22 Haziran 2017 04:11

Bilinen en büyük dinozorlardan biri bulundu

Bilim insanları yeryüzünde yaşamış en büyük dinozorlardan birinin kalıntılarına ulaştı. 20 metrelik dinozorun fosilleri 125 milyon yıllık.

Paylaş

İspanya'nın doğusundaki Morella kentinde kazı çalışması yürüten paleontologlar, baştan kuyruğa 20 metre uzunluğundaki dev bir dinozorun kalıntılarına ulaştı.

El Pais'in haberine göre kazı ekibi Erken Kretase döneminde yaşamış Soropod sınıfından dinozora ait 80 kemik buldu. 125 milyon yıllık kemikler arasında 2 uyluk kemiği, üst kol kemiği, bacak kemikleri ve kuyruk omurgası da bulunuyor.

Soropodlar uzun boyunlarıyla dikkat çeken dev otçullardı. Yeryüzünün gördüğü en büyük kara hayvanlarından Brakiyozorlar ve Arjantinozorlar da bir Soropod türüydü.

Kazı ekibinden Jose Miguel Gasulla, bulunan uyluk kemiklerinden birinin 1.60 olduğunu, dinozorun uzunluğunu bu yolla tahmin ettiklerini söyledi. Gasulla, fosillerin çok iyi korunduğunu dile getirirken bulunan dinozorun daha önce bilinmeyen bir Soropod türü olabileceğini aktardı.

Bölgede daha önce 1.80 boyunda uyluk kemiği olan bir dinozor bulunmuştu. Gasulla, yeni fosillerin bölgenin paleontolojik araştırmalar için ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

2015'te aynı bölgede 'Morelladon beltrani’ adı verilen yeni bir otçul tür bulunmuştu.

Giderleri Morella kenti tarafından karşılanan kazı sonrası dinozorun kemikleri kentteki müzeye taşınacak.

SOROPODLAR

  • Brakiyozor

Diplodocus, Apatosaurus(eski adıyla Brontosaurus), Arjantinozor gibi boy ve ağırlık bakımından rekor seviyelere ulaşan dinozor sınıfı. En büyük soropodların yaklaşık 100 ton ağırlığında(bilinen en ağır filin 10 katı) olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 100 milyon yıl boyunca hayatta kalan bu tür, sürüler halinde yaşıyordu.

EN BÜYÜK DİNOZORLAR

Titanozorlar, 40 metrelik baş-kuyruk uzunluğuyla bilinen en büyük dinozor türü. Titanozorların Soropod ailesinden olduğu düşünülüyor.

Kalıntıları ABD'nin Colorado eyaletinde bulunan Supersaurus vivianae  başından kuyruğuna 34 metrelik uzunluğuyla bilinen en uzun dinozorlardan biri.

Yerden yükseklik bakımından en uzun dinozor 17 metrelik Sauroposeidon proteles.

Bilinen en ağır dinozorlar ise Arjantinozorlar. Bu dinozorların ağırlığı 60 ila 100 ton arasında değişiyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İdrarla cep telefonu şarj eden cihaz

SONRAKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 22 Haziran 2017 Perşembe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...