06 Temmuz 2018 08:43

Sezai Temelli: Cumhurbaşkanlığı sistemi barışın önünü tıkıyor

HDP, Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli'nin katılımıyla il eş başkanları toplantısını gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Raşit Aydoğan/AA

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Bugün Türkiye’de ortaya çıkan cumhurbaşkanlığı sistemi barışın önünü tıkayan bir sistemdir” dedi. Yeni sistemin Türkiye’nin politik kimyasına, politik kültürüne uygun bir sistem olmadığını belirten Temelli, bu sistemin Türkiye'nin sorunlarını çözmek bir yana kendisinin giderek sorun haline geleceğini dile getirdi.

HDP İl Eş Başkanları, 24 Haziran seçimlerinin ardından ilk kez toplandı. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli'nin katılımıyla parti genel merkezinde yapılan toplantının başlangıcında konuşan Temelli, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 24 Haziran seçimlerini en iyi özetleyecek cümlenin “Her şeye rağmen HDP parlamentoda” olduğunu belirten Temelli, “OHAL koşullarında seçime gittik. Belki de bu iki aylık dönemin en acı tablosunu da Suruç’ta yaşadık. Üç insan Suruç Devlet Hastanesinde katledildi ve hâlâ bir kişi bile gözaltına alınmadı. Savcılar soruşturmayı sürdürdüklerini söylüyorlar ama henüz hiçbir suçluya ulaşmadılar. Oysa her şey herkesin gözü önünde gerçekleşti. Bu ülkenin İçişleri Bakanı da ortada. İçişleri Bakanı yeniden bakan olabilmek amacıyla saldırmaya, tehdide devam ediyor. Bunun üzerinden prim sağlamaya çalışıyor” dedi.

'HDP’SİZ OLMAZ SÖZÜNÜ HAYATA GEÇİRECEĞİZ'

Bütün seçim sonuçlarını sandık sandık değerlendireceklerini belirten Temelli, yeni dönem parlamentosunun baskı rejimine karşı bir mücadele zemini olacağını söyledi. Bu zemini HDP'nin güçlendireceğini ifade eden Temelli, “Bu 'HDP’siz olmaz' sözünün karşılığıdır. Bu sözün karşılığını hayata geçireceğiz, demokrasi mücadelesi vereceğiz. Mücadelemize hem parlamentoda hem parlamento dışında sürdüreceğiz” diye konuştu.

'DAHA FAZLA BASKIYA BAŞVURACAKLAR'

En son açıklanan enflasyon rakamlarının ülkenin nereye sürüklendiğini gösterdiğini belirten Temelli, IMF’li ya da IMF’siz bir kemer sıkma politikası izleneceğini söyledi. Zamların ardı arkasının kesilmeyeceğini belirten Temelli, yoksulluğun artacağını, yoksulluğu yöneterek ayakta duran Erdoğan rejiminin bugünden sonra daha fazla baskıya başvuracağını dile getirdi. Temelli, bu nedenle HDP'nin parlamentoda bu baskı rejimine karşı mücadelesini yükselteceğini söyledi.

KAYYIMLARDAN BAHSETMİYORLAR

Erkene alınacağı konuşulan yerel seçimlere ilişkin konuşan Temelli, “8-9 ay sonra yerel seçimlere gideceğiz. Örgütümüz tüm hazırlıklarını hızlıca tamamlayacak. Yerel seçim tartışmalarını sürdürenler kayyumlardan hiç bahsetmiyor. Oysa Türkiye coğrafyasının büyük kısmı kayyumlarla idare ediliyor. Bu zihniyet kayyumcu zihniyet devam etsin diye çabalamaktadır. Kayyumlardan bu coğrafyayı kurtaracak olan biziz” dedi. Gazetecilerin sorusu üzerine olası bir erken seçime hazır olduklarını söyleyen Temelli, öncelikli taleplerinin kayyımların kaldırılması olacağını dile getirdi.

ÇOCUK İSTİSMARINDA 16 YILA BAKALIM

Son günlerde çocuklara yönelik taciz, tecavüz ve cinayetlere dikkat çeken Temelli, idam öneren iktidarın aslında topluma yönelik ortaya koyduğu siyasi yaklaşımın bu suça kaynak olduğunu söyledi. Temelli, “Kadına yönelik şiddetten, çocuğun istismarına kadar 16 yıllık hafızaya baktığımızda görmezden gelen, ciddiyetle yaklaşmayan iktidarın bugünkü tabloda payı çok yüksek. Tüm bunlara rağmen çocuklarımızı korumak, toplumsal barışı var edebilmek için mücadeleyi yükseltmemiz gerek. Önümüzde zor bir dönem var ama biz zoru seven bir partiyiz. Bu zor dönemi de hep birlikte aşacağız” dedi.

Temelli, "Biz idama karşı bir partiyiz. Karşı olmaya da devam edeceğiz. O suçu üreten iklimi, ortamı ortadan kaldırmadığınız sürece sadece suçluya yönelik bir ceza sistemiyle çocuklara ve kadına yönelik şiddeti önlemeniz mümkün değil" vurgusu yaptı.

YENİ SİSTEMİN KENDİSİ SORUN HALİNE GELECEK

“Bugün Türkiye’de ortaya çıkan cumhurbaşkanlığı sistemi barışın önünü tıkayan bir sistemdir” diyen Temelli, bu yeni sistemin Türkiye’nin politik kimyasına, politik kültürüne uygun bir sistem olmadığını söyledi. Türkiye halklarının çoğulculuğu esas olan bir sisteme ihtiyaç duyduğunu ifade eden Temelli, “Bunu sağlayabilmek için de demokrasi mücadelenin kesintisiz sürmesi zarurettir. Bizim temsiliyetimiz niteliksel olarak ana muhalefet niteliğindedir. Biz bu sistemin bir an önce yerel demokrasiyle güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüşmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz. İddialı bir şekilde söylüyoruz, bu sistem Türkiye’de hiçbir sorunu çözmeyecek, kendisi giderek sorun haline gelecektir” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Çocuklara şiddet ve istismar’ birçok yerde protesto edildi

SONRAKİ HABER

İsveç’te ‘Politikacılar Haftası’nda Nazi provokasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...