ABD'li rahip Brunson, adli kontrolle ev hapsine alındı

Donald Trump'ın 'Türkiye’de zulme uğruyor' dediği Rahip Andrew Craig Brunson, adli kontrol uygulamasıyla ev hapsine alındı.

25 Temmuz 2018 11:11
Son Güncellenme Tarihi: 25 Temmuz 2018 16:55
Paylaş

ABD'li rahip Andrew Brunson adli kontrol kararıyla ev hapsine alındı. ABD, Brunson'ın tutukluluğunun sona ermesi için çağrı yapmıştı. 

'FETÖ' ve 'PKK' adına suç işlediği iddiasıyla tutuklu bulunan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson hakkında adli kontrolle 'ev hapsi' kararı verildi.

35 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYORDU

ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir araya geldiği zirvede serbest bırakılması talebi görüşülen rahip Andrew Craig Brunson, "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve "devletin güvenliği bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek" suçlamalarıyla İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 35 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanıyordu.

İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, ABD’li rahip Andrew Craig Brunson hakkında, adli kontrolle ’ev hapsi’ne alınmasına karar verdi. Rahip Brunson hakkında yurt dışına çıkış yasağı da getirildi.

CEZAEVİNDEN ÇIKARTILDI

ABD'li rahip Andrew Craig Brunson, Buca Kırıklar'daki İzmir 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nden, ev hapsini çekmek üzere evine götürüldü. Cezaevinden araca bindirilen Brunson'ın evine götürülüşü sırasında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Brunson evine getirildi. 

SEVİNENLER IRKÇI SATAŞMAYA MARUZ KALDI: BU ÜLKE BİZİM

Brunson'ı eve getirilişi sırasında arkadaşları tezahüratlarla karşıladı. Apartmanda oturan komşuları da pencere ve balkonlardan izledi.

Brunson'u görüntülemeye çalışan basın mensuplarından bir kameraman ise yere düşüp omzunu incitti.

Rahip Brunson'un evine getirilmesinin ardından apartmanın önünde toplanan dostları, sevinçlerine şarkı söyleyip, dans ederek ifade etti. Bir grup ise “Burası bizim toprağımız. Bu ülke bizim” diyerek tepki gösterdi. Gruptan biri de olayı görüntüleyen bir kişinin üzerine yürüdü. 

Geçtiğimiz günlerde davası görülen Brunson tahliye edilmemesi tepki çekmişti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye’de iki yıla yakın süredir hapiste tutulan rahip Andrew, Brunson’ın “Evine dönme zamanının geldiğini” söylemişti. ABD Başkanı Donald Trump ise “Papaz Brunson Türkiye’de zulme uğruyor” ifadelerini kullanmıştı. 

CHP'Lİ ÖZKOÇ: ABD BAŞKANI İSTEDİ DİYE SERBEST

CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç, ABD’li Rahip Andrew Craig Brunson’un cezasının ev hapsine çevrilmesine dair “Enis Berberoğlu milletvekili seçilmiş, dokunulmazlığını tekrar kazanmış, suçu yok ama onunla ilgili ABD başkanının bir isteği de yok” dedi.

Engin Özkoç, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında “Serbest bırakılan rahibin dün dosyasındaki tahliye nedeni neyse, Enis Berberoğlu’nun  tahliye nedenleri aynıdır. Enis Berberoğlu milletvekili seçilmiş, dokunulmazlığını tekrar kazanmış, suçu yok ama onunla ilgili ABD başkanının bir isteği yok. Merkel’in bunu yap diyen bir isteği yok. Macron’un böyle davran, serbest bırak diye bir talebi yok. ABD Başkanı istedi diye ‘emredersin’ diyen bir cumhurbaşkanı, bir kişiyi serbest bırakıyor. ‘Benim oraya gönderdiğim misyonerlik yapan kişiyi orada tutamazsınız’ diyor. Bütün bu tablo karşısında iktidarın derdi ne? Kemal Kılıçdaroğlu. Sözcü çıkıyor Mahir Ünal ifadesiz, pişkin bir suratla Kılıçdaroğlu’ya saldırıyor. ‘Ona cevap vermekten bıktık artık’ diyor. ‘Aynı şeyler söylüyor’ diyor. Kılıçdaroğlu hak hukuk adalet için mücadelesine devam edecek. Mağdurlar için devam edecek. Gece gündüz deneyecek, halkın arasında, içinde olacak. İnsanlara tepeden bakmayacak sizin baktığınız gibi. CHP’yi yönlendirmek, onu dizayn etmek ne Mahir Ünal’ın, ne de onun ağababası olan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapabileceği bir şeydir” ifadelerini kullandı (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

155 bin 350 kişinin pasaportlarındaki iptal şerhi kaldırıldı

SONRAKİ HABER

Tutuklu Gazeteci İdris Yılmaz’la dayanışma kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...