07 Eylül 2018 15:18

Dersim’deki yangın için yetkililerden haftalar sonra açıklama geldi

Orman Genel Müdürlüğü, Dersim’de haftalar öncesinde doğa gönülleri tarafından kontrol altına yangın için 'söndürdük' açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Ferhat Tunç

Paylaş

İnanç YILDIZ
Diyarbakır


Dersim’de Eğriyamaç ve Dikenli Köyü kırsalında 19 Ağustos’ta askeri operasyon sonucu çıkan orman yangın 4. gün sonunda doğa gönülleri tarafından kontrol altına alınmıştı. Bu süre zarfında yangına müdahaleye giden Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı ekiplere “güvenlik” gerekçesiyle izin verilmemişti. Yangın kontrol altına alınmadan önce havadan müdahale için 22 Ağustos’ta Dersim Barosu Orman Genel Müdürlüğüne başvurmuştu. Öte yandan 26 Ağustos’ta gerçekleştirilen askeri operasyon sonucu aynı bölgede ve daha geniş alanda çıkan orman yangını için hem doğa gönüllerinin hem de yangın müdahale ekiplerinin gitmesine engel olunmuştu. Baro tekrar çıkan yangın için Orman Genel Müdürlüğüne söndürmesi için başvurmuştu.  31 Ağustos’ta yazılan cevap, yangın söndürüldükten sonra bugün iletildi. Gelen cevap yazısının ise ilk başvuruyu kapsayan bölge olduğu bildirildi.

ENGELLENDİKLERİ BİLGİSİ YOK

Yangın haberi alınan bütün orman yangınları için gerek karadan gerek havadan müdahale ettikleri iddia edilen cevap yazısında, “güvenlik” gerekçesiyle engellendiklerine dair bilgi geçilmemesi dikkat çekti. Bu yıl içerisinde Bölge’de birçok defa yangınlara havadan müdahale ettikleri bildirilen cevap yazısında Dersim’deki söz konusu yangın için “Yer ekiplerinin müdahalesi ile kontrol altına alınmış olup havadan müdahale için araç görevlendirmesine gerek duyulmadan söndürülmüştür” denilerek yangını kendilerinin söndürdüğü iddia edildi.

HABER ALINCA MÜDAHALE EDİYORLARMIŞ

Orman Genel Müdürlüğü tarafından 31 Ağustos 2018 tarihinde yazılarak onaylanan ve 7 Eylül 2018 tarihinde Dersim Barosu’na iletilen cevap yazısının tam metni şu şekilde: “ Ülkemizdeki ormanların her türlü zararlılardan olduğu gibi orman yangınlarından korunması sorumluluğu bulunan Orman Genel Müdürlüğü olarak haber alınan bütün orman yangınlarına gerek havadan gerekse karadan müdahale etmektedir. Kurum olarak yangınla mücadelede kullanılan araç ve personel planlaması yapılırken bölge ve işletme müdürlüğü bazından geçmiş yıllarda meydana gelen orman yangını sayıları ile yangından zarar gören miktarları ve bölgedeki hakim ağaç türü ve ormanın yapısına göre belirlenen yangın hassasiyet derecelerine göre konuşlandırılmaktadır. Özellikle hava araçları yangın riskinin çok yüksek olduğu Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde görevlendirilmektedir. Bu yıl içerisinde birçok defa hava araçlarımız Doğu,Güneydoğu, İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde meydana gelen orman yangınlarına müdahale etmiştir. Gerekli durumlarda ülkenin tamamında çıkan yangınlarına müdahale için uçak ve helikopter ile yangın söndürme arasöz ve ekipleri görevlendirilecektir.

YANGINI KENDİLERİ SÖNDÜRMÜŞ

İlgi yazınızla talep edilen Tunceli İli Eğriyamaç ve Dikenli Köyü kırsalında meydana gelen yangınla yer ekiplerinin müdahalesi ile kontrol altına alınmış olup havadan müdahale için araç görevlendirmesine gerek duyulmadan söndürülmüştür.”

 

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu gazeteciler için cezaevi önünde balon uçuruldu

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’daki Yaşam Hakkı Anıtı’na abluka

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...