11 Mayıs 2018 00:04

Dünya Engelliler Haftası | Görme engellilerin ışığı: Sesli Kütüphane

Gönüllü okuyucuların okudukları kitaplar, Kadıköy Belediyesi aracılığıyla görme engellilere ulaştırılıyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kadıköy Belediyesinin görme engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için başlattığı ‘Sesli Kütüphane’ projesi görme engellilerin hayatlarına ışık oluyor.

Binlerce görme engelliye hizmet veren kütüphaneden mülteciler de yararlanıyor. Sistem ise gönüllü okuyucuların okudukları kitapların Kadıköy Belediyesi aracılığıyla görme engellilere ulaşmasıyla başlıyor ve birçok görme engellinin evine ışık doğuyor.

‘ONLARA ULAŞABİLDİĞİMİ HİSSEDİYORUM’

Görme Engelli vatandaşların evlerine sesiyle ışık olan ‘Bir yıldır engelli vatandaşlara kitap okuyan Beyza Balcı, şimdilerde ise görme engelliler için arkeolojiye dayalı ders kitabı okuyarak engellilerin ışığı oluyor.   

Kadıköy Belediyesi Görme Engellliler Sesli Kütüphanesine istediği zaman ulaşabildiğini vurgulayan Tayfun Sayar, istediği kitapları görevli arkadaşlara belirttiğini ve bu isteklerinin hemen yanıtlandığını dile getirdi. Görme engelli olduktan sonra hayattan vazgeçmeyi düşündüğünü söyleyen Tayfun Sayar, şimdi kitapları dinlemesi sayesinde hayata yeniden bağlandığını vurguladı. Bu projenin görme engelliler adına bir eksikliğin giderilmesi çabasıyla başlatıldığını ifade eden Kadıköy Belediyesi Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi Sorumlusu Kenan Demir, “2011 yılında da faal olarak tüm görme engellilere projeyi ulaştırmayı başardık. Bu anlamda görme engelliler sesli kütüphanesi projesini yapan ilk ilçeyiz” dedi.

‘GÖRME ENGELLİLER FAYDALANIYOR’

Sistemin çalışma yöntemi hakkında bilgi veren Demir, “Gönüllü okuyucular bazı prosedürler uygulanarak belirleniyor. Görme engelliler siteye üye oluyor. Kendisine kullanıcı adı ve şifre veriliyor. Görme engelli raporu da üyelik şartlarımızdan biri. Yayınevlerinin ticari faaliyetlerini korumak adına sistemi kapalı tutuyoruz. Sadece görme engelliler faydalanıyor” açıklamalarında bulundu.

Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezinde yer alan ve görme engellilerin ışığı olan sesli kütüphanede 7 yılda 2 bine yakın metin ve kitap seslendirilmiş durumda.

ENGELLİLER HAFTASI

Türkiye’de, hem 3 Aralık “Uluslararası Dünya Engelliler Günü” hem de 10-16 Mayıs “Dünya Engelliler Haftası”nda bu yönde farkındalık oluşturmak için çeşitli etkinlikler düzenlenir. BM’ye üye 156 ülkede kutlanan bu haftanın etkinlikleri Türkiye’de Sakatları Koruma Milli Koordinasyon Kurulu tarafından oluşturulmuştur. Engelliler Haftası Etkinlik Programı:

11 Mayıs “Görmeyenler günü”

12 Mayıs “İşitme ve Konuşma Kusurluları günü”

13 Mayıs “Ortopedik Sakatlar günü”

14 Mayıs “Zeka ve Ruhsal Özürlüler günü”

15 Mayıs “Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar günü”

16 Mayıs “Sakatlar Haftasına genel bakış” (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

İrmez, Valinin AKP adına seçim çalışması yürütmesini Meclise taşıdı

SONRAKİ HABER

'HDP’ye verilen destek umudu büyütüyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...