06 Ağustos 2018 11:29
Son Güncellenme Tarihi: 06 Ağustos 2018 12:37

Flormar işçilerine ‘Yukarıdan gelen talimatla’ polis baskısı

Flormar işçilernin direnişin 84. gününde fabrika önüne gelen polis, ‘Yukarıdan talimat aldık’ diyerek işçilerin pankartlarını indirdi.

Fotoğraf: Petrol-İş Sendikası

Paylaş

Türk-İş’e bağlı Petrol-İş sendikasına üye oldukları için işten atılan ve direnişe başlayan Flormar işçilerine yönelik polis baskısı arttı. Direnişin 84. gününde fabrika önüne gelen polis, ‘Yukarıdan talimat aldıklarını’ söyleyerek işçilerin pankartlarını indirdi. Evrensel'e konuşan Petrol-İş Gebze Şube Başkan Yardımcısı Şivan Kırmızıçiçek yaşananları, “İşçiler de bunu bir kez daha gördü ki söz konusu işçilerin çıkarı olunca sermayesi, kolluk kuvveti işverenlerin etrafında birleşiyor” sözleriyle yorumladı.

GEREKÇE: EYLEMİN SİYASALLAŞMASI

Gebze’de kurulu fabrika önünde 84 gündür direnişi sürdüren işçiler eylemlerine devam etti.

Flormar işçilerine yönelik polis baskısını sabah saatlerinde Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik sosyal medya hesabından, “Polis, ‘yukarıdan’ aldığı emir doğrultusunda Flormar’a dokunmaya başladı. Pankartlarımız sökülmeye, direniş bitirilmeye çalışılıyor. Gerekçe, ‘eylemin siyasallaşması’... Sağduyu sahibi herkesten ama herkesten bu işin hakkaniyetle çözümüne katkı koymalarını bekliyoruz” ifadeleriyle duyurdu.

YUKARIDAN GELEN TALİMAT

Polis müdahalesi sırasında direniş alanında bulunan Petrol-İş Gebze Şube Başkan Yardımcısı Şivan Kırmızıçiçek yaşananları Evrensel'e şöyle anlattı:

“Sabah geldiğimizde sivil memurlar pankartları asmamamız gerektiğini söyledi. Aynı zamanda fabrikanın bulunduğu kaldırımda durmamamız gerektiğini söylediler. Gerekçesini sorduk. ‘Yukarıdan gelen talimat bu şekilde’ dediler. Buna uymayacağımızı söyledik. Direnişçi arkadaşlar gelince pankartlarımızı asmaya başladık. Tekrar gelip uyardılar, ‘Asmayın’ dediler. ‘Biz sizden talimat alamayız’ dedik. Sendikamızın aldığı karar var. Sonrasında komiser ve 6 otobüs çevik kuvvet polisi geldi. Komiser ‘pankartları sökmezseniz müdahale edeceğiz. Bize verilen talimat bu şekilde. Sökmeniz gerekiyor’ dedi. Müdahale zemini oluşmasın diye pankartları kaldırmak zorunda kaldık ama direnişimiz sürüyor.”

İŞÇİYİ DUYMAYAN İŞVEREN İÇİN HEMEN ORGANİZE OLUYOR

Kırmızıçiçek “Yaşananları nasıl değerlendiriyorsunuz?​” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“İşçilerin tek suçu bu ülkenin anayasasına güvenip sendikaya üye olmaları. Ama başına gelmedik kalmadı bu arkadaşların. 100’den fazla işçi işten çıkarıldı. Mahkemelere başvurmamıza rağmen hiçbir devlet yetkilisi işçilerin sesini duymuyor ama işverenin talebi doğrultusunda çok çabuk organize olup müdahale edebiliyorlar maalesef. Bu insanlar bu ülkenin vatandaşı değil mi? İşçiler de bunu bir kez daha gördü ki söz konusu işçilerin çıkarı olunca sermayesi, kolluk kuvveti işverenlerin etrafında birleşiyor. İşçilerin de gücü kendi örgütlü güçleri. Bu mücadeleyi büyütmek ve kazanmak zorundayız. Başka yerden bize bir fayda gelmeyeceğini yaşayarak görüyoruz.”

PETROL-İŞ'TEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Petrol-İş Sendikası da işçilere uygulanan baskıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Florma direnişine dokunma” diyerek, dayanışma çağrısında bulundu.

Flormar işvereni ve Yves Rocher markası ile tanınan şirketin asıl sahibi Group Rocher’ın işten çıkarma hatası yaptığı işçilerin verdiği mücadelenin zorla ve baskıyla engellenemeyeceğini bilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “Petrol-İş Sendikası, sorunun bir an önce çözülmesi ve direnişin talepleri ile ilgili olarak işverenle diyaloğa açık olduğunu bir kez daha belirtmekte, çözüme katkı koyabilecek tüm kesimleri inisiyatif almaya ve Flormar işçileriyle dayanışmayı yükseltmeye çağırmaktadır.”

NE OLMUŞTU?

Gebze’de bulunan kozmetik ürünleri fabrikası Flormar’da 2018’in ocak ayında Petrol-İş sendikasına üye olarak sendikalaşmaya başlayan işçilerin yüzde 51 çoğunluğu elde etmesiyle patron, sendikalaşmaya öncülük eden 130’dan fazla işçiyi işten çıkardı. Ardından direnişe başlayan işçilere destek veren pek çok işçi de işten atılmıştı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP’li Belediye Başkanı Ahmet Mete, kızını özel kalem müdürü yaptı

SONRAKİ HABER

Kelepçeli muayeneye karşı çıkmak da suç!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...