Soma davasında karara doğru: Aileler de kamuoyu da adalet bekliyor

Avukat Nergiz Tuba Aslan, 9 Temmuz Pazartesi görülecek karar duruşmasına çağrı yaptı: Canı yanan, acıyı yüreğinde hisseden herkes Akhisar'da olmalı.

07 Temmuz 2018 11:34
Paylaş

Dilek OMAKLILAR
İzmir

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Sekreteri Avukat Nergiz Tuba Aslan, Soma Katliamı davasının 9 Temmuz Pazartesi günü görülecek karar duruşmasına katılım çağrısı yaptı. Aslan, "Aileler adalet bekliyor. Bu dava sahiplenildiği ölçüde, kamuoyu tarafından takip edildiği sürece sonuca ulaşabilecek davadır. Bu nedenle o gün hepimiz Soma davasında olmalıyız" dedi.

301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamının davasında sona yaklaşıldı. 9 Temmuz Pazartesi günü görülecek karar duruşması öncesi de ailelerden, avukatlardan davaya katılım çağrıları yapılıyor. 2014 yılında gerçekleşen katliamın yargılanmasının son aşamasında süreci kısaca değerlendiren ÇHD Genel Sekreteri Avukat Nergiz Tuba Aslan, Soma davasına sahip çıkıldığı ölçüde sonuca ulaşabileceğini belirtti.

'AİLELER CANLARINA SONUNA KADAR SAHİP ÇIKTI'

Avukat Nergiz Tuba Aslan, davanın önemine değinerek "Artık mahkeme vermiş olduğu kararı Pazartesi günü açıklayacak. Bu dava, tarihsel olarak önemli bir dava. Zira Türkiye'de değil dünyada en büyük işçi katliamlarından birinin davası. Öneminin birçok boyutu var, en önemlisi de sınıfsal açıdan. Her zaman yargı, siyasal iktidarın uzantısı olarak sermayenin yanında, onun ihtiyaçları doğrultusunda karar teşkil etti. Ancak biz bu dosyada bu kararın değişmesi için en başından beri elimizden gelen bütün çabayı sarf ettik. Çok zor oldu. Siyasal iktidarın bu davaya doğrudan ve dolaylı olarak müdahaleleri ile mücadele etmek zorunda kaldık. Katliamın ilk gününde o dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın korumaları tarafından tekmelenen işçiler, gözaltına alınan, linç edilen aileler, avukatlar, işçiler, birçok badire atlattık. Yargılama da çok zor geçti, heyet değişikliği ile de müdahalelerini gördük. Yılmadık, özellikle aileler canlarına sonuna kadar sahip çıktılar" dedi.

'BU BİR DEVLET POLİTİKASI'

5'i tutuklu 51'i tutuksuz yargılanan sanıkların tek başına sorumluluğu olmadığını, bu katliamda birçok sorumlunun olduğunu vurgulayan Aslan, "Para kazanma hırsını oradaki işçilerin canına, iş güvenliğine tercih eden sanık profili ile karşı karşıyayız. Bu elbette yargılanan dosyadaki sanıkların tek başına sorumlulukları değil, bu bir devlet politikası. Bu enerji politikasının bir sonucu. Enerji üretimi gerçekleşirken bunu özelleştirerek iş güvenliği tamamen rafa kaldırılmış durumda. 'Ne kadar çok kömür, o kadar çok para' anlayışı ile hareket eden bir zihniyetle karşı karşıyayız. Bu davadan Pazartesi sonuç alamazsak bile sonraki aşamalarda mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu katliamın siyasal iktidar, Enerji Bakanlığı, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı, madendeki tüm işçilerin üyesi olduğu ancak işçilerin herhangi bir hakkıyla ilgilenmeyen sendika gibi birçok sorumlusu var. Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Ege Linyit İşletmesi (ELİ), bunların tamamının üst düzey yöneticilerinin doğrudan sorumluluğu var. Göz göre göre katliama zemin hazırlanmış durumda, el birliği ile büyük bir teşekkül var ortada" şeklinde konuştu.

'AİLELER ADALET BEKLİYOR'

Son olarak Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek karar duruşmasına katılım çağrısı yapan Aslan, "Aileler adalet bekliyor, bizler adalet bekliyoruz. Tüm kamuoyu tüm dünya adil bir karar verilmesini bekliyor. Bu nedenle o gün hepimiz orada olmalıyız. Katliam günü canı yanan, acıyı yüreğinde hisseden herkesin Akhisar'da olması gerekiyor. Zira bu dava sahiplenildiği ölçüde, kamuoyu tarafından takip edildiği sürece sonuca ulaşabilecek davadır. Tüm duyarlı yurttaşlarımızı Soma davasının karar duruşması için Akhisar Ağır Caza Mahkemesine davet ediyoruz"dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Somali'de bakanlığa bomba yüklü araçla saldırı

SONRAKİ HABER

Ciwan Haco: Albüm dışında sanat yapmak istemiyorum, bu bir protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...