20 Temmuz 2018 07:35

Dinozor çağında yaşamış yılan fosili bulundu

100 milyon yıl öncesine ait yavru yılan fosili bulundu. Fosil, kehribar içinde bulunan ilk yılan olarak da kayda geçti.

Fotoğraf: Ming Bai/ Chinese Academy of Sciences (CAS)

Paylaş

Günümüzden yaklaşık 100 milyon önce, Hint Okyanusu’ndaki tropikal adalardan birinde, yumurtadan bir yavru yılan çıktı. 10 cm uzunluğundaki bu küçük yılan, bir ağaçtan akan reçinenin içinde kaldı.

İşte bu kehribar, adanın kuzeye doğru ilerleyerek bugün Myanmar olarak bilinen topraklarla birleşmesi sürecinde yılanla birlikte gömülü halde korundu. Birkaç yıl önce bulunan fosil, yanlışlıkla kırkayak fosili olarak tanımlandı ve özel bir koleksiyonere satıldı.

Ancak fosil, uluslararası bir takım tarafından yeniden incelendi ve iskeletinin üç boyutlu modeli geliştirildi. Takımın üyelerinden, Kanada’daki Alberta Üniversitesi’nden Paleontolog Michael Caldwell, fosil için “Kuşkuya yer bırakmayacak şekilde yılan yavrusu” dedi. Bu fosil, kehribar içinde bulunan ilk yılan fosili olarak da kayda geçti.

Yavru yılanın sadece 4 cm’lik bölümünün korunarak bugüne geldiğini vurgulayan Caldwell, fosilin kalan parçası için şöyle konuştu: “Onun için hemen ölüp cennete gidebilirim.”

Araştırmacılar, bir başka kehribar parçasında ise daha büyük ve aynı türe ait bir yılana ait olduğu düşünülen bir deri kalıntısı buldular. Ancak bu deri parçasının bir yılana mı yoksa kertenkeleye mi ait olduğu henüz netlik kazanmış değil.

BU DÖNEME AİT SADECE 15 YILAN FOSİLİ BULUNDU

Yılan fosilleri oldukça nadir bulunan fosiller. Dünya genelinde, dinozorların yaşadığı dönemden kalan sadece 15 adet yılan fosili bulundu. Bu fosillerin hiçbiri kehribar içinde saklanmış değildi. “Bu fosil, kesinlikle bir ilk” diyen Caldwell, daha fazlasının bulunacağından umutlu. Caldwell, kehribar içinde muhafaza edilmiş başka yılan fosillerinin koleksiyonlarda, tanımlanmamış halde yatıyor olabileceğini ifade etti.

Amber içinde bulunan fosillerin büyük kısmı böceklere ve diğer eklembacaklılarla bazı kuşlara ve dinozorlara ait. Geçtiğimiz yıl, başka bir araştırma ekibi, en iyi şekilde korunmuş kuş fosilini keşfetmişlerdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Giresun'da Jandarma Uzman Çavuş, PKK’li sanılarak öldürüldü iddiası

SONRAKİ HABER

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Performans sistemini uygulamayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa