23 Temmuz 2018 14:02

Suruç'taki silahlı kavga: AKP’li Yıldız ailesinin dosyasında yok yok

Suruç'ta ölümle sonuçlanan silahlı kavgadaki AKP'li Yıldız ailesinin bireyleri tefecilik, yağma, tehdit, suç örgütü kurma suçlarından yargılanıyor.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Suruç’ta seçim öncesi Şenyaşar kardeşleri ve babalarını öldüren AKP’li Vekil İbrahim Halil Yıldız’ın yakınlarının işlediği suçlar arasında yok yok. Aynı aileden 35 kişi hakkında açılan davada, aile bireyleri “Suç örgütü kurmak, tefecilik, yağma, tehdit” gibi suçlardan yargılanıyorlar.

 AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve yakınlarının 14 Haziran günü Suruç’ta seçim çalışmaları kapsamında çarşı esnafı olan Şenyaşar ailesiyle yaşadıkları tartışmanın silahlı saldırıya dönmesi sonucu Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız ve Adil, Celal kardeşler ile babaları Hacı Esvet Şenyaşar yaşamını yitirmişti. “Bir milyoncular” olarak bilinen çarşıda yaşanan olayda yaralanıp Suruç Devlet Hastanesine kaldırılan Adil, Celal, Fadıl, Ferit Şenyaşar ve hastaneye çocuklarını görmeye gelen Hacı Esvet Şenyaşar ile oğlu Mehmet Şenyaşar, hastane içinde de Yıldız’ların silahlı, bıçaklı saldırısına uğramış ve Adil, Celal ile babaları Hacı Esvet Şenyaşar burada yaşamını yitirirken, Mehmet, Fadıl ve Ferit kardeşler ise saldırılardan kurtarılarak başka hastanelere kaldırılmıştı.

Yıllardır bölge halkı tarafından tefeci (Paradan faizle para kazanma) olarak bilinen Yıldız ailesi fertlerinin, başta Urfa’nın Suruç ilçesi olmak üzere 1990’lı yıllarda gidip yerleştikleri Mersin ve çevresinde de sayısız faiz, tefecilik, rüşvet, adam kaçırma, yağma, tehdit, yaralama, gasp ve cinayet suçlarından yargılandıkları ortaya çıktı.

DOSYA DETAYI

 6 Mart 2012’de Adana polisinin “Şimşek” adını verdiği operasyonda, aralarında Yıldız ve Şimşek aile bireylerinin olduğu toplam 35 kişi gözaltına alındı. 35 kişiden 5’i çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, 30 kişi ise serbest bırakıldı. “Suç örgütü kurma, örgüte üye olma, tefecilik, yağma, tehdit, suç delillerini yok etme” gibi suçlamalarla Adana 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından haklarında dava açıldı. Mahkeme devam ederken Mart 2014 tarihinde Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) değişmesiyle birlikte dosya Mersin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesine devredildi. Mersin’de devam eden davada haklarında toplam 102 kişinin şikayetinin bulunduğu sanıklar, yargılama aşamasında işledikleri suçları reddetti. Polisin 3 yıl boyunca teknik ve fiziki takiple topladığı kanıtlarda, bu kişilerin 40’ın üzerinde yurttaşı dolandırdığı, tehdit ettiği, mallarına el koyduğu ve zorla senet imzalattığı dava dosyasına girdi.

ÖLÜMLE TEHDİT ETTİLER

 Birçok insanı ise ölümle tehdit ettikleri ve bunlardan Ali İsnaç ile Mustafa Aksar’ın ölümlerine sebep oldukları iddia ediliyor. Ali İsnaç’ın intiharından sonra İsnaç’ın ağabeyi Süleyman İsnaç’ın kardeşinin manav dükkanını işletmeye başladıktan kısa bir süre sonra yanına gelen Müslüm Şimşek ve Mehmet Yıldız’ın “Kardeşinin borçlarından kaynaklı dükkanına ortağız. Ya paramızı vereceksiniz ya da sizi yaşatmam” şeklinde ölümle tehdit ettikleri ve manav dükkanına el koydukları şeklindeki ifadesi de dosyada yer aldı.

 Yine benzer olaylardan biri ise, Mersin’in Tarsus ilçesinde esnaflık yapan Mustafa Aksar adlı yurttaşın işlerinin kötü gitmesinden kaynaklı bu şahıslardan borç para aldığı, kendisine yüzde 50 faiz ile borç para verdiklerini, borcunu ödeyemeyen Aksar’a ise “Bu parayı ödeyemezsen seni öldürürüz. Bir tane çocuğun var onu öldürürüz. Eşini ve kardeşlerini dağa kaldırırız. 3 katlı evini teminat olarak bize vereceksin. Vermediğin taktirde seni istediğimiz yerde ve saatte öldürürüz. Bir gün bile içeride yatmayız. Akıllı ol fazla yaşa” şeklinde tehdit ettikleri, ardından 3 katlı ev ve işyerine el koydukları, sonra bu malların tapusunu ise Reşat Yıldız’ın üzerine aldıkları dava dosyasına girdi.

DOSYA YARGITAYDA

 Dosyada borcunu ödeyemeyen Mustafa Aksar’ın şaibeli bir şekilde intihar ettiği belirtilirken, mahkeme, Müslüm Şimşek ve Reşat Yıldız’ın da aralarında bulunduğu 5 kişinin “nitelikli yağma ve tefecilik” suçunu işlediklerini sabit görerek, cezalandırılmalarına karar verdi.

 Mersin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı 17 Mart 2017 tarihinde karara bağlarken, Antalya İstinaf Mahkemesi 8’inci Ceza Dairesine gönderdi. İstinaf, dosyayı inceledikten sonra Yıldız ve Şimşek ailelerinin işlediği suçları sabit görerek, toplam 126 buçuk yıl hapis cezası verdi ve dosyayı Yargıtaya gönderdi.

ŞENYAŞAR'IN EVİNE BASKIN

AKP’li vekil İbrahim Halil Yıldız’ın yakınları tarafından ağabeyi ve yeğenleri öldürülen, kendisi de ölümle tehdit edilen Osman Şenyaşar’ın evine polis baskın düzenledi.

 AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın yakınları tarafından ağabeyi Hacı Esvet ile yeğenleri Adil ve Celal’in öldürülmesinden sonra kendisi de tehdit edilen Osman Şenyaşar’ın evine polis baskın düzenledi. Cumartesi günü sabah 04.00 saatlerinde Urfa’daki evine TEM polislerinin baskın düzenlediği Şenyaşar, şehir dışında olduğu için gözaltına alınmadı. Evindeki elektronik eşyalara el konulduğunu söyleyen Şenyaşar, polislerin kendisini arayıp ifadeye çağırdığını, gelmemesi  durumunda hakkında yakalama kararı çıkarılacağını ilettiklerini söyledi.

 Şenyaşar baskının nedenini öğrenemediğini, ancak ağabeyi Esvet ve oğulları Adil ve Celal Şenyaşar’ın katillerinin bulunmadığı gibi, kendisine ölüm tehdidinde bulunan Faik Yıldız’ın da hakkında henüz işlem yapılmadığını hatırlatarak duruma tepki gösterdi.  Osman Şenyaşar, geçtiğimiz hafta AKP’li vekil İbrahim Halil Yıldız’ın aile fertlerinden Faik Yıldız tarafından tehdit edildiğine dair Urfa Adliyesi’ne suç duyurusunda bulunmuştu. (Urfa/MA)

ÖNCEKİ HABER

İş cinayetinde yaşamını yitiren Fırat Göktuna'nın davası başladı

SONRAKİ HABER

Antalya OSB'de çıkan yangın kontrol altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...