktaran Dikmen, “İzmir için önemli çözüm önerilerinden bir tanesi pazar günleri gazete çıkarılmayacağıydı. Mevzuat gereği yedi yerel günlük gazeteyle birlikte protokol çerçevesinde böyle bir karar alınması mümkün değil. Ama o toplantıda bu öneri hemen kabul edildi. Mutabakat sağlandı. Konuyla ilgili mevzuata uygun prosedürün yerine getirilmesi için çalışmalar başladı. Eylül ayının ilk gününden bu yana İzmir’de yerel gazeteler pazar günü gazete çıkarmıyor. Çok da büyük getirisi olmayan palyatif gibi görülen bir çözüm söz konusu. Bir anlamda hiç değilse bazı meslektaşlarımızın istihdamının iş olanağının devamını sağlaması açısından önemli. Ama tek başına bu yeterli değil. Bazı gazeteler bir kaç gün yayımlanmama, eklerini kapatma veya sayfa sayısını azaltma gibi önlemler içerisine de girdiler” dedi.

Türkiye’de basındaki mali krizin temelinde yatan en önemli nedenlerden birinin kağıt sorununun yerel basını kemirdiğini söyleyen Dikmen, çözümün kağıt fabrikalarının kurulmasından geçtiğini ancak kağıtta dışa bağımlılığın yaşandığına dikkat çekti. Sorunun çözümü için basın kurumları ve cemiyetlerin yetersiz kalacağını belirten Dikmen şunları ifade etti: “Bu sorunu aşmak için devletin, hükümetin ilgili kurum ve siyasilerin görevidir. Kurumsal, toplumsal sorunları çözümünde öncülük edecek olanlar. Cumhurbaşkanlığının Basın İlan Kurumu iletişim dairesi sorunları bütün bunları el birliğiyle yapabilirler. Yeniden kağıdı üretmek önemli. Bu anlamda dışa bağımlılıktan kurtulmak aslında döviz konusunda da elimizi çok rahatlatacak. Türkiye’deki önemli basın kuruluşları açıklamalarında kağıt üretiminin özelikle üstlenilmesi gerektiğini ‘aklın yolu bir’ maddesi olarak öneriye koyuyor. En vahim iki sonuç iflaslar ve işsizlik bir birine bağlı bu iki sonucu bir nebze önleyebilme olanağımız olur. Toplumun her kesimine ve yönetenlere çok büyük görev düşüyor. Çünkü gazeteler kapanırsa toplum bilgi edinme hakkını kaybediyor. Bu çok ciddi ve çok önemli bir sonuçtur. Bunu gidermek ve önlemek buna ilişkin çözüm yolları bulmak da hepimizin görevidir.” (İzmir/MA)

ÖNCEKİ HABER

Polis şiddeti: Kolumu sıkmayın diyen apartman yöneticisini darbettiler

SONRAKİ HABER

Karaburun’da ‘ekoloji mücadelesi’ tartışıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...