05 Temmuz 2018 09:25

Lefter Küçükandonyadis kimdir?

Futbol kariyerinden Varlık Vergisi ve 6-7 Eylül'de yaşadıklarına, Fenerbahçe ve Türkiye futbolunun efsane ismi Lefter Küçükandonyadis'in hayatı...

Fotoğraf: LuCKY/Wikimedia Commons(CC BY-SA 3.0)

Paylaş

22 Aralık 1925'te İstanbul Rumlarından bir ailenin çocuğu olarak Büyükada'da dünyaya gelen Lefter Küçükandonyadis, futbola 16 yaşında Taksimspor'da başladı.

Yaşı büyütülerek 2 yıl Taksimspor forması giyen Lefter, daha sonra Diyarbakır'da 4 yıl askerlik yaptı. Mecburi askerlik görevi sırasında dahi formasını giydiği karma takımlarda Bölge'de ismini duyuran Lefter, İstanbul'a yeniden büyük bir yetenek olarak döndü.

'ORDİNARYÜS'

1946 yılında, İstanbul'a döndüğünde yeniden Taksimspor'a gelen Lefter daha sonra efsaneleşeceği Fenerbahçe'ye transfer oldu. B takımdan kısa sürede as takıma yükselen Lefter, şık golleri, tekniği ve penaltılardaki ustalığı kısa zamanda nam saldı ve Ordinaryüs lakabını aldı. 1951 yılında İtalya'nın Fiorentina takımına 20 bin lira karşılığında transfer olan Lefter böylece yurt dışına giden ilk Türkiyeli futbolcu oldu. 1951/52 sezonunda Fiorentina'da, 1952/53 sezonunda da Fransa'nın Nice takımında top koşturan 'Ordinaryüs', 1953'te yeniden Fenerbahçe'ye döndü ve sarı lacivertli formayla 1964'e kadar oynadığı 480 maçta 323 gol attı. Lefter kariyerinin sonunda, Yunanistan'ın AEK takımında da kısa bir süre top koşturdu.

'VER LEFTER'E YAZ DEFTERE'

46 kez milli takım forması giyen Küçükandonyadis 21 gol attı. "Ver Lefter'e yaz deftere" sloganı onunla beraber unutulmazlaştı.

Futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlük yapan Lefter Küçükandonyadis, 1965'te Egaleo, 1966'da SuperSport United, 1967'de Feriköy ve Mersin İdman Yurdu, 1968'de Boluspor, 1970'te Samsunspor, 1971'de Sivasspor, 1972'de Samsunspor, 1973'te Orduspor'u çalıştırdı.

Spor yazarlığı da yapan Küçükandonyadis, 87 yaşında geçirdiği zatürre rahatsızlığı nedeniyle 13 Aralık 2012'de yaşamını yitirdi.

VARLIK VERGİSİ VE 6-7 EYLÜL'DE YAŞADIKLARI...

Can Dündar, 14 Ocak 2012'de Milliyet gazetesinde Lefter Küçükandonyadis'in Varlık Vergisi(1942) döneminde yaşadıklarını yazdı.

Küçükandonyadis'in "teybi kapattırarak", "kayıt dışı" yaptığı açıklamaya göre bu dönemde tüm akrabaları Türkiye'yi terk etmek zorunda kaldı. Babasının yoksulluğu sayesinde sürgünden kurtulduğunu söyleyen Küçükandonyadis, bu dönemin ardından askere gitti ve Diyarbakır'da 4 yıl askerlik yaptı.

Küçükandonyadis, İstanbul'da Rumlar başta olmak üzere gayrimüslimlere yönelik en büyük saldırıların yaşandığı 6-7 Eylül 1955'te de Büyükada’daki evinin "Vurun şu gavura" sözleriyle basıldığını anlattı. Elinde silah sabaha kadar kapıda bekleyen Küçükandonyadis, bu dönemde yaşadıklarını "Günlerce ağladım" sözleriyle anlattı.

Lefter'in evinin basıldığını duyan Fenerbahçelilerin Ada'ya gelip ünlü futbolcuyu koruma altına aldığı belirtilirken Lefter'in de saldırganlardan şikayetçi olmadığı aktarılır. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Barilla işçileri greve çıktı

SONRAKİ HABER

Aygün Alüminyum’da 6 işçi daha işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...