Flormar'da patronun ramazan paketinden 'işçi kıyımı' çıktı

Flormar’da ramazan öncesi işten atmalara tepki gösteren işçiler, sendikalı olarak işbaşı yapana kadar mücadele etmekte kararlı.

16 Mayıs 2018 00:27
Son Güncellenme Tarihi: 16 Mayıs 2018 14:13
Paylaş

Gebze Organize Sanayi Sitesi’nde kozmetik bakım ürünleri fabrikası Flormar’da sendikalaşma mücadelesi sürüyor. İşçiler sendika hakkından vazgeçmezken, patron ise kıyımla işçilerin birliğini dağıtmaya çalışıyor. Anayasal haklarını kullandıkları için Ramazan öncesi işten atmalara tepki gösteren işçiler, sendikalı olarak işbaşı yapana kadar mücadele etmekte kararlı.

Petrol-İş Sendikasının yetki almasının ardından önce 20 işçiyi işten atan patron dün de 41 kadın 22 erkek olmak üzere 63 işçiyi daha kapı önüne koydu. İşten atmaya İş Kanunu’nun 25/2. Maddesini gerekçe gösteren patron, işçilere tazminat da vermedi. İşten atılan işçiler ise hemen direnişteki yerlerini aldı.

SONUNA KADAR

İşten atılan işçilerden Gülperi Güldalı, 8 yıldır Flormar’da çalıştığını belirterek “Yasal hakkımızı aradık diye kapının önüne koyulduk” dedi. Uzun yıllardır çalışan ve akrabası olan Barış Tekin’in baskılar nedeniyle kanaması geçirdiğini ve sol tarafının felç kaldığını söyleyen Güldalı, mücadele edeceklerini söyledi.
12 yıllık işçi Fatma Atılgan şunları söyledi: “Ben de anayasal hakkımı kullanıyorum, emeğimizin hiçbir karşılığını alamıyoruz maaşlarımız çok düşük, sonuna kadar devam edeceğiz.”

İŞÇİLERİN YANINDAYIZ

Petrol-İş Gebze Şube Başkan Yardımcı Eyüp Akdemir, Ocak 2018’den bu yana örgütlenme çalışmalarını yürüttüklerini belirterek “Çoğunluğumuzu sağladık bakanlık müracaatlarımızı yaptık. İşveren bir sendikalaşma mücadelesi olduğunu anladı ve işçilere mobbing yapmaya başladı. Biz Petrol-İş olarak işçilerin yanındayız, biz kazanacağız” dedi.
Petrol-İş Gebze Şube Yöneticisi Şivan Kırmızıçicek de şunları dile getirdi: “İşverenle diyaloga geçmeye çalıştık ama işveren bize cevap vermedi. Fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirip durumu kamuoyuna yansıttık. Arkadaşlarımız geri alınana kadar direnişimiz devam edecek.”
İşçileri ziyarete ederek destek veren DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Levent Gökçek de “Başbakan sendikalaşmaktan korkmayın diyor fakat sendikalaşan işçiler kapının önüne koyuluyor. Bu direniş insanca bir yaşam için her emekçinin hakkıdır. DİSK/Gıda-İş olarak her zamanın yanlarındayız” diye konuştu.

İŞÇİLERE BALAYI SÜPRİZİ!

Geçtiğimiz hafta evlenip izin yapan çift, izinlerinin dönüşünde işten atıldı. Evrensel'e konuşan Nurdan Sert, Murat Sert çifti şunları söyledi: “Geçen hafta evlendik tatildeydik, bugün işbaşı yaptık ve işten çıkartıldık. Mola saatlerinde iş haklarına uymamak gerekçesiyle işten çıkartıldık. Çok iyi balayı verdiler bize sağ olsunlar. 4 senelik verdiğimiz emeğin karşılığı buymuş demek ki... Çeşitli bahaneler gösterdiler. Çay saatlerinde sendikal faaliyetler gerçekleştirdiklerimizi söyleyerek işimizi son verdiler.”

FLORMAR BÜYÜYOR, İŞÇİLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARI AĞIRLAŞIYOR

Kosan Kozmatiğe bağlı Flormar, Fransız-Türk ortaklığında bir işletme olarak faaliyet gösteriyor. “Yüzde 21 pazar payı ile Türkiye’nin 1 numaralı makyaj markasıyız. Gelişmekte olan pazarlar başta olmak üzere, 7 kıtada 104 ülkede rekabetin içindeyiz” diyerek büyüklüğünü dile getiren Flormar, Türkiye ve dünyada pazar payını artırıyor. Flormar büyürken düyük ücretle çalıştırılan işçilerin koşulları da ağırlaşıyor. (Gebze/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Üniversitelerde tek talep, iki farklı mücadele biçimi

SONRAKİ HABER

HDP'li Kaya: İsrail ile yapılan anlaşmalar feshedilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...