18 Temmuz 2018 05:58
Son Güncellenme Tarihi: 18 Temmuz 2018 17:57

Star Rafineri'de 800 işçi zehirlendi, yemek şirketi 'psikolojik' dedi

İzmir Aliağa’da bulunan Star Rafineri inşaatında işçiler 5. kez yedikleri yemekten zehirlendi. Yemek firması skandal bir savunma yaptı: Psikolojiktir!

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İzmir Aliağa’daki Star Rafineride 800’e yakın işçi, Akyıldız firması tarafından verilen yemekten zehirlendi. Yemek firması Akyıldız, konuyla ilgili “Psikolojiktir” açıklaması yaptı.

Star Rafineride yedikleri yemekten zehirlenen, sayıları 800’ü bulan işçiler, Bergama, Menemen, Aliağa’daki hastanelere götürüldü. Sadece Aliağa Devlet Hastanesine 505 işçinin giriş yaptığı öğrenildi. 3 otobüs de Çiğli Devlet Hastanesine götürüldü.

Çiğli ve Aliağa hastanelerine gönderilen işçiler tedavilerinin ardından kampa geri gönderildi ancak işçilerin rahatsızlığının devam ettiği belirtildi. İl sağlık müdürlüğünden gelip soruşturmaların devam ettiği de alınan bilgiler arasında.

Evrensel'e bilgi veren Petrol-İş Aliağa Şube Başkan Yardımcısı Mevlüt Çınar, “Hastaneye geldik, arkadaşlar ilk belirtilerin gece 02.00 sıralarında olduğunu, gece 04.00’e doğru da durumlarının ağırlaştığını söylüyor. Gıda zehirlenmesi olduğunu sanıyorlar, hastaneden ise net bir bilgi almadık henüz” dedi.

Öte yandan olay sonrası evden yemek getirenler dışında 2 bin 500 kişinin yemeğe gitmediği öğrenildi.

İŞÇİLER YEMEK FİRMASINI SUÇLADI

Konuştuğumuz bir işçi akşam yemeğinde köfte yediklerini ve sabah uyandıklarında herkesin rahatsızlandığını belirtti. İşçi, “Sonra revire gittik, revirden buraya geldik. Revirde doktor hangi birimizle ilgilensin. 600-700 kişi vardı akşamdan. Daha önceki zehirlenme olayında ben de rahatsızlanmıştım. 9-10 ay oldu bu dördüncü. İlk kez bu kadar ağır. Biz değişiriz firma değişmez, AKP’nin firması da o yüzden” dedi.

Bir başka işçi de daha önceki zehirlenmelerde itiraz edildiği zaman çıkış verildiğini söyledi: “5. kez oluyor, bu ihmalsizlik. Biz söylediğimizde de itiraz edip, öyle bir şey yok diyorlar. Kaç kez talep ettik değiştirilmesi için ama dinlemiyorlar. Socar Holding daha ucuza getirmek için bozuk yemek veriyor. Asıl sorun taşeron firmalar yemek şirketine işçi başına sağlıklı bir menü fiyatından daha az para ödemesi  kârı için. Yemek firması da daha ucuza getirmek için bozuk yemek veriyor. Olan bu” şeklinde konuştu.

YEMEK FİRMASI: PSİKOLOJİK

Aliağa Kaymakamı Bayram Yılmaz, “Kusma ve halsizlik şikayetiyle civar hastanelere başvurulmuş. Şu an için durumu ağır olan kimse yok. Hastaların bir kısmına serum tedavisi uygulandı, diğerleri de ayakta tedavi gördü. Yemeklerden numuneler alınarak incelenmeye başlandı. Bu arada durumla ilgili adli takibat ve tahkikat da başlatıldı” dedi.

İl Sağlık Müdürü Bediha Salnur, “Bazı işçilerimizin tansiyon problemi olduğu için sadece onların durumu diğerlerine göre daha ciddi. Yemeklerden gerekli numuneler alındı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüze gönderildi. Biz hiçbir vakayı hafife almıyoruz, psikolojiktir deyip geçiştirmiyoruz” dedi.

Sanayi tesisi yetkilileri, durum hakkında bilgi topladıklarını, netleşmesiyle birlikte bilgileri paylaşacaklarını bildirdi.

Yemek firması yetkilileri ise zehirlenmenin yemekhanede değil, şantiyede yenilen yemeklerden kaynaklandığını, kendilerinin şantiyede çalışan firmaların sadece bir bölümüne hizmet verdiklerini söyledi. Yemek firması yetkilileri, şikayetlerin bir bölümünün psikolojik olduğunu öne sürdü.

DAHA NE KADAR SÜRECEK?

Yemekleri, Akyıldız Yemek firması tarafından verilen Star Rafineri işçileri, 4 Haziran günü de zehirlenmişti. Geaşeromont ve Tekfen taşeronlarına bağlı çalışan işçiler, zehirlenme nedeniyle tepki gösterirken tepkilerin önüne geçmek isteyen patron temsilcileri de yemekhane kapılarını kilitlemişti. Star Rafineride 7 Mayıs günü de işçiler öğle yemeğinde çıkan tavuk dönerden zehirlenmişti. İşçiler o zaman da zehirlenmelerin ilk olmadığını söylemişti.

PATRONLARIN KÂR HESABI İŞÇİYE ZEHİR OLDU

Taşeron firmaların yemek şirketine işçi başına sağlıklı bir menü fiyatından daha az para ödediği, yemek şirketinin ise maliyeti düşürerek kârını artırmak için bozuk yemek verdiği işçilerin iddiaları arasında yer alıyor.

Star Rafineri’nin sahibi olan Socar Holding’e bağlı PETKİM ise Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuuruluşu arasında 13. sırada yer alıyor.

STAR RAFİNERİ AÇIKLAMA YAPTI

Star Rafineri’den yapılan açıklamada “Aliağa’daki tesisimizde inşaat faaliyetlerini sürdüren müteahhit firmanın bazı çalışanları bu sabah hastaneye başvurmuş ve gıda zehirlenmesi şüphesiyle bir kısmının ayakta tedavileri yapılmış; bir kısmı ise yatarak müşahede altına alınmıştır. Gıda numunelerinden gerekli tahliller alınmış olup konuyla ilgili olarak resmi makamlarla koordineli bir şekilde ve hassasiyetle araştırmalarımızı sürdürüyoruz” dendi.

İŞÇİLERİN EYLEM YAPMASI ENGELLENMİŞTİ

Daha önce yaşanan zehirlenme vakalarında Evrensel'e konuşan işçiler, yemeklerin sağlıksız olduğunu defalarca yöneticilere ilettiklerini, ancak umursanmadıklarını dile getirmişti. İşçiler, “Şartlarımızda hiçbir değişiklik yapılmıyor. Yetkililer şikayetlerimizi kulak ardı ediyor. Artık bu firma ile çalışılmasını istemiyoruz” demişti. Bir ay önce işçiler eylem yapmak istediğinde emniyet OHAL gerekçesiyle eylemi engellemiş, hiçbir soruşturma açılmamış, yemek şirketi ise işçileri suçlamıştı.

ÖLMEMİZ Mİ BEKLENİYOR?

DHA’ya konuşan Star Rafineri’de çalışan işçilerden Ömer Kaplan, iki ay önce yemekler kötü olduğu için eylem yaptıklarını hatırlatarak, “Bu kaçıncı zehirlenme, bıktık artık. Eylem yaptık yine değişen bir şey yok. Ya bu yemek şirketi değişecek ya da hepimiz öleceğiz. Akşam yemeği yedikten sonra çok yorgun olduğumuz için eve gidip doğrudan uyuyoruz. Sabah kalkıp işe geldiğimizde herkes bir yerde yatıyor, tuvaletlerde kusuyordu. İş yeri hekimliğinde yer kalmamıştı. Aliağa Devlet Hastanesine gittik, orası da tıklım tıklım doluydu” dedi.

Hasan Sapa ise daha önce de tavuk dönerden zehirlendiklerini belirterek, “Ölmemiz mi bekleniyor? Artık sesimizi birileri duysun” diyerek tepki gösterdi. Akşam yemek yedikten sonra fenalaşmaya başladığını belirten işçilerden Abidin Durmaz ise, “Ben yetkilileri göreve davet ediyorum. İşçilerin sağlığı hiçe sayılıyor. Kimler bize sahip çıkacak?” dedi. Seyit Kocabaş ve Abdullah Ceren adlı işçiler de daha önce 3-4 defa gıda zehirlenmesi şüphesi yaşadıklarını ancak gelişme olmadığını belirterek, yetkililerden yardım istedi.

ŞİMDİYE KADAR NEDEN SORUŞTURMA YAPILMADI?

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Star Rafinerisinde yaşanan zehirlenme olayını Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle önerge veren Bakan, şu sorulara yanıt istedi:

* Bugüne kadar Star Rafinerisinde meydana gelen zehirlenme olaylarına ilişkin soruşturma yürütülmüş müdür? Yürütüldüyse soruşturmalar ne şekilde sonuçlanmıştır? Yürütülmediyse neden ve hangi somut ve hukuki gerekçelerle yürütülmemiştir?

* Star Rafinerisindeki yemek üretiminin sağlık ve hijyen kurallarına uygun olup olmadığına dair bugüne kadar herhangi bir denetim yapılmış mıdır? Yapılmadıysa, neden denetlenmemiştir? Yapıldıysa, yapılan denetim kim tarafından, hangi tarihlerde yapılmıştır? Denetim raporunda konuyla ilgili hangi gözlem ve tespitler yer almıştır?

* İşçilerin periyodik olarak zehirlendiği ve insan onuruna ve sağlığına yaraşır şekilde yemek yeme talepleri göz önünde bulundurularak bugüne kadar Star Rafineriye hangi cezai yaptırımlar uygulanmıştır?

* Son zehirlenme vakasına yönelik yürütülen soruşturma ne aşamadadır? (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şule Çet soruşturmasında deliller karartılmış

SONRAKİ HABER

300 kişi zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...