15 Temmuz 2018 06:59
Son Güncellenme Tarihi: 15 Temmuz 2018 12:17

Damat Berat Albayrak, kararnameyle YAŞ üyesi yapıldı

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Yüksek Askeri Şura'nın yapısı yeniden düzenlendi. Berat Albayrak YAŞ üyesi oldu.

Fotoğraf: Hayati İkizoğlu/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) yapısı yeniden düzenlendi. Bu kapsamda Şura, Cumhurbaşkanının başkan olarak belirleyeceği Cumhurbaşkanı Yardımcısının çağrısı ile yılda en az bir kez toplanacak, Cumhurbaşkanı gerektiğinde Şura'yı toplayabilecek. Öte yandan Cumhurbaşkanı yardımcıları, Hazine ve Maliye Bakanı ile Milli Eğitim Bakanı da YAŞ üyesi oldu. Kararnamede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Damadı Berat Albayrak YAŞ üyesi oldu. Avukat Kamil Tekin Sürek, “Berat Albayrak’ın Erdoğan’ın halefi olarak hazırlandığı anlaşılıyor” yorumu yaptı.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararnameye göre değişiklikler şöyle:

♦ YAŞ üyeleri Cumhurbaşkanı yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanı, Milli Eğitim Bakanı, Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile Kuvvet Komutanlarından oluştu.

♦ Cumhurbaşkanı gerekli gördüğü hallerde Yüksek Askeri Şura toplantılarına katılıp başkanlık edecek. Cumhurbaşkanının katılmadığında durumlarda toplantıya görevlendireceği yardımcısı başkanlık yapacak.

♦ YAŞ'ın görevleri, "Genelkurmay Başkanlığınca hazırlanan askeri stratejik ana fikrin (konseptin) tespiti ve gerektiğinde yeniden gözden geçirilmesi hususları ve Silahlı Kuvvetlerin ana program ve hedefleri ile ilgili konularda görüş bildirmek, Silahlı Kuvvetlerle ilgili olup önemli görülen mevzuat taslaklarını inceleyip görüş bildirmek, Cumhurbaşkanının lüzum gördüğü hallerde Silahlı Kuvvetlerle ilgili diğer konular hakkında görüş bildirmek ve mevzuatla verilen görevleri yapmak" olarak belirlendi.

♦ YAŞ, Cumhurbaşkanının başkan olarak belirleyeceği Cumhurbaşkanı Yardımcısının çağrısıyla yılda en az bir kez toplanacak. Cumhurbaşkanı gerektiğinde Şura'yı toplayabilecek.

♦ Şura, bütün üyelerin katılması ile toplanacak. Ancak özürü olanlar "toplantıya katılamayacaklarını" toplantı gününden önce Şura sekreteryasına bildirecek.

♦ Kararlar, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğu ile alınacak. Oylarda eşitlik olması halinde Başkanın katıldığı tarafın oyları geçerli sayılacak. Oylama işlemi aksine bir karar alınmadıkça açık olarak yapılacak.

♦ Toplantıya katılamayan üyeler, gündemdeki konular hakkında görüşlerini yazılı olarak bildirebilecek.

♦ YAŞ kararları, Cumhurbaşkanının onayı ile tekemmül edecek.

♦ Şura'nın sekretarya hizmetlerini, Cumhurbaşkanınca belirlenecek merci yürütecek.

♦ YAŞ üyeleri, kendileri, kendilerinden kıdemli veya eşiti olan general ve amirallerin yükselme veya emeklilikleri ile ilgili konularda toplantılara katılamayacak.

♦ Gizli olarak yapılacak YAŞ toplantılarında görüşmelerin ve alınan kararların açıklanması veya yayımlanması yasak olacak. Açıklanmasına Şura'nın kararıyla müsaade edilen konular, Milli Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanacak.

♦ Şura'da görüşülen mevzuat taslakları ile alınan kararların gizliliğinin ne şekilde ve ne zaman kaldırılacağı yönetmelikte gösterilecek.

♦ Yüksek Askeri Şura'nın yönetimi ve çalışma usulleri ile sekretarya hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler, Cumhurbaşkanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikte belirlenecek.

♦ Yayımı itibarıyla yürürlüğe giren kararnamenin hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütecek.

ALBAYRAK ERDOĞAN’IN HALEFİ Mİ?

Kararnameleri Evrensel'e değerlendiren Avukat Kamil Tekin Sürek, AKP’nin önce uygulamayı sonra yasal düzenlemeyi yaptığına dikkat çekti. Kamil Tekin Sürek Berat Albayrak’a verilen özel göreve de dikkat çekti.  Bir süre daha böyle yedili, sekizli kararnameler yayımlanacağını söyleyen Sürek, şöyle dedi: “Bu durum, AKP iktidarının son yıllarda yasal düzenlemenin fiiliyatan sonra gelmesi pratiğinden kaynaklanıyor. 24 Haziran seçiminden birkaç gün önce ve seçimden bu yana çıkarılan kararnamelerle yapılan düzenlemelerin seçimden önce yasalarla yapılması gerekiyordu. AKP iktidarı bunu yapamadı, yetiştiremedi. Bir de baskın seçim gündeme gelince istim arkadan gelir hesabı önce uygulama, sonra yasal düzenlemesi gündeme geldi. YSK Başkanı seçim sonucunu TBMM Bakanına gönderdi, iki gün sonra 'YSK Başkanı seçim sonucunu TBMM Başkanına gönderir' diye yasal düzenleme yapıldı. Bugün yedi kararname ile yapılan da benzerdir. Daha önce genel olarak Başbakana bağlı kuruluşların cumhurbaşkanlığına bağlanacağı düzenlenmişti. Bu kararnameler ile biraz daha özel düzenlemeler yapılıyor. Başbakanlık ve Bakanlıklara bağlı bazı kurumların (Adli Tıp ) yeni sistemde kime bağlanacağı, Devlet Denetleme Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu Sekreterliği ( Bir süre önce 703 sayılı KHK ile Milli Güvenlik Kurulu Sekreterliği Kanunu ilga edilmişti. Bu da tarihte bir ilktir. Kararnamelerle kanun ilga etmek de bu iktidara nasip olmuştur), Savunma Sanayii Başkanlığı, Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Milletlerarası Anlaşmaların Onaylanması ve Resmi Gazete ile ilgili düzenlemeler yapıldı. TMSF Cumhurbaşkanı ile ilişkilendirildi. Esaslı değişiklik ise YAŞ’ta gündeme geldi. Cumhurbaşkanlığı yardımcıları, Hazine ve Maliye Bakanı ile Milli Eğitim Bakanı da YAŞ üyesi oldu. Buradan Berat Albayrak’ın Erdoğan’ın halefi olarak hazırlandığı anlaşılıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Zeugma Antik Kenti'nde kazı çalışmaları başladı

SONRAKİ HABER

Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun görev, yetki ve sorumlulukları nedir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...