19 Temmuz 2018 11:10

Cizre'deki çocuk boğulmalarının nedeni, kum ocaklarının açtığı kuyular

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Dicle Nehri’nde gerçekleşen çocuk boğulmalarında etkili olduğu aktarılan kum ocaklarının denetlenmesini istedi.

Dicle Nehri. Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cizre’de serinlemek için Dicle Nehri’ne girip boğulan çocuk sayısı gittikçe artıyor. 50 dereceyi bulan sıcaklardan kurtulmak için nehre giren çocukların boğulmasında son yıllarda sayıları artan kum ocaklarının etkili olduğu konuşuluyor. Kum ocaklarının neden olduğu derin çukurların bu ölümlerde etkili olduğunu söyleyen HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, kum ocaklarının denetlenmesini istedi. İmir, yerel yönetimlere de ilçeye havuz yapma çağrısı yaptı.

KUM OCAKLARI SONRASI ÖLÜMLER ARTTI

Şırnak’ın Cizre ilçesinde çocukların bunaltıcı sıcaklar nedeniyle serinlemek için girdikleri Dicle Nehri’nde boğulma vakaları günden güne artıyor. Son iki haftada Şahin Akbaş, (12) Baran Haykır, (13) Roşat Noyan (13) adlı çocukların boğularak yaşamını yitirdiği ilçede her yıl yaz aylarında 10’un üzerinde boğulma vakası yaşanıyor. Son yıllarda artan boğulma vakalarına neden olarak kum çıkaran iş makinelerinin yarattığı tahribat gösteriliyor. Yıllardır nehir yatağı üzerinde kurulan ve çoğu ruhsatsız olan 20’den fazla kum ocağının neden olduğu derin çukurlar nehre girenler çocukları bir anda yutuyor. Yine kum ocaklarının suyun akış yönünü değiştirmesi de boğulmalar konusunda başka bir neden olarak belirtiliyor. Sıcaklığın 50 dereceye vardığı ilçede yaşayan yurttaşlar kum ocaklarının kapatılması ve çocuklar için havuz yapılması için birçok kez imza kampanyası düzenleyip yetkililer ile görüşme yapsa da henüz bir sonuç alınamadı.

KUM OCAKLARI DENETLENMİYOR

Konuya ilişkin gazetemize konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Dicle Nehri üzerine kurulan kum ocaklarının bölgedeki ekolojik dengenin bozulmasına ilişkin yürütülen siyasetin bir parçası olduğunu kaydetti. Kum ocaklarının nehir yatağının yanı sıra nehirdeki canlıların hayatı için tehlike oluşturduğunu belirten İmir, bu ocakların denetlenmediğini ve iş makinelerinin gelişi güzel çalışma yürüttüğünü vurguladı. Dicle Nehri çevresinde kurulan kum ocaklarının mevzuatta aykırı bir şekilde bazı kesimlerin çıkar ve rantlarına teslim edildiğini dile getiren İmir, kum ocaklarının doğal dengeyi bozmakla birlikte serinlemek için nehre giren çocuklar için büyük tehlike oluşturduğunu dile getirdi. Cizre’nin nüfusunun 140 bini aştığını ancak çocukların serinlemesi için bir havuzun dahi bulunmadığını kaydeden İmir, bunun için yerel yöneticilerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi.

BAKANLIK NE YAPIYOR?

İmir'in konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması talebiyle Meclise verdiği soru önergesi şöyle;

“♦ Bakanlığınızın her yıl ortalama 10 çocuğun yaşamını yitirdiği Cizre Dicle Nehri kenarlarında ölümleri engellemek adına bir çalışması olmuş mudur?

♦ Güvenlik politikasıyla yönetilen Cizre’de neden Dicle Nehri kenarlarında yaşamı önceleyen bir güvenlik şeridi oluşturulmamıştır?

♦ Dicle Nehri’nde yaşamını yitiren çocuklarla ilgili bir araştırmanız var mı? Varsa her yıl Dicle Nehri’nde kaç çocuk yaşamını yitirmektedir?

♦ Bu vakaların yaşanmaması için çocukların yüzebileceği güvenli alanlar oluşturacağınız bir plan ve projeniz var mı?​” (Cizre/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cevad Zarif’ten Avrupa’ya ‘verdiğiniz sözleri tutun’ çağrısı

SONRAKİ HABER

Nüfusta 'ölü' görünen kişi yaşadığını mahkeme yoluyla kanıtladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa