Antik kent üzerine AVM için 'imar barışı' başvurusu protesto edildi

Bursa’da Myrleia Antik Kenti üzerine kurulmak istenen AVM için şirketin imar barışı başvurusunda bulunması protesto edildi.

24 Temmuz 2018 06:43
Son Güncellenme Tarihi: 24 Temmuz 2018 07:20
Paylaş

Mudanya'nın ilk kurulduğu yer olan Myrleia Antik Kentinin üzerine alışveriş merkezi yapılmasına ilişkin dava süreci devam ederken yer sahibi Özdilek Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, antik kenti alışveriş merkezi olarak kullanmak için imar affına başvurmuştu. Yapılan başvuru Myrleia Antik Kenti Platformu tarafından protesto edildi.

İMAR BARIŞI'NA KARŞI KAMULAŞTIRMA KARARI

Yargı sürecinde el değiştiren AVM'nin yeni sahibi şirket, otoparkla birlikte 9 bin 312 metrekarelik alana inşa edilen tesisi işletmeye açabilmek için 'imar barışı' başvurusu yaparak yapı kayıt belgesi aldı. Mudanya Belediyesi ise şirketin AVM'yi işletmeye açma girişimine, söz konusu alanla ilgili acele kamulaştırma kararı alarak cevap verdi.

İlçedeki kitle örgütü temsilcileri, şirketin AVM'yi işletmeye açma girişimini protesto etti. Myrleia Antik Kenti önünde yapılan açıklamaya Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Bursa Baro Başkanı Gürkan Altun ve çok sayıda Bursalı ellerindeki dövizler ve sloganlarla tepkilerini gösterdi. 

ALIŞVERİŞ MERKEZİNİN VARLIĞI TARİHİ TALANDIR

Myrleia Antik Kenti platformu adına açıklamayı okuyan Doğayı, Çevreyi Koruma Derneği Başkanı (DOĞADER) Başkanı Caner Gökbayrak “M.Ö. 670 yılında İyonya’dan gelen Koloponhonlukolonistler tarafından kurulan Myrleia, bugün 2 bin 700 yıllık tarihiyle bir AVM inşaatına hapsedildi" dedi.

"2010 yılında Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle o zaman doğal yapısında olan alanda yapılan bilimsel inceleme ve ön kazılarda, ciddi buluntular olduğu belirtilmiş ve alanın Tarihsel sit sınıfının yükseltilmesi talep edilmişti" diyen Gökbayrak, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ancak bu rapor 2 yıl boyunca sümen altı edildi. Bölge, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı kapsamına alınması gerekirken, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından 3. Derece Arkeolojik Alan kapsamına alınmıştı. Müzeler Müdürlüğü ve Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu görevini yerine getirmeyince bu alan, plan değişikliği ile 'Ticaret Alanı' ilan edildi. 13. Nisan 2012'de Myrleia Antik Kenti üzerinde KİPA AVM bir inşaat çalışması başlattı. Mudanyalılar ve içlerinde Mudanya Belediyesi, Bursa Barosu, akademik odalar ve derneklerin bulunduğu kurumlar, tarih katliamına ciddi tepki gösterdi. Myrleia Antik Kent Platformu adıyla çok sayıda basın açıklaması, yürüyüş düzenlendi. 2 bin 700 yıllık geçmişi olan Myrleia Antik Kenti’nin kalıntılarını hapseden AVM’nin varlığını sürdürmesi tarihi talandan başka bir şey değildir. Bu alanın kamu eline geçerek kazı çalışmalarının da tamamlanması ile birlikte halka açılması, gerek Mudanya gerekse ülke ve bölge açısından çok büyük önem taşımaktadır.”

ÖZDİLEK, MUDANYA'NIN TARİHİNİ AVM’NİN ALTINA GÖMECEK

Bugün yer sahibi Hüseyin Özdilek'in çıkarılan 'İmar Barışı’ndan yararlanarak AVM’yi açabilmek için Yapı Kayıt Belgesi aldığını belirten Gökbayrak, “Dava süreci devam eden Myrleia Antik Kenti için İmar Barışı’ndan yararlanarak Yapı Kayıt Belgesi alınması, kamu vicdanını bir kez daha yaralamıştır. Hüseyin Özdilek AVM’yi açma ısrarıyla kendisini var eden topraklara ihanet etmektedir. Özdilek bilmelidir ki binlerce yıllık Mudanya’nın tarihi ile birlikte kendi tarihini de AVM’nin altına gömecektir. Mudanya'da toprağın altında yatan tarihsel zenginliği, Myrleia'nın sermayenin ve bireylerin özel çıkarları doğrultusunda yok edilmesine bundan sonra da izin vermeyeceğiz. 2 bin 700 yıllık tarih için nöbetteyiz” dedi.

MUDANYA SANAYİ KENTİ OLAMAZ AMA TURİZM KENTİ OLABİLİR

Mudanya’nın ilk kuruluğu yerin burası olduğunu aktaran Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ise “Geçmişimize sahip çıkarak kimliğimize kavuşacağız. Dünyanın en şanslı kentlerinden birisi burası ve bu değere sahip çıkacağız. Bu değerin yok olmasına asla izin vermeyeceğiz. Mudanya sanayi kenti olamaz ama turizm kenti olur. Biz yer sahibiyle görüştük kendisiyle takas yapalım dedik, size başka yer verelim orada alışveriş merkezinizi otelinizi yapın dedik, ama Mudanya’yı başka bir yere taşıyamayız başka Mudanya yok dedik. Bugün burayı kamulaştırma kararı aldık ve Myrleia insanlığa kazandırılacaktır” dedi.

NE OLMUŞTU?

Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun 3'üncü derece arkeolojik sit alanı ilan ederek imara açtığı Mudanya liman mevkiinde 2012 yılında AVM inşaatına başlandı. AVM'nin temel kazıları sırasında M.Ö. 7'nci yüzyıla ait antik kentin duvarlarına ve taş heykellere rastlandı. Kurul, inşaatın devam etmesine izin verirken, antik kente ait tarihi kalıntıların da cam çerçeve içinde koruma altına alınarak AVM'nin alt katında sergilenmesini kararlaştırdı. Sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu Myrleia Antik Kent Platformu, Bursa 1'inci İdare Mahkemesi'nde, kurul kararının iptali istemiyle dava açtı. Danıştay'ın 2 kez bozarak yerel mahkemeye geri gönderdiği dosyada yargı süreci devam ediyor.(Bursa/EVRENSEL)

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Beyoğlu Sütlüce'deki toprak kayması sonrası 4 katlı bina çöktü

SONRAKİ HABER

HDP'nin yol haritası: Mecliste muhalefet, halkla birlikte mücadele

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...