04 Eylül 2018 13:39

5 Haziran saldırısının davası 23 Ekim’e ertelendi

IŞID'in 2015'te HDP'nin Diyarbakır Mitingi'ne düzenlediği bombalı saldırı ile ilgili dava görüldü.

Fotoğraf: MA

Paylaş

IŞİD’in 5 Haziran 2015’te HDP’nin Diyarbakır Mitingi’ne düzenlediği bombalı saldırının 14. duruşması Ankara’da Sincan Batı Adliyesi’nde görüldü.

Bombacı olarak yargılanan tutuklu sanık Orhan Gönder duruşma salonunda yer alırken, diğer sanıklar SEGBİS sistemiyle duruşmaya katıldı. Bu duruşmaya bakan geçici hakimin tüm sanık ve avukatların ifadelerine sık sık müdahale ederek aceleye getirmesi dikkat çekti. Duruşma bu müdahale ile 15 dakika sürdü.

Sanık İsmail Korkmaz Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden istenen ancak gelmeyen telefon görüşme kayıtlarına ilişkin tahliyesini istemekle yetindi. Korkmaz’ın avukatı “Orhan Gönder’in bombayı patlattığına inanmıyoruz. Orhan Gönder Türkiye’ye geldiğinde İsmail Korkmaz’ı aradığı söyleniyor” dedi. Korkmaz’ın sadece insan kaçakçısı olduğunu belirten avukat, Korkmaz’ın Ebu Bekir olarak tanıdığı İlhami Balı ile yaptığı görüşmede katliamı lanetlediğini ve bu yüzden suçsuz olduğunu savundu. Avukat ayrıca yakalandığı sırada Korkmaz’ın üzerinde bulunan 7 bin 605 TL’nin ailesine verilmesini istedi.

Sanık Orhan Gönder, “Diyarbakır’a gittikten bir gün sonra polislerle muhatap oldum. Çarşı pazar gezdim. Miting günü de içinde esrar olan kutuyu çaycıya verdim. Mobese kayıtlarında da var. İçine baktılar. Bomba olsa beni ihbar etmezler miydi? Üzerime atılı suçları kabul etmiyorum” dedi. Hakim sanık Gönder’in ifadesine müdahale ederek “tahliyeni istiyorsun” dedi.

LİSA ÇALAN’IN MÜŞTEKİLİĞİ KABUL EDİLMİYOR

Ardından müşteki avukatları söz aldı. Avukat Özgür Erol dava dosyasında eksikler olduğunu söyledi. Sanıklardan bazılarının Antep’te yakalandıklarında haklarında açılan soruşturmalar olduğunu kaydeden Erol, “Sanıklar hakkında deliller buraya gelmemiş. 580 sayfa dosyayı ısrarla getirebildik” dedi. Erol, katliamda yaralanarak iki bacağını kaybeden Lisa Çalan’ın davaya katılma talebini yineledi. Avukat Alişan Şahin de katliamda zarar gördüğü bu kadar açık olan Lisa Çalan’ın müşteki sıfatına kavuşturulmamasının vicdanla bağdaşmadığını vurguladı. Avukat Kazım Bayraktar, İsmail Kormaz’ın sıradan bir örgüt üyesi olmadığını söylediği sırada yine araya giren hakim, “Hep aynı şeyleri söylediğiniz için, değerlendirmesi gereken heyet olarak değerlendirelim. Sıradan üyesi değil yöneticisidir dediniz” dedi.

Yaklaşık 4-5 dakika süren değerlendirmeden sonra ara kararını açıklayan heyet, müzekkereye cevap vermeyen Antep 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden neden yanıt yanıt vermediklerini açıklamalarını ve dosyayı göndermelerini isteyen bir müzekkere yazma kararı aldı. Sanıkların tutukluluğuna devam kararı veren mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmayı 23 Ekim 2018 saat 14.00’e erteledi. Mahkeme yaklaşık 15 dakika sürdü. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD’ye ‘Kore yakınlaşmasını baltalama’ çağrısı

SONRAKİ HABER

Belhanda ve Emre Belözoğlu, PFDK'ye sevk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...