13 Ocak 2012 15:43

Efsane futbolcu Lefter Küçükandonyadis yaşamını yitirdi

Fenerbahçe'nin ve Türkiye futbolunun efsane isimlerinden Lefter Küçükandonyadis 87 yaşında ağır zatürreeye bağlı kalp yetmezliğinden yaşamını yitirdi.

Efsane futbolcu Lefter Küçükandonyadis yaşamını yitirdi
Paylaş

1925 yılında İstanbul Rumlarından bir ailenin çocuğu olarak Büyükada'da dünyaya gelen Lefter, futbola 16 yaşında Taksimspor'da başladı. Yaşı büyültülerek 2 yıl Taksimspor forması giyen Lefter, daha sonra Diyarbakır'da 4 yıl askerlik yaptı. Mecburi askerlik görevi sırasında dahi formasını giydiği karma takımlarda Bölge'de ismini duyuran Lefter, İstanbul'a yeniden büyük bir yetenek olarak döndü.

1946 yılında, İstanbul'a döndüğünde yeniden Taksimspor'a gelen Lefter daha sonra efsaneleşeceği Fenerbahçe'ye transfer oldu. B takımdan kısa sürede as takıma yükselen Lefter, şık golleri, tekniği ve penaltılardaki ustalığı kısa zamanda nam saldı ve Ordinaryüs lakabını aldı. 1951 yılında İtalya'nın Fiorentina takımına 20 bin lira karşılığında transfer olan Lefter böylece yurtdışına giden ilk Türkiyeli futbolcu oldu. 1951/52 sezonunda Fiorentina'da, 1952/53 sezonunda da Fransa'nın Nice takımında top koşturan 'Ordinaryüs', 1953'te yeniden Fenerbahçe'ye döndü ve sarı-lacivertli formayla 1964'e kadar oynadığı 480 maçta tam 323 gol attı. Lefter kariyerinin sonunda, Yunanistan'ın AEK takımında da kısa bir süre top koşturdu.

46 kez milli takım forması da giyen Küçükandonyadis 21 gol attı. "Ver Lefter'e yaz deftere" sloganı onunla beraber unutulmazlaştı.

87 yaşındaki efsanevi futbolcu geçirdiği zatürre rahatsızlığı nedeniyle bir süredir kontrol amaçlı hastanede tedavi görüyordu. Küçükandonyadis'in akşam saatlerinde hayatını kaybettiği öğrenildi. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Zarakolu ile açık görüş

SONRAKİ HABER

Zulme karşı birlik yürüyüşleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...