05 Eylül 2018 14:50

Hasta tutuklular ölüme itiliyor

Hasta tutuklu Sabri Kaya'ya verilen 'cezaevinde kalamaz' raporu değiştirildi. Hasta tutuklu Mehdi Boz’un ise cezaevinde darbedildiği iddia edildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Cezaevinde kalp hastası olan ve ikinci kez ameliyat olması gereken hasta tutuklu Sabri Kaya, daha önce “Cezaevinde kalamaz” raporu veren sağlık kurulunun şimdi aksi yönde rapor verdiğini belirterek “Keyfi uygulamalardan vazgeçilsin” dedi. İnsan Hakları Derneği’nin hazırladığı ağır hasta tutuklu listesinde yer alan ve tek başına kalmasının yaşamsal risk taşıdığı belirtilen Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tutulan Mehdi Boz’un da 6 gardiyan tarafından darp edildiği iddia edildi.

'KEYFİ UYGULAMALAR YAPILIYOR'

Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan kalp hastası Sabri Kaya’nın (53) durumu giderek kötüleşiyor. Hakkında kesinleşmiş müebbet hapis cezası olan Kaya’nın kalp hastalığının yanı sıra kemik erimesi, şeker, tansiyon, kolesterol, hafıza kaybı gibi 10’a yakın hastalığı da bulunuyor. Hastane ve Adli Tıp Kurumu’nun hakkında “cezaevinde kalabilir” raporu verdiği Kaya, hastalıklarından kaynaklı kendi ihtiyaçlarını gidermekte güçlük yaşıyor. Kaya, cezaevinde yaşadığı hak ihlallerine ve hastalığına ilişkin, açık görüşüne giden ailesi aracılığıyla Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirmede bulundu. Daha önceki ameliyatında sağlık kurulunun “cezaevinde kalamaz” raporu verdiğini ifade eden Kaya, “O zaman Adli Tıp Kurumu reddettiği için çıkamamıştım. Şimdi yeniden başvuru yaptık. Durumum iki yıl öncesine göre çok daha kötü olmasına rağmen hem kurul hem de Adli Tıp Kurumu ‘Cezaevinde kalabilir’ raporu verdi. Kendi kanunlarını oluşturmuşlar. Keyfi uygulamalar yapılıyor” dedi. Kaya, ayrıca mektuplarına cezaevi yönetimi tarafından el konulduğunu belirterek, yaşadıkları hak ihlallerini dışarıya aktarmalarının engellenmeye çalıştığına vurgu yaptı. Tedavisinin cezaevi koşullarında sağlıklı bir şekilde yapılamadığını ifade eden Kaya, “Keyfi uygulamalardan vazgeçilsin” diyerek tedavi hakkının verilmesini talep etti.

‘HASTA TUTUKLU BOZ DARBEDİLDİ’ İDDİASI

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hazırladığı ağır hasta tutuklu listesinde yer alan ve tek başına kalmasının yaşamsal risk taşıdığı belirtilen Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tutulan Mehdi Boz’un da 6 gardiyan tarafından darp edildiği iddia edildi. Mehdi Boz, cezaevi yönetimine yazdığı dilekçeyi iletmesi için gardiyanlara verdiğini bunun üzerine 6 gardiyan tarafından darp edildiği bilgisini kardeşi Necla Er’i telefonla arayarak verdi. Konuya ilişkin Mezopotamya Ajansı’na konuşan Necla Er, kardeşi Mehdi Boz’un cezaevindeki kimlik dayatmasını reddettiği için 13 aydır ailesi ile görüştürülmediğini ve aldığı disiplin cezaları nedeniyle telefonla iletişim hakkının 4 aydır engellendiğini belirtti. Mehdi Boz’un 4 aydan sonra telefonla kendisini arayarak, darp edildiğini söylediğini aktaran Er, şöyle devam etti: “Mehdi beni aradığında sesi zor çıkıyordu. Kendisi idareye bir dilekçe yazmış. Dilekçenin içeriğini söylemedi. Ama maruz kaldığı hak ihlallerini yazdığını tahmin ediyorum. Çünkü dilekçeyi verdiği gardiyanlar kardeşime ‘ Niye bunları yazdın. Biz bu dilekçeyi vermeyiz’ diyerek darp etmişler. Kardeşim 6 gardiyanın kendisini darp ettiğini ve boğazını sıkarak ‘ Seni öldürürüz’ dediklerini söyledi.”

‘HAYATINDAN ENDİŞE EDİYORUZ’

13 aydır Boz’u görmediklerini ve durumunu merak ettiklerini söyleyen Er, endişesini şu sözlerle anlattı: “Kardeşimi öldürseler bizim haberimiz olmayacak. Bizim köyümüzde bir akrabamız vardı. İşkence edilerek öldürdüler. Ama onu uçurumdan attılar ve intihar süsü verdiler. Biz bunları gördük aynı şeylerin yapılmasından korkuyoruz. Endişeliyiz. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Artık Meclis ya da ilgili kim varsa devreye girsin. Hayatından endişe ediyoruz.” (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

‘Türk Telekom’da fatura emekçiye çıkmasın’

SONRAKİ HABER

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde yangın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa