28 Mayıs 2018 22:33

İzmir Narlıdere halkı seçimlerden umutlu

Referandumda yüzde 80.50 oranında hayır oyunun çıktığı İzmir Narlıdere'de seçmenler 24 Haziran seçimlerinden umutlu.

Fotoğraf: Ahmet İzgi/AA

Paylaş

Azad TÜR
Can DURSUN
İzel GRACA
İzmir

İzmir Narlıdere ilçesi 2015 genel seçimlerinde CHP ve HDP’nin toplam oyunun yüzde 76 olduğu, referandumda ise yüzde 80.50 oranında hayır oyunun çıktığı bir ilçe. Bu sonuçlara bakınca Narlıdere’deki gecekondu mahallelerinde oturan insanların ağırlıklı olarak muhalif bir yapıya sahip olduğu görülüyor. Peki bir yılda tablo değişti mi? Narlıdere’nin sokaklarında seçimlerin nabzını tuttuk ve sorunun cevabını aradık...

Nar evleri, Narlıdere Premium, Orman Bulut evleri gibi lüks sitelerin arasına sıkışmış kalan İzmir’in en güzel manzarasına sahip olan mahallelerden biri 2. İnönü Mahallesi ilk durağımız. 

İlk girdiğimiz ev gazeteden geldiğimizi söylemeden dahi bizi çay içmeye davet eden Sıdıka ablanın evi oluyor. “Vallahi oğlum gidişattan tabii ki memnun değiliz, her şey ateş pahası olmuş yaşamak gün geçtikçe zorlanıyor. Mahallenin gençleri hep işsiz, çalışacak yer bulamıyorlar, biz gördük göreceğimizi ama siz gençler için çok üzülüyorum, tek derdimiz de bu değil bu mahallenin oyu ya HDP ya da CHP ye gide. Ama şimdi Selo hapiste en çok ondan korktular ki hapse attılar” deyip biz daha sormadan seçimlerdeki tavrını açıklıyor. Sıdıka abla ekleyerek,  “Ama şimdi daha umutluyum bu seçimlerde barajı geçmekle kalmayıp oylarımızı da artıracağız. Şeytan hep başımızdakilere yardım ediyor ama bu sefer olmayacak”  diye konuşuyor.

'ARTIK MEMLEKETTEN ERZAK DA GELMİYOR'

İkinci konuk olduğumuz ev Sündüz ablanın evi oluyor. ’74’ten beri İzmir’de yaşayan Sündüz ablanın eşi inşaat işçisi. “Eşim inşaatlarda çalıştığı için düzenli bir gelirimiz yok, eskiden işsiz kalınca memleketten gelen erzaklarla da olsa idare ederdik , şimdi memlekette kimimiz kimsemiz de kalmadı. Ama bir şekil de yaşamaya çalışıyoruz diyor.

Seçimleri sorduğumuz da Sündüz ablaya “ Hem umutluyum hem de çok korkuyorum . İnşallah AKP kazanamayacak bu sefer diyorum ki öyle olacak gibi görünüyor. Ama ya oylarımıza sahip çıkamazsak , ya oylarımız çalınırsa diye çok korkuyorum, hasta olmasam gidip sandıkta görev alırım ama kullandığım ilaçlar engel oluyor.  

Daha sonra vardiyaya gitmek için yeni uyanmış işçilik yapan Mazlum ile sohbet ediyoruz. 

Mazlum, 19 yaşında işçi bir genç. Mahallenin en büyük sıkıntısını soruyoruz. Cevabı net oluyor: “Fakirlik, insanlar da para olmayınca hiç bir şey olmuyor ondan sonra hırsızlık, torbacılık, çeteleşme alıp başını gidiyor işte” deyip ekliyor: İşe gidip geldiğimiz bir arabamız vardı gazlı şimdi onu kullanmaktan vazgeçtim mesela. Gaz 2.60’dan 3.40’a çıktı. Eskiden 20 liraya gaz atınca İzmir’i dolaşıyorduk şimdi Narlıdere’yi bile turlayamıyoruz.

Gittiğimiz ikinci mahalle 9 Eylül Hastanesi ve Narlıdere ile büyükşehir belediyesinde çalışan işçilerin yoğun yaşadığı mahallelerden Çatalkaya... İşten dönen Yağmur abla “16 senedir aynı çocuğum. Bu son zamlar, enflasyon belimizi kırdı . Ne düğüne altınla gidebiliyoruz ne evdeki tüpü değiştirebiliyoruz. Dolar aldı başını gitti zaten.”diyor 

OYLARI BÖLÜŞTÜK

Rıdvan ağabey de oyları HDP ve CHP arasında bölüşeceklerini anlatıyor HDP’nin barajı geçmesi gerektiğini vurgularken “8 seçim üst üste kazandılar. Artık yeni bir hayat lazım” diyor.

Yolun sonuna doğru Gülçubuk teyzeyle Müslüm amca kapının önünde oturuyor. “HDP barajı geçemezse kaybettik. AKP bu sefer gitmeli” diyor ve ekliyor: “HDP’ye oy vereceğiz. 2. turda AKP karşısında kim kalırsa oyumuz ona” diyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Roboski'nin 77. ayı: AİHM, cezasızlık politikasına destek verdi

SONRAKİ HABER

Kadın öğrenciler: İşsizlik bitsin, kadın haklarına önem verilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa