26 Mayıs 2018 05:09
Son Güncellenme Tarihi: 27 Mayıs 2018 11:41

Ankara'da Saadet Partililere saldırı, yaralı aday için gözaltı kararı

Ankara'da bayrak asan Saadet Partililere saldırı düzenlendi. Yaralı Saadet Partisi adayı için gözaltı kararı çıkarılırken MHP saldırıyı savundu.

Fotoğraf: Aykut Karadağ/AA

Paylaş

Ankara-Konya yolu civarında seçim çalışması dahilinde partilerinin bayraklarını asan Saadet Partililere saldırı düzenlendi. 2'si ağır 5 kişinin yaralandığı olayın ardından, saldırıda yaralanan Saadet Partisi Milletvekili Adayı Mehmet Fethi Öztürk hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. MHP ise saldırıyı "meşru müdafaa" diye savundu. 

Milli Gazete'de yer alan habere göre MHP'li bir grup tarafından gerçekleştirilen saldırıda 2'si ağır 5 kişi yaralanırken Ankara Milletvekili Adayı Mehmet Fethi Öztürk de yaralananlar arasında yer aldı.

GRUPLAR HALİNDE SALDIRDILAR

Edinilen bilgilere göre saldırganların organize bir şekilde 6-7'şer kişilik gruplar halinde saldırıyı gerçekleştirdikleri bildirildi. 2-3 kişilik ekipler halinde çalışan bayrak ekibine planlı bir şekilde ayrı ayrı saldırı yapıldığı da edinilen bilgiler arasında bulunuyor.

SİLAH KULLANILDI

Yaralanması sonucu kafansına 10 dikiş atılan Saadet Partilinin yüzüne silah doğrultulduğunu ifade etti. Silah çeken MHP’lileri dağıtmak için ruhsatlı sihali ile havaya ateş eden ve şuan yoğun bakımda olan Fethi Öztürk hastaneye götürülmek üzere ambulansa bindirildi ancak polis ambulansın hastaneye gitmesine 20 dakika boyunca izin vermedi. 

SAADET PARTİSİ'NDEN AÇIKLAMA

Saadet Partisi Genel Merkezi bir açıklama yayınlayarak "Herkesi bu konuda sorumlu davranmaya ve seçimlerin bir rekabet ve yarış olduğunu idrak etmeye davet ediyoruz" dedi.

Saadet Partisi'nin yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: Ankara İl Teşkilatı mensubu bir grup gencimize, dün gece (26 Mayıs 2018) pankartlama çalışması esnasında MHP'li bir grup tarafından "pankartlarımızı indiriyorsunuz" gibi mesnetsiz bir iddia ile saldırıda bulunulmuştur. Olay sürecinde grubun başında MHP Milletvekili Mevlüt Karakaya ve MHP'nin birçok Ankara yöneticisi olmasına rağmen dakikalar içerisinde sayıları ve saldırganlığı artan grup, gençlerimizi tabancalarla tehdit emiş ve demir sopalarla darbetmiştir.

Bu saldırı neticesinde 15 parti mensubumuz darbedilmiş, 7 mensubumuz da hastaneye kaldırılmıştır. Ağır bir şekilde yaralanan Milletvekili Adayımız Fethi Öztürk yoğun bakıma alınmıştır. Olaylar esnasında MHP'li grubun silahla tehdidi ve saldırısı karşısında Milletvekili Adayımız Fethi Öztürk, ruhsatlı silahı ile nefsi müdafaa ve grubun dağılıp herhangi bir faciaya yol açmaması için havaya bir el ateş etmek zorunda kalmıştır. Bütün bu olaylar esnasında maalesef olay yerine yeterli emniyet gücü sevk edilmemiş ve olay yerinde bulunan az sayıda emniyet mensubu ise gerekli müdahaleyi yapmamıştır.

Saldırı sadece darp ve silah tehdidi şeklinde olmamış bazı gençlerimizin ceket, telefon ve araç anahtarları gasp edilmiş, telefon kamerasına çekilen görüntülerin büyük kısmı silinerek yok edilmiştir. Saldırı sonucu ağır yaralanan Fethi Öztürk, önce hastane yerine ifade için karakola götürülmüş acil müdahale ihtiyacı olmasına ve sağlık görevlilerinin ısrarına rağmen hastaneye ulaştırılması emniyet mensupları tarafından geciktirilmiştir.  Bu menfur olay üzerine bugün Ankara Valiliği tarafından yapılan açıklama, tüm kamuoyunu bu saldırıdan daha fazla üzmüştür. Açıklamada saldırıya uğrayanların suçluluğuna (!) ve tutuklanacağına işaret edilirken, saldırganlardan hiç bahsedilmemiştir.

Üzülerek ifade edelim ki bütün bu yaşananlar, siyasetteki kin ve şiddet dilinin, kutuplaştırmanın ve düşmanlaştırmanın sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla herkesi bu konuda sorumlu davranmaya ve seçimlerin bir rekabet ve yarış olduğunu idrak etmeye davet ediyoruz.  Aynı zaman da belirtmeliyiz ki, mübarek Ramazan ayında kendisinden çok daha az sayıda insana saldırmayı ve yerde ölüme terk etmeyi kendilerine yakıştıranlar bu ülkeye ve aziz milletimize hiçbir şey veremezler. Biz Saadet Partisi olarak hiçbir zaman kavgadan, şiddetten, kötü sözden yana olmadık. Bu yaşanan olaydan ötürü de bu tavrımızdan vazgeçmeyeceğiz. Bu itibarla başta camiamız olmak üzere necip milletimizi sükûnete ve itidale davet ediyoruz. Elbette saldırıya müdahil olan ve olayın engellenmesi için gerekli çabayı göstermeyen herkesle hukuki açıdan mücadele edeceğiz. Yaşanan bu üzüntü verici hadise sonrasında geçmiş olsun dileklerini ileten ve bu menfur saldırıyı kınayan herkese teşekkür ederiz. Bu olay karşısında teşkilatlarımızın tavrı, ancak azim ve gayretini arttırmak ve "Yaşanılabilir Bir Türkiye" için daha fazla çalışmak olacaktır.

MHP SALDIRIYI SAVUNDU: MEŞRU MÜDAFAA

Yazılı bir açıklama yapan MHP Ankara İl Başkanı Turgay Baştuğ “İçinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayında Saadet isimli küçük ve önemsiz parti mensupları partimizin afişlerini indirmişler. Bu durumu gören yoldan tesadüfen geçmekte olan ülküdaşlarımız kendileri ikaz etmişler ancak grup başta sopa tekme ve yumruklarla cevap vermiş karşılık alınca silaha sarılmış ve arkadaşlarımıza ateş etmişlerdir. Ülküdaşlarımız da meşru müdafaa haklarını kullanmışlardır.  Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” 

TEMEL KARAMOLLAOĞLU'DAN İLK AÇIKLAMA

Saadet Partisi Genel Başkanı Cumhurbaşkanı adayı Temel Karamollaoğlu Ankara’da MHP’li bir grup tarafından yaralanan partilileri hastanede ziyaret etti. Karamollaoğlu olayı şöyle anlattı, “Gece 1.30’dan sonra üzüntülü bir olayla karşı karşıya kaldık. Gençlerimiz bayrak asarken maalesef bir saldırıya uğradılar. Saldıranlar da haksızlıklarını ortadan kaldırmak için gerekçe üretti. Bayrak indirme diye bir şey yok. Bir tane bile MHP bayrağı indirilmemiştir. Hatta gençlerimiz o kadar titizlik göstermiş ki MHP bayrakları sağlı sollu asıldığı için bayrakları sadece orta refüje asmışlar. Sanki bayrak indiriliyor gibi bir hava estirilmiş maalesef gençlerimize hunharca saldırılmış.”

‘AYIPTIR, VİCDANSIZLIKTIR’

“Saldıranlar Saadet Partili gençler olsaydı herhalde karşı tarafta da bir kaç tane yaralı olurdu. ‘Biz babayiğit adamlarız vururuz kırarız’ diyorlarsa o da onların meslekleri, bir şey diyecek halimiz yok. Ama ayıptır, vicdansızlıktır.”

‘İNŞALLAH TEKERRÜR ETMEZ’

Olaylar yaşanınca bir kişinin silahını çekip havaya ateş ettiğimi doğrulayan Karamollaoğlu şöyle devam etti, “Saldırı ile ölümle karşı karşıya hissediyor kendisini. Bunu da büyütmek kabul edilebilir bir şey değil. Ben eminim ki gerekli tahkikat yapıldıktan sonra gerçekler ortaya çıkacak. Ama seçime giderken, insanlara saldırmak, yaralamak ardından da kalkıp sanki haklıymış gibi müdafaa eder hale düşmek… Polisin kılı bile kıpırdamıyor. Ümit ediyorum Ankara Valisi, İçişleri, Başbakan da biraz daha hassasiyet gösterir. Bu hadiselerin tekerrür etmemesi için herkesin mutedil olması itidale gelmesi icap eder. İnşallah tekerrür etmez.”

KILIÇDAROĞLU DA ZİYARET ETTİ

Yaralıları ziyaret eden bir diğer lider de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu, ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, “Hepimiz siyaset yapıyoruz. Demokratik ortamda siyaset yapmak, düşüncelerinizi ifade etmek, inandığınız düşünceleri şu veya bu şekilde kamuoyu duysun diye pankartlar, afişler asmak siyasetin geleneğidir. Şiddet uygulamak, insanları sopayla dövmek, gecenin bir yarısında 10-20 kişi baskın düzenlemek, insanları yaralamak doğru değil. Türkiye’nin bunları aşması lazım. Böyle bir tablo Türkiye önüne konulacaksa bu gelecek açısından da çok vahim. Geçmişte buna benzer acı olaylar yaşadık. Türkiye’nin bu acı olayları yaşamaması lazım. Bütün siyasal partiler demokratik ortamda düşüncelerini özgürce ifade edebilmeli. Hangi parti olursa olsun. Hepsine saygı duyuyoruz ama bu saygının ölçüsü şiddetin olmamasına bağlıdır. Benzer bir tabloyu Türkiye’nin yaşamaması lazım. En büyük dilek, arzumuz bu.”

YARALI SAADET ADAYI İÇİN GÖZALTI KARARI

Ankara Valiliği konuyla ilgili açıklama yaptı. Saadet Partisi milletvekili adayı Mehmet Fethi Öztürk hakkında gözaltı kararı çıkarıldığı, ifadesi alınan 4 MHP’linin ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldığı belirtildi.

Valilik açıklamasında, “Tartışmanın, Milliyetçi Hareket Partisi mensupları tarafından asılan bayrakların 2 kişi tarafından asıldığı yerden indirilmesi ile başladığı ve Milliyetçi Hareket Partisi taraftarlarının olay yerine geri gelerek bayrakları indiren kişilere müdahale ettiği, daha sonra Saadet Partisi taraftarlarının içinde bulunduğu 4 aracın olay yerine gelmesi ile tartışmanın büyüdüğü, bu sırada Saadet Partisi taraftarları içinde bulunan Mehmet Fethi Öztürk’ün kendisine ait tabanca ile havaya ateş açtığı” belirtildi.

Olayla ilgili Cumhuriyet Savcısı talimatı ile 5 kişi hakkında adli işlem başlatılırken silah kullandığı belirtilen açıklamada, Mehmet Fethi Öztürk için gözaltına alınma talimatı verildiği ve hastanedeki tedavi işlemlerinin tamamlanmasından sonra mevcutlu olarak Adliyeye sevk edileceği ifade edildi.

SAADET PARTİSİ, PARTİLİLERİNE SİLAH DAYANDIĞINI SÖYLEMİŞTİ

Saadet Partisi’nden olayın ardından yapılan açıklamada partililerin ağzına silah dayandığı, MHP’den yapılan açıklamada ise Saadet Partililerin silah çektiği iddialarına yer verilmişti.

TTB: ACİL AMBULANS HİZMETLERİNİN SUNUMU ENGELLENEREK İNSAN YAŞAMI TEHLİKEYE ATILAMAZ

Türk Tabipleri Birliği'nin saldırıya ilişkin açıklamasında, saldırıda yaralanan Milletvekili Adayı Mehmet Fethi Öztürk'ün ambulansla sevkinin polisler tarafından 20 dakika aksatıldığının basına yansıdığı hatırlatıldı. Böyle bir durumun ulusal ve uluslararası hukuk kuralları ve meslek etiği ilkeleri açısından kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, iddiaların araştırılması için Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nı göreve davet edildi.

TTB'nin konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Ankara 3. Bölge Milletvekili Adayı Mehmet Fethi Öztürk 26 Mayıs 2018, saat 01.30’da uğradığı bir saldırı sonrası yaralanmıştır. Olayın ardından 112 Acil Ambulansı ile transferi sırasında, ambulansın polis ekiplerince 20 dakikaya yakın bekletildiği basına yansımıştır. Acil ambulans hizmetlerinin esası, hasta veya yaralıya olay yerinde ilk müdahaleyi yaparak gerektiğinde en hızlı ve etkin biçimde sağlık kuruluşuna ulaştırılmasını sağlamaktır. Bu hizmetin sunumunda asıl olan insan yaşamıdır ve dakikaların önemi vardır. Bu nedenle ambulanslara trafikte geçiş üstünlüğü verilmiştir. 2818 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 71. ve Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 141. maddesinde; 'Yaralı veya acil hastaların taşınması ve bunlara ilk ve acil yardım için kullanılan ambulans ve özel amaçlı taşıtlarla, yaralı ve acil hasta taşıyan diğer araçlar'ın görev halinde iken geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belirtilmiştir. Ambulansta bulunan sağlık ekibi tarafından yaralının durumunun ağır olduğu belirtilmesine karşın aktif görev başında ve içinde yaralı olan bir ambulansın bekletilmesi ulusal ve uluslararası hukuk kuralları ve meslek etiği ilkeleri açısından kabul edilemez. İnsanların sağlıklarının korunması, hastalandıklarında ya da sağlık açısından bakım ihtiyacı içinde olduklarında iyileşmeleri, tıbbi bakım görebilmeleri ve tedavi edilebilmeleri için sağlık hizmetlerinden ve devletin sağladığı her türlü imkandan yararlanma hakkı olan sağlık hakkının engellenmesi ile ilgili iddiaların araştırılması için Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Geçici aday listeleri açıklandı

SONRAKİ HABER

Öğrenci velilerinden 'Bu paralar nereye gidiyor' tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...