07 Eylül 2018 14:15
Son Güncellenme Tarihi: 08 Eylül 2018 05:34

Cumhuriyet gazetesinde ‘tanıkların’ yönetimi

Cumhuriyet Vakfının yönetimi değişti. Yeni yönetimde Cumhuriyet davasında iddia makamının tanığı konumundaki isimler belirleyici oldu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

‘Yayın politikasını değiştirdiği’ iddiasıyla açılan dava sonucu yönetici, yazar ve çizerleri hapis yatan Cumhuriyet gazetesinin sahibi konumundaki Cumhuriyet Vakfının yönetimi değişti. Vatan Partisinden milletvekili adayı olan Turan Karakaş, vakfın üyesi oldu. Cumhuriyet davasında iddia makamının tanığı konumundaki isimlerin belirleyiciliğinde bir vakıf yönetimi oluştu. 2 yıl önce getirildiği Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği döneminin yaklaşık 17 ayını cezaevinde geçiren Murat Sabuncu’nun yerine de gazetenin İstihbarat Şefi Aykut Küçükkaya getirildi.

Cumhuriyet gazetesinin yönetim ve yayınını belirleyen Cumhuriyet Vakfının, yönetim değişikliği sonucunu yaratan toplantısı yapıldı. Vakfın başkanlığına Alev Coşkun’un getirildiği toplantıda yaklaşık 2 yıldır Murat Sabuncu’nun sürdürdüğü genel yayın yönetmenliği görevine de İstihbarat Servisi Şefi Aykut Küçükkaya atandı. Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu toplantısında ilk olarak, hayatını kaybeden İlhan Selçuk ile Cüneyt Arcayürek’in yerine üye seçimi yapıldı. Bu seçimle Vatan Partisinden İzmir 1. Bölge milletvekili adayı olan Turan Karakaş da Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyesi oldu.

Cumhuriyet yöneticileri, çizer ve yazarlarının hapsedildiği davada, tutuklu gazetecilere karşı tanık olarak dinlenen Eski Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alev Coşkun da vakfın genel başkanlığına seçildi. Vakfın başkan vekilliğine Ali Sirmen, genel sekreterliğe Işık Kansu, saymanlık görevine de İrfan Hüseyin Yıldız getirildi.

VAKFIN YENİ YÖNETİMİ

Vakfın yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu: Alev Coşkun (Başkan), Şükran Soner, İnan Kıraç, Işık Kansu, Ali Sirmen, Şevket Tokuş, Mustafa Balbay, İbrahim Yıldız, İrfan Hüseyin Yıldız, Prof. Tayfun Akgüner, Turan Karakaş.

Eski yönetim kurulunda yer alan Orhan Erinç, Akın Atalay, Hikmet Çetinkaya ve Önder Çelik, yeni yönetimde yer almadı.

Mustafa Balbay değişikliği Twitter hesabından şu ifadelerle duyurdu:Cumhuriyet Vakfının yeni yönetim kurulu oluştu. Adını Atatürk’ün verdiği, Yunus Nadi’nin kurduğu Cumhuriyet gazetesi, İlhan Selçuk’ların, Uğur Mumcu’ların, Ahmet Taner Kışlalı’ların çizgisinde yayınını sürdürecek. Yeni dönem Türkiye’mize hayırlı olsun.’

YAZI İŞLERİ MÜDÜRLERİ DEĞİŞTİ

Yeni yönetim değişikliğiyle birlikte gazetenin Yazı İşleri Müdürü Bülent Özdoğan'ın yerine Serkan Ozan, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Faruk Eren'in yerine ise Ozan Alper Yurtoğlu'nun getirildiği görüldü. Değişiklikler sonrası bazı yazarların da yazılarına devam etmeyeceği öne sürülüyor.

VAKIF DAVASI SÜRECİ

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, Cumhuriyet Vakfına yeni yönetim kurulu üyeleri seçiminin yapıldığı 2 Nisan 2013 tarihli yönetim kurulu toplantısının geçersiz olduğuna karar vermişti. Bunun üzerine Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulunun, 2013’teki üyeleri ile bugün tekrar toplanması gündeme geldi.

Cumhuriyet Vakfının Eski Yönetim Kurulu Üyeleri Alev Coşkun ve Şevket Tokuş ile Eski Denetleme Kurulu Üyesi Mustafa Pamukoğlu’nun açtıkları, Mustafa Balbay’ın da davacıların yanında yer aldığı dava, İstanbul 1. Hukuk Mahkemesinde görülmüştü.

“Cumhuriyet Vakfına yeni yönetim kurulu üyeleri seçiminin yapıldığı 2 Nisan 2013 tarihli yönetim kurulu toplantısının Vakıflar Genel Müdürlüğünce geçersiz sayılması nedeniyle 7 Ekim 2013 tarihli toplantının da geçersiz olduğu, izleyen toplantının vakıf tüzüğünde aranan çoğunlukla yapılmadığı ve vekaleten oy kullanılamayacağı” iddialarını yerinde gören İstanbul 1. Hukuk Mahkemesi kararına karşı Cumhuriyet Vakfı, istinaf mahkemesine başvurmuştu.

İstinaf mahkemesi, 28 Şubat 2018’de yazdığı gerekçede 1. Hukuk Mahkemesinin kararını “usul ve yasaya uygun” bularak, Yargıtayda temyiz yolu açık olarak onadı.

İstinaf mahkemesi kararını Yargıtaya taşıyan Cumhuriyet Vakfının dava sürecinde temyiz aşamasında da karar değişmedi. Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, kararı onadı.

Yargıtayın kesin olan kararı uyarınca, Cumhuriyet gazetesinin yönetimini de tayin eden Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu seçimlerinin yenilenmesi gündeme geldi.(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gaziantep'te hastanenin ön cephesindeki iskele çöktü: 4 işçi yaralı

SONRAKİ HABER

DMD hastaları, hastalıkla mücadelede devlet desteği istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa