16 Temmuz 2018 07:01
Son Güncellenme Tarihi: 16 Temmuz 2018 14:00

Adalet Bakanı Gül: OHAL birkaç gün içinde sona erecek

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 'OHAL birkaç gün içinde sona ermiş olacak... Ancak terör örgütleriyle mücadele sonuna kadar devam edecektir' dedi.

Fotoğraf: Emin Sansar/AA

Paylaş

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Türkiye Hukuk Platformu tarafından düzenlenen “Uluslararası Darbe ile Mücadele ve 15 Temmuz Sempozyumu" na katıldı. Gül, burada yaptığı konuşmada "OHAL uygulaması birkaç gün içinde sona ermiş olacak" dedi. 

Gül, "Ancak, OHAL'in kalkıyor olması terörle mücadelenin sona ereceği anlamına asla gelmemelidir. OHAL süresi sona erecek ama FETÖ başta olmak üzere, Türkiye'yi kıskaca almak isteyen bütün terör örgütleriyle en kalıcı, en kararlı mücadele sonuna kadar devam edecektir" dedi.

'2 BİN 382 SANIĞA CEZA'

Adalet Bakanı Gül, “15 Temmuz, aynı zamanda Türk Yargısının alnının akıyla çıktığı büyük sınavlarından biridir" iddiasında bulunarak "Darbeler Türk yargısını, vesayet merkezlerinin kondisyon alanına dönüştürmüştür. Tarihimizde ilk kez Türk yargısı bu rolü reddetmiştir. 15 Temmuz kalkışmasının sıcak dakikalarında hızla harekete geçmiş, cesaretle darbecilerin üstüne gitmiştir. Kalkışmanın asli failleri, yani o gece kalkışmaya eylemli olarak katılan FETÖ'nün silahlı ve sivil unsurları hakkındaki yargılamalar kesin hüküm yolunda hızla ilerlemektedir. Doğrudan darbe teşebbüsüyle ilgili olan soruşturmalar bir dosya dışında tamamlanmış durumdadır. Mahkemeler önündeki 94 ayrı dosyada 2 bin 161 tutuklu sanığın yargılaması devam etmektedir. 195 dosyada ilk derece mahkemelerindeki yargılamalar tamamlanmış, bunlardan ikisi Yargıtay denetiminden de geçerek kesinleşmiştir. Bu dosyalarda 2 bin 382 sanığa ağırlaştırılmış müebbetten süreli hapis cezalarına kadar değişen tür ve ağırlıkta cezalar verilmiştir" dedi.

Bakan Gül, "Elbette, mahkemeler bir mahkumiyet otomatı gibi çalışmamakta, suçluyla suçsuzu ayırarak adil bir yargılama yapılmaktadır. Bu çerçevede yargılanıp hak ettiği cezaları alanlar yanında, yargılama sonunda beraat edenler de bulunmaktadır. Savcılarımız iddialarını titiz biçimde takip etmekte, taleplerinin aksine kararları istinaf ve temyiz kanun yollarına taşıyarak hukuki denetim görevlerini titiz biçimde yerine getirmektedir Hiç kimse şehitlerimizin, Ömer Halis Demir'in, Olçoklar'ın kanının yerde kalmasını bizden beklemesin, sonuna kadar Türk milleti, Türk yargısı kararlılıkla mücadelesini sürdürecektir" diye konuştu.

Gül, “FETÖ ile mücadelede iki kırmızı çizgimiz var. Birincisi, bu mücadelenin zafiyete uğramasına asla müsaade etmeyiz. Sürecin sulandırılmasına, amacından, ekseninden kopmasına, suçlular için cezasızlık sonucuna asla tahammül edemeyiz. İkinci kırmızı çizgimiz, hukuktur, adalettir. Mücadelenin yegane başarı ölçüsü, suçluyla suçsuzu, haklıyla haksızı, mağdurla mücrimi ayırmak, ona göre muamele etmektir. Elbette bu mücadelenin yargı boyutunda, hiç kimsenin bağımsız mahkemelere vekaleten konuşma yetkisi bulunmamaktadır. Soruşturma ve kovuşturmalar bağımsız yargı mercilerince yürütülmektedir" dedi. (İstanbul/DHA)


GERGERLİOĞLU: SAVUNMASIZ BİR DÖNEME GİRİLDİ

OHAL sürecinde yaşanan mağduriyetleri sıklıkla gündeme getiren HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, bu süre için “Asla böylesi bir dönem yaşanmadı” dedi. İktidarın darbe girişimini fırsata çevirdiğini vurgulayan Gergerlioğlu, savunmanın olmadığı bir döneme girildiğini söyledi.

Kendisi de KHK ile ihraç edilen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, resmi olarak sonlandırılması beklenen OHAL sürecini “bir trajedi ve dram dönemi” olarak tanımladı. Gergerlioğlu, “Yüz binlerce kişinin yaşadıklarıyla Türkiye demokrasisini yaşadığı en trajik dönemdi. Belki de vicdanen bu olaylara bakarak en çok ağlamamız gereken bir dönemdi diyebiliriz. Türkiye çok ağır, kötü dönemler yaşadı ama bu denli kötü bir dönem asla yaşanmamıştı” diyerek süreci özetledi.

KEYFİ UYGULAMALAR

OHAL öncesinde AKP iktidarıyla birlikte Türkiye’nin demokrasi ve hukuk normlarından uzaklaştığını vurgulayan Gergerlioğlu, “KHK’lerin içerdiği maddeleri bir tarafa bırakıyorum, KHK’ler anayasal sınırların dışına çıkarak yayımlandı. OHAL dışındaki konuların KHK’lere konulması bunların AYM tarafından iptalini gerektiriyordu” diyerek, keyfi uygulamalara dikkat çekti.

Gergerlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: Şu andaki dönem insan hakları savunucularının kendilerini savunamadığı bir dönem haline geldi. İnsan hakları savunucuları başkalarının haklarını savunur. İnsan hakları savunucuları kendi haklarını savunamaz hale geldi. Yıllarca barış ve insan hakları dediğim için ben de ceza aldım. Bir ülkede insan hakları savunucularını siz hedef almışsanız siz zaten insan haklarını hedef almışsınız demektir. Bu da ne kadar vahim bir dönemde olduğumuzu gösteriyor. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Dışişleri Bakanlığı, YPG'nin Menbic'den çekildiğine inanmıyor

SONRAKİ HABER

Eski Diyanet Başkanı Görmez'den Gülen'le arabuluculuk iddiasına yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...