13 Ağustos 2018 09:37

Gazi Bulvarındaki çınarlar ne olacak?

Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Gazi Bulvarından tramvay hattı geçirilmesi sırasında zarar gören çınarlara ilişkin bir rapor yayımladı.

Fotoğraf: İzmir Büyükşehir Belediyesi

Paylaş

Özer AKDEMİR

Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Gazi Bulvarındaki çınar ağaçları ile ilgili bir rapor hazırladı. Oda, 8-10 ağacın her an bir fırtına da devrilebileceği uyarısında bulundu

ÇINARLAR KENTİN SİMGELERİNDEN BİRİSİ

Bulvardan tramvay hattı geçirilmesi sırasında çınarların kökleri zarar görmüş, bir süre sonra da ağaçlardan bazıları devrilmişti. Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi raporunda çınar ağaçlarının bulvarın yapım tarihi ile aynı olduğunun altı çizilerek, ağaçların kentin simgelerinden birisi haline geldiği ve adeta caddeyle özdeşleştiği belirtildi. Tramvay güzergahı belirlenirken ilgili kurumların ve uzman meslek odalarının görüşünün alınmadığını aktaran Oda, "Çeşitli tarihlerdeki yazılı ve sözlü uyarılara rağmen, tramvayın taşıt yolundan geçirilmesi alternatifi varken (Şair Eşref Bulvarında olduğu gibi) orta refüj güzergah olarak seçilmiştir. Hattın geçirilmesi sırada yapılan kazı ve zeminin stabilleştirmesi çalışmalarında bir çok çınar ağacının kökleri zarar görmüştür" denildi.

ŞANS ESERİ CAN KAYBI OLMADI

Toplumun hem bireysel hem de örgütsel olarak çevresinde giderek azalan yeşil alan varlığına karşı haklı bir duyarlılık içinde olduğunun altını çizen Oda, "Yol ağaçları, kentlinin en sık karşılaştığı, olumlu etkilerinden en sık yararlandığı canlı varlıklardır. Bu güzergahta yapılan düzenlemelerin hemen hepsinde ağaçların kök sistemi etkilenmiştir. Çalışmalar sırasında bir kısmı kurumuş, bazıları bu uygulamalara direnmiş, günümüze kadar yaşamıştır. Gelinen süreçte çalışmalar sırasında kökleri zarar gören ağaçlardan bir tanesi 1 Haziran 2018 tarihinde yolda seyir halindeki aracın üzerine devrilmiş, şans eseri can kaybı yaşanmamıştır" dedi.

8-10 ÇINARIN YIKILMA TEHLİKESİ VAR

Tramvayın Gazi Bulvarından geçtiği bölümde toplam 54 adet çınar ağacı bulunduğunu vurgulayan Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi "Yaşlı ağaçların yaklaşık 18 – 20  adedinin kök ve gövde dengesi bozuk olduğu tespit edilmiştir. Tramvay tesisi sırasında kökleri zarar gören bu ağaçlardan 8 – 10 tanesinin fırtına veya şiddetli rüzgarda yıkılma tehlikesi bulunmaktadır. Güzergahta zararsız olarak yaklaşık 8 – 10 adet çınar ağacı bulunmaktadır" dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Oda sorunun çözümüne yönelik şu önerilerde bulundu;

* Gazi Bulvarında tramvay ile aynı güzergahı paylaşan çınarlardan 8 – 10 tanesinin tesis sırasında köklerinin zarar gördüğü gövdelerinin eğilmiş olması nedeniyle fırtına veya şiddetli rüzgarda yıkılma tehlikesi olduğundan mal ve can emniyeti bakımından acilen tepe taçlarının küçültülmesi gerekmektedir.

* Yine dengesi bozulmuş, tramvay durağının içinde ve durağa temas halindeki ağaçların güvenlik açısından durak içinden kaldırılması ya da durağın iptal edilmesi gerekmektedir.

* Gazi Bulvarındaki genç-yaşlı tüm  çınarların tramvay hattı uygulamasından sonra sağlıklı kalması olası değildir. 

* Gazi bulvarının (tramvayın Alsancak yönüne dönüş yaptığı noktadan sonra) Basmane yönü istikametindeki çınar ağaçlarının durumlarının da hemen hemen aynı özellikte olduğu tespit edilmiştir. Cumhuriyet tarihi boyunca çınarları ile özdeşleşen bu bulvar bir bütün olarak değerlendirilip; estetik olarak cadde ve bulvarlar için daha elverişli olan Batı tercih edilerek bulvarın ağaçlandırması bütünüyle revize edilmelidir.

ÖNCEKİ HABER

DİSK, KESK ve Genel-İş: Fatura işçi ve emekçilere kesilemez

SONRAKİ HABER

İHD: Çocuk istismarı olayında 6 gündür neden soruşturma yok?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...