15 Temmuz 2018 11:42

Flormar işçileri: Sonuna kadar savaşacağız

15 Mayıs’tan bu yana direnişte olan Flormar işçileri, Kadıköy’de 'Kadınlar Birlikte Güçlü' ile birlikte forum düzenledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Gebze’de Petrol-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan Flormar işçilerinin direnişi 15 Mayıs’tan bu yana sürüyor. İşçiler son olarak İstanbul Kadıköy’deki Khalkedon Meydanında Kadınlar Birlikte Güçlü ile birlikte forum düzenledi. Forumda mücadele kararlılığı dile getirildi.

“Yves Rocher ve Flormara boykot” pankartının açıldığı forumda sık sık “Flormar işçisi yalnız değildir”, “Flormar’da direniş kazanacak” ve “Sendika haktır engellenemez” sloganları atıldı. TEKEL işçileri, metal işçileri ve çok sayıda kişi foruma katıldı.

‘DİRENDİK DİYE KAPI ÖNÜNE KONDUK’

Forumda konuşan Flormar işçilerinden Feryat Gökçen, iki ay Flormar’da çalıştığını ve 10 gün sonra sendikaya üye olduğunu belirtti. Flormar’ın çalışma koşullarından bahseden Gökçen, “Çalışma koşulları ve saatler çok ağır. Maaşlar çok az diye örgütlendik. 62 gündür direnişteyiz. Daha iyi koşuşlarda çalışmak için direndik. Ama işveren bizi kapı önüne koydu. Yağmur çamur demeden direniyoruz sesimizi duyurmaya devam ediyoruz. Sendikalaşmak haktır. Biz hakkımızı aradık” dedi.

‘KADIN İŞÇİLERE EK GELİR GÖZÜYLE BAKIYORLAR’

Yetkililerin mağduriyetleri karşısında sessiz kaldığını dile getiren Gökçen, “Türkiye şartlarında kadın işçiyi çalıştırmak ucuza mal oluyor. Kadın işçiler her zaman ek gelir olarak görülüyor. O yüzden maaşları düşük oluyor. Erkeklere zam yaparken kadınlara zam yapılmıyor. Biz neden düşük zam alıyoruz dediğimiz de ‘Sizin eşiniz zaten çalışıyor. Sizin maaşınıza zam yapmaya gerek’ yok diyorlar” dedi.

Ardından söz alan Flormar işçisi Gülperi Güldalı da, Flormar’da 8 senedir çalıştığını ve 8 yıllık emeğinin karşılığını işten atılmakla aldığını belirtti. İşveren tarafından baskı gördüklerine dikkat çeken Güldalı, “Bu yüzden sendikalılaşmaya gittik. Sendikaya üye olmayalım diye bize para teklif ettiler. İçeride çok farklı şeyler dönüyor. Biz bayanların sırtından asgari ücretlerle para kazanan patronlar gününü gün ediyor” diye konuştu.

‘DEVLET GÖRMEZDEN GELİYOR’

Güldalı, şunları dile getirdi: “Biz bir sendikaya üye olduk diye başımıza neler geldi. Ben buradan Cumhurbaşkanına sesleniyorum. Acaba iki sendikaya üye olsak başımıza neler gelir. Bir tane sendikayı bırak yasal hakkımızı kullanıyoruz diye kapının önüne konulduk. Patronların bize yaptıklarını görmezden geliyorlar. Bizi görmelerini istiyoruz.”

Flormar işçisi Sultan Kılıç da 9 yıldır çalıştığın dile getirerek, “Flormar’da çok baskı gördüm. Tehdit ettiler. Bizi tazminatsız işten çıkarttılar. Hiçbir şeyden yararlanamadık. Anayasal hakkımızı kullanamadık. 61 gündür direniyoruz ve biliyorum ki kazanacağız” diye konuştu.

‘PATRONLARI ZENGİN ETTİK’

İşçilerden Ayşe Güley ise 5 yıl Flormar’da çalıştığını anlatarak, “Her sene maaşlara zam gelecek diye söz verildi. Ama hiç zam yapmadılar. Sadece bizi kandırmakla kaldılar. Patronları büyüttük zengin ettik. Biz anayasal hakkımızı kullanıp savaşıyoruz ve sonuna kadar da savaşacağız” dedi.

Forum’un ardından Flormar mağazası önüne yürüyen kadınlar, mağaza önünde “Yves Rocher ve Flormar ürünleri boykot” çağrısı yaptı. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Avukat Yaşar Kaya: Hukukun kırıntısını arıyoruz

SONRAKİ HABER

Esnafın ekonomisi alarm veriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...