27 Temmuz 2018 23:35

Şenyaşar ailesi: Gelsinler araştırsınlar, neyi saklıyorlar?

Suruç'ta yaşanan silahlı kavgada 3 ferdini kaybeden Şenyaşar ailesinin üyeleri, olayın araştırılmasına dair Meclis önergesinin reddedilmesine tepkili.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İnanç YILDIZ
Diyarbakır

Urfa Suruç’ta AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ile yakınlarının karıştığı ve 4 kişinin öldüğü kavganın aydınlatılması için HDP’lilerin verdiği Meclis araştırma önergesinin AKP tarafından reddedilmesine tepki geldi. Önergeyi veren milletvekilleri olayın örtbas edilmek istendiğini söylerken Şenyaşar ailesi “Gelsinler, araştırsınlar, neyi saklıyorlar” dedi.

Urfa Suruç’ta 24 Haziran seçimlerinden önce esnaf ziyareti yapan AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ile yakınlarının ziyaret ettikleri Şenyaşar ailesine ait iş yerinde yaşanan tartışma kavgaya dönüşmüştü. İş yerinde başlayan ve hastane de Şenyaşar ailesine yönelik linçe dönen kavga sonucunda Şenyaşar ailesinden 3 kişi hayatını kaybederken Yıldız ailesinden ise 1 kişi hayatını kaybetmişti. Olaydan hemen sonra iktidar tarafından Şenyaşar ailesine yönelik ağır ithamlarla yüklenilmişti. Yürütülen soruşturma neticesinde sadece Şenyaşar ailesinden bir kişinin tutuklandığı olayın aydınlatılması için HDP Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Ayhan Bilgen’in istediği Meclis araştırması ise AKP oyları ile reddedildi. Yaşanan durumu Şenyaşar ailesi ve HDP milletvekilleri Evrensel’e değerlendirdi.

‘NİYE REDDETTİLER?​’

Olayda 3 yakınını kaybeden Ferit Şenyaşar, “Haklı olsaydılar o araştırmayı kendileri verirdi. Haksız oldukları herkes tarafından biliniyor. CHP ile herhangi bir bağımız yok. Konuyu araştırmak için kendileri de bir heyet gönderdi Suruç’a. Bizim herhangi bir istediğimizle gelmediler. Bağımsız olarak geldi, araştırdı ‘Devlet taraf tutuyor’ dedi. İkincisi de PKK ile herhangi bir bağımız yoktur. Gelip araştırabilirsiniz. 22 yıldır devlete vergi veriyoruz. İş yerimiz var. Kendim 8 yıldır öğretmenlik yapıyorum. Nasıl böyle bir şey olabilir? Urfa Valisi de açıklama yaptı. ‘Kesinlikle böyle bir durum yok’ dedi. Savcıya da ifade verdik. O da bizim haklı olduğumuzu biliyor ama üzerinde siyasi bir baskı var. Sonuç olarak her partiden bir kaç üye ile gelsinler araştırsınlar, gerçekler ortaya çıksın. Neyi saklıyorlar, niye reddediliyor? Hakkımızda o kadar konuştular. Araştırılsın, suçumuz varsa hukuk karşısında cezamız neyse çekeriz” dedi.

‘GERÇEKLERİN ORTAYA ÇIKMASINI İSTEMEDİLER’

Yaşanan durumla ilgili konuşan Ayhan Bilgen, “Daha olayın üzerinden birkaç saat geçmeden suçluyu ilan eden ve onun üzerinden bir siyasi kampanya yürütenler bu olayın gerçek boyutları ile ortaya çıkmasını da istemediler. Ortada açıkça karatılmış deliller ve üstü örtülmeye çalışılan bir durum var. Elbette ki soruşturma süreci, yargı süreci, kamu görevlilerin sorumluluğu yani Meclis dışındaki mekanizmalar işlemeli ama bu Meclisin de üzerine düşeni yapmasını, siyaset kurumunun da gereğini yapmasını engellemez. Ne yazık ki Mecliste klasik bir durumla karşı karşıya kaldık. Yani bunun söylem boyutunda kullanılmasını tercih eden iktidar bloku, konunun araştırılmasını, sorgulanmasını, bu konuda bir komisyonun araştırma yapmasını istemedi” dedi.

‘OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Önergesi reddedilen bir diğer isim Fatma Kurtulan ise konunun kesinlikle araştırılması gerektiğini söyledi. Ancak yargıda bu yönlü bir gelişme olmadığını belirten Kurtulan, “Bir araştırma önergesi Meclise sunulmuşsa bu sorunun aydınlığa kavuşması bir ihtiyaçtır. Ancak önerge AKP oyları ile reddedildi. 4 insanın ölümü var, 3’ü aynı aileden. Şu an aile bu olaydan sonra ‘can güvenliğimiz yok, tehdit ediliyoruz, failler yakalanmış değil” diyerek bulundukları işyerlerini, evlerini terk etmek zorunda kaldılar. Bu yüzden olayın aydınlatılması gerekiyor. Olayın üstü kapatılmak isteniliyor. Önerge reddedilmiş olsa da takipçisi olacağız” dedi.

REDDEDİLEN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

HDP Meclis Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Ayhan Bilgen’in Suruç’taki olaya ilişkin verdikleri ve AKP oyları ile reddedilen araştırma önergesinde şu ifadeler yer aldı:

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 14.06.2018 tarihinde AKP’nin 26 ve 27. Dönem Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve yanında bulunan akrabalarının Suruç’ta esnaflık yapan Şenyaşar ailesi fertlerine yönelik sözlü saldırısı ile başlayan olaylar 4 kişinin ölümüyle sonuçlanmıştır.

Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre olaylardan üç gün önce yine aynı milletvekili, esnaf çarşısındaki aynı dükkan sahibinden AKP için oy istemiş, dükkan sahipleri ise ‘Bizden size oy çıkmaz’ demiştir. Bunun üzerine milletvekilinin koruması da olan kardeşi Mehmet Yıldız’ın Celal Şenyaşar’ı sözlü saldırının ardından vurduğu, esnafın aynı aileden Adil Şenyaşar’ın kaldırıldığı hastanede öldürüldüğü, Esvet Şenyaşar’ın ise oğlunun yanına gitmek isterken hastane içerisinde linç edildiği kamuoyuna yansımıştır. Esnaf çarşısındaki olaylar esnasında Milletvekili yakını olan şahıs da hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden Şenyaşar ailesi fertlerinin otopsi raporları, her üç kişinin de vahşice öldürüldüğü sonucunu ortaya koymuş, cenazelerden biri üzerinde 17 ayrı, diğerinde ise 6 ayrı ateşli silaha ait mermi çekirdeği ve bu mermi çekirdeklerine ait olan giriş çıkış izleri ile çok sayıda kesici ve delici alet izleri tespit edilmiştir. Çok sayıda silahın kullanılmış olması saldırının planlı olduğu kuşkusunu arttırmaktadır. Ayrıca, hastane koridorlarında kameraların yerinden söküldüğü bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Hastanedeki linç esnasında hastane çevresinde bulunan kolluk güçlerinin linçe müdahale etmediği iddia edilmiştir. Tüm bu yaşananlar hastane güvenliğinde de ihmallerin olduğu sonucunu doğurmaktadır. Türk Tabipler Birliği de yaptığı yazılı açıklamada hastanede güvenlik zafiyetinin yaşandığını ortaya koymaktadır.

ÖNCEKİ HABER

Bölge illerinde 1154 hasta mahpus ölüme terk edildi

SONRAKİ HABER

Suriyeli Kürtler: Şam’la müzakereler konusunda anlaştık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...