30 Temmuz 2018 00:18

14 üyesini kaybeden BTS: 10 Ekim davası ülkenin adaletle sınavıdır

10 Ekim Ankara Katliamı'nda 14 üyesini kaybeden Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, yarın görülecek duruşmaya kitlesel katılım çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Buse VURDU
Ankara

10 Ekim Katliamı davası öncesinde, katliamda 14 üyesini kaybeden Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’ndan (BTS) Genel Başkan Hasan Bektaş ve Eski Genel Sekreter İshak Kocabıyık ile konuştuk. Davanın karar duruşması olması beklenen duruşmaya kitlesel katılım çağrısında bulunan Bektaş ve Kocabıyık, “Adalet sağlanana kadar davanın takipçisiyiz” dedi.

10 Ekim Ankara Katliamı Davası’nın karar duruşması olması beklenen ve 31 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek duruşma öncesi, katliamda 14 üyesi yaşamını yitiren ve birçok üyesi yaralanan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’ndan (BTS) Genel Başkan Hasan Bektaş ve Eski Genel Sekreter İshak Kocabıyık ile konuştuk. BTS Eski Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, 7 Haziran seçimlerinin, ülkede iyi şeylerin olabileceği, barış ve kardeşliğin sağlanabileceği umudunu yarattığını belirterek bundan korkan egemenlerin ve sermayenin çözümü korkutma ve terör yoluyla bu durumu engellemede bulduklarını söyledi. Kocabıyık, “Suruç’ta başlayan saldırılar, esasında halkın sindirilmesine yönelikti. Bu noktada konfederasyonumuzun çok yerinde bir tutumuyla, ülkemizin ihtiyacı olan “emek, barış ve demokrasi” şiarıyla bir miting yapmak istedik. Bugünden baktığımızda barış isteğimizin haklılığı ortaya daha yakıcı bir şekilde çıktı. Biz o mitingi gerçekleştirebilseydik, kamu görevlilerinin göz yummasıyla bu saldırı olmasaydı, emekçilerin Kürt halkıyla buluşması belki sağlanabilecek ve demokrasi biraz daha yakınlaşmış olacaktı.” dedi. En büyük kaybı veren örgütlerden birinin de BTS olduğuna dikkat çeken Kocabıyık, yaşadıkları kayıpların kişisel bir acı olmanın ötesinde örgütsel olarak da çok büyük bir acı anlamına geldiğini söyledi. Kocabıyık, katliamda kaybettikleri üyelerinin birçoğunun geçmişte yöneticilik de yapmış kadroları olduğuna dikkat çekerek arkadaşlarının eksikliği ve acısını hâlâ hissettiklerini ifade etti.

‘ADALETSİZLİK DUVARINI HEP BERABER AŞABİLİRİZ’

Kocabıyık, 31 Temmuz’da başlayacak davaya da katılma çağrısında bulundu: “Emekçilere, Türkiye halklarına, sendikacı arkadaşlarıma bir çağrıda bulunmak istiyorum sizin aracılığınızla. Salı günkü mahkemeyi basit bir dava olarak görmeyelim. Sadece bir katliam davası da değildir 10 Ekim davası, bütün ülkenin adaletle olan imtihanıdır. Adalet arayan herkesin bu mahkemenin önünde yan yana olması gerekiyor. Biz bu katliamları, bu adaletsizlik duvarını ancak toplumun tüm kesimlerinin dayanışmasıyla, hep beraber aşabiliriz. Umuyor ve diliyorum ki salı günü bu umudumuzu ve dayanışmamızı büyütecek bir karar çıkar...”

‘ADALETİN SAĞLANMASI İÇİN MÜCADELE’

BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş da duruşmalara başından beri katıldıklarını ve bu duruşmaya da katılacaklarını belirterek KESK’in de davaya kitlesel katılım çağrısı yaptığını söyledi. Davanın sıradan bir adli davaymış gibi sonlandırılmak istendiğine değinen Bektaş, Sincan’a taşıma kararının ise bu amaca uygun olarak gerçekleştirildiğini ifade etti. Bektaş “Verilecek cezaların kamuoyu vicdanını rahatlatmayacağını bildikleri için davayı kaçırıyorlar. Ama biz emek ve meslek örgütleri olarak nereye taşırlarsa taşısınlar bu davanın takipçisi olacağız. Adalet sağlanana kadar davanın takipçisiyiz” dedi. Gerçek sorumlular ortaya çıkarılıp cezalandırılmadıkça bu katliamların yaşanmasının önüne geçilemeyeceğini ifade eden Bektaş, adaletin sağlanabilmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi.

‘HERKESİN BURAYA GELMESİNİ İSTİYORUZ’

Bektaş, tedavisi hâlâ devam eden üyelerinin olduğuna değinerek ellerinden geldikçe dayanışma içerisinde olduklarını söyledi. Katliamda kaybettikleri üyelerinin ailelerinin de yanında olmaya gayret ettiklerini belirten Bektaş, kaybettikleri arkadaşlarının çocuklarının eğitim masraflarını karşılamak için burs verdiklerini ifade etti. Bektaş, “Bu şekilde dayanışma göstermeye çalışıyoruz ama tabi ki bu travmanın kalıcı etkileri var. Biz bunları da görüyor ve biliyoruz. Adalet duygusunu sağlayacak bir karar çıkmasını istiyoruz. Biz bu davada şunu gördük: Eğer biz bu davalara sahip çıkarsak sonuca gidebiliriz. Eğer takip etmezsek, eğer o salonları doldurmazsak, üç beş tane maşaya verilen cezayla kapanır bu dava da. Bütün arkadaşların buraya gelmelerini istiyoruz.” dedi.

İhsan Çaralan yazdı: 10 Ekim davasında sonucu halkın mücadelesi belirleyecek

ÖNCEKİ HABER

İnsan ticaretinin yüzde 70'i cinsel istismar amacıyla gerçekleşiyor

SONRAKİ HABER

İran'da dolar tarihi rekorunu kırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...