21 Ağustos 2018 23:44

Grevdeki Süperpak işçileri: Bu gidişattan mücadeleyle çıkılır

Süperpark işçileri: 'Kötü gidişatın faturası da işçilere kesiliyor. Grevde biz de öğrendik, bu gidişattan çıkış ancak mücadele ile sağlanır.' dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

2 aydır grevde olan Selüloz-İş üyesi Süperpak Ambalaj işçileri grevlerini kararlılıkla sürdürüyor. Grev sonrası lokavt ilan eden patronun Türkiye ekonomisinin kötüye gittiği bu dönemi ücret ödemeden geçirmek istediği değerlendirmesini yapan işçiler, “Kötü gidişatın faturası da işçilere kesiliyor. Grevde biz de öğrendik, bu gidişattan çıkış ancak mücadele ile sağlanır. Korku ile bir yere varılmıyor” çağrısını yaptı.

Türk-İş’e bağlı Selüloz-İş Sendikası ile Avusturya sermayeli MM Süperpak Şirketi’nin temsilcileri arasından devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkanması üzerine 20 Haziran’da başlayan grev devam ediyor. Şirketin İzmir, Karaman ve Gaziantep’teki fabrikalarında çalışan işçilerin, net 380 liralık zam ve sosyal haklardaki iyileştirme talebine karşı Süperpak yönetimi sıfır zam dayatmasında bulunmuştu. Grevin ardından lokavt ilan eden Süperpak, sendikanın yaptığı çağrılara rağmen sözleşme masasına oturmaya yanaşmadı.

62 gündür grevde olan Süperpak işçileri ile bayrama grevde girmiş olmalarını, patronlarının sözleşme masasına oturmamasını ve ekonomideki kötü gidişatı konuştuk. İşyeri Baştemsilcisi İsmail Güderoğlu, “Patronumuz bizi greve itti. 3 fabrikada da mücadeleci bir şekilde grevimiz devam ediyoruz. Grevimizin ilk günkü gibi heyecanla devam etmesinden kaynaklı bayram bizi etkilemedi. Bayramdan sonra da grevimiz taleplerimiz karşılanana kadar devam edecek. Ailelerimiz akıllarında soru işaretleri de olsa mücadelemizde sonumuza kadar yanında ve bizim asıl destekçilerimiz onlar” dedi.

ÖRGÜTSÜZ OLUNCA FATURA İŞÇİYE

Patronlarının masaya oturmamasına da değinen Güderoğlu devam etti: “Süperpak yönetimi ekonomideki kötü gidişatı öngörmüş olmalı ki bizimle masaya oturmak istemiyor. Ülke ekonomisinin ne şekilde ilerleyeceğini öğrenmeye çalışıyor. Hükümetin ekonomideki politikası bizleri de etkiledi. Bu kötü gidişattan da ancak ülkenin kendi markalarını üretmesi ile çözüm sağlanabilir. İşçilerin örgütsüz olması, kötü gidişatın faturasının bizlere kesilmesine sebep oluyor ama yine de patronlar teşviklerle ayakta tutulmaya çalışılıyor.”

‘MAAŞ VERMEDEN ATLATMAK İSTİYOR’

İşyeri Temsilcisi Ramazan Karadağ da, patronları adım atana kadar kapının önünde olacaklarını vurgulayarak “Maddi sıkıntılar yaşıyoruz hem kendi aramız da hem de dışarıdan gelen desteklerle çözmeye çalışıyoruz. Çalışırken bu birliği sağlayamıyorduk ama grev alanında bu birliğin sağlanabildiğini gördük. Süperpak yönetiminin bu ekonomik durumu değerlendirdiğini düşünüyorum açıkçası. Bu süreci işçilere maaş ödemeden geçirme planları yapmış olabilir. Ekonomideki durum da ancak dışa bağımlılığın son bulması ile düzelir. Bizlerin dolar kasalarımız yok ama bu pazarı ve alım gücümüzü etkiliyor. Patronlar zaten  zam yapmıyor bir taraftan da enflasyon yükseliyor. Bu da sefaleti daha da büyütüyor” dedi

‘İŞÇİLER BİRBİRİNDEN ÖĞRENECEK’

Leyla Erpolat da grev boyunca dayanışmayı ve işçilerin gücünü öğrendiklerini ifade ederek şunları söyledi: “Bizim aldığımız her şeyin günden güne fiyatı artıyor. Bizim de grevimizin bir sebebi de bu, bizim zam alamamamız. Ülkedeki ekonomik durum daha da kötüye gidiyor. Bu da yönetimden kaynaklı. Özelleştirmelerle üretimden çekildik. Dışarıya bağımlı hale getirildik tamamen. Bütün üretim maddeleri yurt dışından dolarla geldiği için bu ülkelerin bize yaptırım gücünü de verdi. Bu da kendi kendimize yetecek bir ekonomiden geçiyor. Kötü gidişatın faturası da işçilere asgari ücret dayatması ile kesiliyor, işçilerin elindeki maaş vergilerle hiç ediliyor. Grevde biz de öğrendik ancak bu gidişattan çıkış hak arama, mücadele ile sağlanır. Ben eminim ki bu bir gün bütün işçiler bu şekilde düşünecek. Korku ile bir yere varılmıyor, işçiler de birbirinden görerek öğrenecek” dedi.

İŞÇİLER NE TALEP EDİYOR?

İşçiler öncelikli olarak maaşlarına net 380 lira (ortalama yüzde 23) zam talep ediyor. İşçiler gece zammının 50 kuruştan 70 kuruşa, yılda iki defa ödenen erzak yardımının 85 liradan 115 liraya, yıllık izin harçlığının 150 liradan 190 liraya, bayram yardımların 200 liradan 240 liraya, aylık ödenen yakacak yardımlarının da 65 liradan 80 liraya çıkarılmasını istiyor. Bu sözleşmede ilk defa gündeme getirilen maddeler de var. Bu taleplerin arasında yıllık 4 liralık kıdem zammı ve yıllık 200 lira giyim yardımı bulunuyor. Siparişlerdeki düşüklükleri öne süren patron temsilcileri ise işçilerin bu taleplerine karşılık sıfır zam ve 2 yıl boyunca çalışma garantisi veriyor.

ÖNCEKİ HABER

‘Lady Soul’: Aretha Franklin

SONRAKİ HABER

Mevsimlik tarım işçileri bayramı tarlada geçiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...