23 Temmuz 2018 17:28

Yatağan'da ölen işçinin babası: Çöken bant üç gün önce hata veriyordu

Yatağan Termik Santralinde yaşanan göçükte can veren İşçi Seray Şimşek’in babası Cemil Şimşek, 'İhmal yüzünden termik oğluma mezar oldu' dedi.

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ruken DEMİR
Ayşe SÜRME

Yatağan Termik Santralinde yaşanan göçükte can veren İşçi Seray Şimşek’in babası Cemil Şimşek, “İhmal yüzünden termik oğluma mezar oldu” dedi. Baba Şimşek, oğlunun sık sık kendisine “Bant çöktüğü vakit ilk ben ölürüm” dediğini aktardı.

Termik santrali kömür bandı bölümünde 10 yıldır çalıştığını söyleyen Şimşek, oğlunun bant ustası olduğunu belirtti. Oğlu Seray’ın çalıştığı işin sürekli tehlikeli olduğundan şikayetçi olduğunu dile getiren Şimşek, oğlunun sık sık “En ufak kazada ben bantların içinde ölürüm” dediğini hatırlattı. Olay günü yine kömür bandında sorun olduğunu söyleyen Şimşek, “Seray’ı santrale bıraktım. Eve geldikten sonra yeğenimden telefon geldi. Seray’ın eve gelip gelmediğini sordu. Bantta sorun olduğu için işe bıraktığımı söyledim. Yeğenim bana bandın kopmadığını tamamen çöktüğünü söyledi. Oğlumla birlikte bir kişi daha bulunamamış dedi. Termiğin önüne gittiğimizde kimse bizi içeri almadı. İnsanlar çoğaldıktan sonra içeri alındık. Geceleyin köpekle birlikte cesetleri aramaya başladılar. Termikte çalışan amirler bana oğlumun yaşadığını söyledi. Onlara tepki göstererek, ‘Siz çocuk mu kandırıyorsunuz? 500 ton kömür yığılmış üstüne. Enkaz altında bir çocuk yaşar mı?​’ dedim. Saat gece 22.00’de çıkardılar. Canlıymış gibi kimseye göstermeden hastaneye götürdüler” dedi.

‘BANTLAR ÜÇ GÜN ÖNCEDEN HATA VERİYORDU’

Oğlunun enkazda yüzü ve vücudunun zifiri siyah olduğunu ifade eden Şimşek, eşi ve annesinin tanıdığını dile getirdi. Oğlunun kasık tarafında bulunan et beninden tanıdıklarını söyleyen Şimşek, cenazeyi otopsi işlemlerinden sonra sabah 05.00’te teslim aldıklarını dile getirdi. Öğle namazından sora cenazeyi defin ettiklerini belirten Şimşek, bu süre zarfında hiçbir yetkilinin başsağlığı dilemediğini söyledi.

Oğlunun sigortalı çalıştığını söyleyen Şimşek, ancak iş güvenliğinin olmadığını vurguladı. Oğlunun çalıştığı süre içinde sürekli işyerinin güvensizliğinden bahsettiğini aktaran Şimşek, “Demirlerin arasında girip bantları yapıştırıyordu. ‘Bant çöktüğü vakit ilk ben ölürüm’ diyordu. Kömürler bantlara girince ıslatılıyor. Islatılan demir çürümez mi? Termikte çalışan işçiler bize bantların olduğu yerin üç gün öncesinden hata verdiğini söyledi. Vardiya amirlerine bir sorun olduğunu söylemişler. Fakat ‘Siz çalışın bir şey olmaz’ demişler” şeklinde konuştu.

‘CAN DEĞİL TIR ARACI ÖNEMSENİYOR’

Olaydan üç gün önce bandın altında TIR olduğunu belirten Şimşek, bandın güvenli olmadığını anladıkları anda TIR aracının çekildiğini dile getirdi. Anlamalarına rağmen işçilerin yine çalışmaya devam ettiğini aktaran Şimşek, “Düşünün bir şirket TIR aracını önemsiyor ama bir canlıyı önemsemiyor. O zaman önlem alınsaydı, bugün kimsenin canı yanmayacaktı. Mevcut hükümetin başından en alt çalışanına kadar denetimsizlik had safhada. Soma’ya göz yumdular. Buna da göz yumacaklar. Devlet için para gelsin kim ölüyorsa ölsün. Köpek ölüyor yasa çıkarıyor. Ama kendi işine gelen firmaların, ona para yediren firmaların işçileri ölürken devletin umurunda olmuyor. Termik mezarı oldu oğlumun” diye konuştu.

‘KATİLLERİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIM’

Santralin özel şirket olmadan önce devletin himayesi altında olduğunu söyleyen baba Şimşek, bu durumdan devleti de sorumlu tuttu. Tamamen şirketin ihmalkar ve denetimsizliğinden kaynaklandığını belirten Şimşek, şunları ifade etti: “Çocuklarımız ölmeden denetimler yapılsaydı olmaz mıydı? Vali gelip şov yaparak, ‘araştırdıklarını’ söyledi. Eşim bu duruma tepki göstererek, ‘Evvel soruştursaydınız, denetleseydiniz bunlar olmazdı. Fakirin çocuğu ölünce mi aklınıza araştırmak geliyor’ dedi. Vali hemen uzaklaştı. Türkiye’de iş kazaları gün geçtikçe artıyor. İş cinayetleri olurken aileler de susturulmaya çalışılıyor. Ben susmayacağım. Şirket yetkilileri bana oğlumun hakkını vereceğini söylese de ben bu oyuna gelmeyeceğim. Oğlumun katilerinin peşini bırakmayacağım. Sorumlular çıkana kadar davamın arkasında kalacağım. Oğlumun eşi ve iki çocuğu var. Psikolojileri bozuldu.”

‘OKUL BİTER BİTMEZ OTO TAMİRCİSİNE GİRDİ’

Termikte yaşanan faciada yaşamını yitiren 2 çocuk babası 36 yaşındaki Seray Şimşek, Muğla’nın Cazgırlar köyünde dünyaya geldi. İlkokul ve liseyi doğduğu köyde okuyan Şimşek, okulu bitirdikten sonra oto tamirciliği yaparak ailesine katkıda bulunuyordu. Küçük yaştan beri ailesinin ekonomisine destek olmak için farklı işlerde çalışan Şimşek, 26 yaşında termik santralde işe başlar ve kömür bandı ustası olmak için İzmir’de eğitim alır. Ardından 10 yıl boyunca termikte kömür bandı ustası olarak çalışırken, termikte yaşanan faciada göçük altına kalarak yaşamını yitirdi.

2014’TE ÖZELLEŞTİRİLDİ

Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan Şahinler Mahallesi Milas kara yolunun 3’üncü kilometresindeki Yatağan Termik Santralinde 19 Temmuz günü raylı sistem olan kömür sevk kanalı çöktü. Yaşanan olayda 10 işçi yaralandı, 2 işçi de yaşamını yitirdi. 1977 yılında Yatağan Termik Santralin yapımına başlanırken, termiğin ilk bölümü 1982’de, ikincisi 1983’te, üçüncüsü ise 1985’te işletmeye açıldı. 2000’li yıllarda Türkiye’de birçok maden ocağının kamu sektöründen özel sektöre geçişi yapılırken, daha önce devlet bünyesinde işletilen Yatağan Termik Santral, 1 Aralık 2014 tarihinde özeleştirilerek Bereket Anonim Şirketine devredildi.

MECLİSE TAŞINDI

Konuyu Meclise taşıyan CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e şu soruları yöneltti: “Yatağan Termik Santrali, en son hangi tarihte denetlenmiştir? Bir eksiklik bulunmuş ise bunlar nelerdir? İhmallerle ilgili bir tespit yapılmış mıdır? (Muğla/MA)

{357524}}

ÖNCEKİ HABER

Flormar işçilerine uluslararası destek: Haklı direnişinizin yanındayız

SONRAKİ HABER

Kayıp Evrim'in anne ve babası tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...