12 Ağustos 2018 18:27
Son Güncellenme Tarihi: 12 Ağustos 2018 20:21

Dolar 7.20'yi gördü, BDDK SWAP işlemlerine sınırlama getirdi

Erdoğan'ın bugün yaptığı açıklamalar sonrası dolar kuru 7.20'ye yükseldi. BDDK, döviz cinsi varlıkları değiştirme işlemlerine sınırlama getirdi.

Görsel: Pixabay

Paylaş

Türk Lirası erimeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün Trabzon'da yaptığı konuşmalar sonrası yükselişe geçen dolar kuru, 7.20'yi görerek rekor tazeledi. Aynı saatlerde avro da 7.33'ten el değiştirdi. Yükselişin ardından Berat Albayrak, "Tüm önlem ve aksiyon planımızı hazırladık" açıklaması yaptı. Açıklamadan saatler sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) SWAP işlemlerine sınırlama getirdi. Bununla birlikte döviz cinsi varlıkları değiştirme işlemlerine sınırlama getirilmiş oldu.

BERAT ALBAYRAK: TÜM ÖNLEM VE AKSİYON PLANIMIZ HAZIR

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, döviz kurlarındaki sert yükselişe ilişkin "'Tüm önlem ve aksiyon planımızı hazırladık. Yarın sabahtan itibaren piyasaları rahatlatmak amaçlı olarak kurumlarımız gerekli aksiyonları alacak ve bu konuda gerekli duyuruları piyasa ile paylaşacaklar. Paramız doğrudan bir ABD Başkanı tarafından hedef alındı. Hesaplardaki dövizler TL'ye döndürülmeyecek. Gerekirse mali kural uygularız" dedi.

Albayrak'ın açıklamaları şöyle:

"Küresel finansal sistemin en büyük oyuncusunun başlattığı bu saldırı, tüm gelişmekte olan ülkelerde benzer durumu ortaya çıkarır. Çıkardı da zaten. Bugün yaşanan tabloda, ülkemizin parasının doğrudan bir ABD Başkanı tarafından hedef alındığı böyle bir ortamda, Türk ekonomisine kırılganlık suçlaması yapmak art niyetliliktir.

Bankalarımızla birlikte kurdaki bu dalgalandırmanın en fazla etkilendiği kesim olan reel sektör firmalarımızın KOBİ’ler dahil durumlarıyla ilgili aksiyon planımızı hazırladık. Bankalarımız ve BDDK ile beraber gerekli önlemleri hızlı bir şekilde alacağız.

Pazartesi sabahtan itibaren piyasaları rahatlatmak amaçlı olarak kurumlarımız gerekli aksiyonları alacak ve bu konuda gerekli duyuruları piyasa ile paylaşacaklar. Dediğim gibi, tüm önlem ve aksiyon planlarımız hazır."

BBDK HAREKETE GEÇTİ

BDDK, SWAP işlemlerine sınırlama getirdiğini duyurdu. Bu kararla döviz cinsi varlıkları değiştirme işlemlerine sınırlama getirilmiş oldu.

BDDK'nin açıklaması şöyle:

"Bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler toplamı bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %50’sini geçemeyecek olup, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir. Söz konusu oran günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacaktır."

GARANTİ YATIRIM, DÖVİZ ALIMININ DURDURULDUĞUNU DUYURDU

Garanti Yatırım da yayımladığı açıklamayla yatırımcılara dolar/TL, avro/TL ve sterlin/TL paritelerinde yeni pozisyon açılmayacağını, yalnızca açık pozisyonların kapatılacağını duyurdu.

Garanti Yatırım'ın açıklaması şöyle:

"Değerli yatırımcımız,

Türk Lirasında yaşanan yüksek oynaklık sebebiyle piyasada normalden yüksek spreadler ve boşluklu fiyat hareketleri gözlemlenmektedir. Yatırımcılarımızı sağlıksız fiyat hareketlerine karşı korumak amacıyla 13 Ağustos 2018 seans açılışından itibaren USD/TRY, EUR/TRY ve GBP/TRY paritelerinde yeni pozisyon açılamayacak, sadece açık pozisyonlar kapatılabilecektir. Fiyatların normale dönmesiyle süreç sona erdirilecek ve yeni pozisyon açılabilecektir.

Bilgilerinize sunarız,

Saygılarımızla.

Garanti Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş."

CUMHURBAŞKANLIĞI: MEVDUAT HESAPLARINA EL KONULMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamanın hiçbir yerinde mevduat hesaplarına el konulması gibi bir durum söz konusu değildir” denildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:

“Cumhurbaşkanımızın bu akşam Trabzon’da yaptığı 'Bilesiniz ki bu milleti ayakta tutmak sadece bizim görevimiz değil, sanayicinin tüccarın da görevidir. Aksi takdirde B planını C planını uygulamak zorunda kalırım' şeklindeki açıklamaları üzerinden bir algı operasyonu yürütülüyor. Bu algı operasyonu ülkemizin karşı karşıya kaldığı ekonomik savaşın bir parçasıdır. Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamanın hiçbir yerinde mevduat hesaplarına el konulması gibi bir durum söz konusu değildir.

Cumhurbaşkanımızın sözleri Türkiye ekonomisini güçlendirmeye yönelik devletimizin kararlı tutumunu yansıtmakta, ülkemizden döviz kaçışını engellemeye dönük bir uyarı mahiyeti taşımaktadır. Cumhurbaşkanımız henüz B ve C senaryolarının detaylarına ilişkin bir bilgilendirme yapmamışken sanal senaryolar üreterek halkımızı ve piyasa aktörlerini tedirgin etme çabası kabul edilemez.

Türkiye, bir ekonomik savaş vermektedir. Buna mukabil ekonomimiz güçlüdür, bu savaşı millet-devlet birlikteliğiyle biz kazanacağız!“

MASAK, MANİPÜLATİF HABER YAYAN KİŞİ VE KURULUŞLAR HAKKINDA İNCELEME BAŞLATTI

MASAK, kişi ve özel şirketlere ait hesaplarda bulunan “dövizlerin devlet eliyle TL’ye çevrilmesi”, dalgalı kur sisteminden vazgeçilip “dolar kurunun sabitlenmesi” gibi manipülatif haberleri yayan kişi, kuruluşlar hakkında inceleme başlattı.

CHP'Lİ PEKŞEN: GELİNEN BU NOKTA AHLAKSIZ BİR SALDIRIYA DÖNÜŞMÜŞTÜR

Dolar kurunun 7.20'yi aşmasının ardından Twitter hesabından açıklama yapan CHP Milletvekili Haluk Pekşen "Gelinen bu nokta AKP politikalarını eleştirmeyi aşmış; güzel ülkemize karşı asla kayıtsız kalamayacağımız ağır ve ahlaksız bir saldırıya dönüşmüştür. Söz konusu olan vatandır" dedi.

Pekşen'in açıklamaları şöyle:

"Döviz kurunun bu denli savrulmasının hiçbir ekonomik veriyle izahı mümkün değildir. Gelinen bu nokta AKP politikalarını eleştirmeyi aşmış; güzel ülkemize karşı asla kayıtsız kalamayacağımız ağır ve ahlaksız bir saldırıya dönüşmüştür. Söz konusu olan VATANDIR.

Dövize endeksli tüm kira kontratları, tüm Hazine garantileri ve taahhütler bir Kararname ile acilen TL’ye dönüştürülmeli ve yüzbinlerce ticaret insanının ekonomik çöküşü engellenmelidir.

Milyonlarca insan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu altında. Bu sıcak para tuzağına karşı yüzlerce kez uyardım. Sıcak para tefeci parasıdır, tefecinin ahlakı yoktur. Kredi kartı faiz oranları ve tüketici kredisi faiz oranlarının değiştirilmesine izin vermeyin."

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Trabzon Valilik yemeğinde yaptığı konuşmada "Sanayicilerimize sesleniyorum. Bankalara saldırarak oralardan döviz alma yoluna gitmeyin. Battık gittik işi sağlama alalım yoluna tevessül etmeyin. Ederseniz yanlış yaparsınız. Bu milleti ayakta tutmak sadece bizim görevimiz değil, sanayicinin tüccarın da görevidir. B planını C planını uygulamak zorunda kalırım bunu da böyle bilesiniz" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan ayrıca "Bazı haberler alıyorum. Mallarını satmıyorlar. Ne demek mallarını satmıyorsun? Satacaksın arkadaş. Depolarda istiflemek ne demek? Satmadın, onun da bedelini ödemek durumunda kalırsın. Çünkü ben bunu ihaneti vataniye olarak görüyorum. Sen bunları niye ürettin, satmak için ürettin. Şimdi ne yapıyorsun, sen de mi birilerine hizmet etmenin gayreti içindesin? Eğer yerli değilsen, milli değilsen bedelini ödersin" demişti.

Erdoğan Trabzon'daki AKP Dayanışma Meclisi'nde yaptığı konuşmada ise ABD'ye hitaben "Oyununuzu gördük ve meydan okuyoruz. Teslim olmayacağız" diyen Erdoğan, "Siz dolarla üzerimize gelirseniz biz de başka yollarla işlerimizi yürütmenin çaresini arayacağız" ifadelerini kullanmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ise ülkede işsizliğin rekor seviyeye gerilediğini belirterek, ABD ekonomisinin hızla büyüdüğünü belirtmişti.

Trump, kendi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "İşsizlik verileri, son 50 seneden daha iyi, belki de her zamankinden. Ülkemiz hiç olmadığı kadar hızlı büyüyor ve daha da iyiye gidecek. Birçok şirket ABD'ye geri dönüyor" ifadelerini kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bilal Erdoğan: Dünyada adaletsiz, dengesiz bir düzen kurulmuş

SONRAKİ HABER

Müftüoğlu: Bağımlılık arttığı için krizin sonuçları daha ağır olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa