CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce

CHP, 24 Haziran seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olarak Muharrem İnce'yi açıkladı.

04 Mayıs 2018 04:37
Son Güncellenme Tarihi: 04 Mayıs 2018 10:33
Paylaş

Cumhurbaşkanlığı seçiminde son ana kadar adayını açıklamayan CHP, Yalova Milletvekili Muharrem İnce’yi aday olarak belirledi. İnce ilk konuşmasında tarafsız cumhurbaşkanı olacağını söyledi ve yargı bağımsızlığına vurgu yaptı. İnce, hırsızlık ve yolsuzlukla mücadele edeceğini vurguladı.

CHP TBMM grubu, sabah saatlerinde Türkiye Barolar Birliğinin konferans salonunda yaptığı grup toplantısında 110 milletvekilinin oy birliği ile CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanı adayı olmasına karar verdi. Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamada bulunan İnce, "Her şey çok güzel olacak" ifadesini kullanırken sabah saatlerinde eşi, oğlu ve geliniyle çektirdiği fotoğrafla "Biz hazırız" dedi.

Ardından Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nda tören düzenlendi. Salona "Türkiyem Kazanacak" ve "Bu ulusa ve ülkeye hizmet görevi" yazılı afişler asıldı. Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce yan yana oturdu.

Törende ilk olarak söz alan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Bugün bir yol ayrımındayız” dedi. Siyasal partilerle ittifak yapmak istediklerini belirten Kılıçdaroğlu, 12 Eylül darbesinin getirdiği seçim barajını sıfırlamak için sıfır baraj ittifakı istediklerini söyledi.

KILIÇDAROĞLU: EN GENİŞ İTTİFAKI KURMAK İSTİYORUZ

Kılıçdaroğlu konuşmasına şu sözlerle başladı: "Sadece İzmir'in değil Türkiye'nin bütün dağlarında çiçek açacak. 1920'lerde Saray'dan aldık yetkiyi halka verdik. Demokrasinin temel taşını tarihin böğrüne taşıdık. 29 Ekim 1923'te cumhuriyetimizi kurduk. Bütün mazlum milletlere örnek olduk. Onlar da bizim yaptığımız gibi milli kurtuluş savaşıyla cumhuriyetlerini kurduk. 1946 yılında çok partili yaşama geçtik ve 1950'de seçimi kazanan Demokrat Parti'ye rahmetli İnönü kendi koltuğunu verdi. Daha sonra barbelerle karşılaştık. Ağır bedeller ödendi, idam sehpaları kuruldu. Gencecik fidan gibi çocuklarımız darağaçlarında ağır bedeller ödedi. Şimdi, 2018'deyiz. 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra Türkiye farklı bir sürece evrildi. 15 Temmuz'u fırsat bilip 20 Temmuz'da sivil darbe gerçekleştirdiler. O darbeye karşı çıkan tek parti CHP olmuştur. Bugün bir yol ayrımındayız. Siyasal partilerle ittifak yapmak istiyoruz. Birinci nedenimiz şu: 12 Eylül darbesinin getirdiği seçim barajını sıfırlamak için sıfır baraj ittifakı istiyoruz. 2-Seçme hakkının üstündeki bütün engelleri kaldırmak istiyoruz. Yüzde 10 barajı nedeniyle insanlar istedikleri partiye oy veremiyor. Sıfır baraj itttifakıyla her vatandaş istediği partiye oy verebilecek. 3- Demokrasi kültürünü geliştirmek için ittifak yapmak istiyoruz. 4-Bu ülkede kutuplaşmaya son vermek için ittifak istiyoruz. Yani kimlik, inanç, yaşam tarzı üzerinden siyaset yapılmasın. Hep birlikte bu ülkede huzur içinde yaşamak istiyoruz. En geniş ittifakın olmasını istiyoruz. Bu çağrıyı bütün siyasi partilere yapıyoruz."

"Türkiye'de kimsenin can ve mal güvenliği yok. Çünkü yargı bağımsızlığı yok. Çünkü güçler ayrılığı yok. Yargı hiyerarşisi çökmüştür" diyen Kılıçdaroğlu, "Toplanan vergilerin nereye harcandığının hesabının verilmediğini" söyledi.

'SEÇMEN LİSTELERİNİ KONTROL EDİN' ÇAĞRISI

"Hapishaneler tıka basa dolu, medya kontrol altında, basın özgürlüğü tümüyle bitti, ancak bir grup medya direniyor onlar da her türlü baskıya maruz kalıyor" diyen Kılıçdaroğlu iki çağrı yaptı:  1-Herkes gidip seçmen listelerini kontrol etsin. Yoksa hemen kaydını yaptırsın. 2-Hiç kimse Haziran ayı, tatil ayı deme lüksü yok. Herkes inadına inadına bir bayram havası içinde sandığa gitmelidir.

'TÜRKİYE BEŞ SORUNUNU ÇÖZMELİ'

"Türkiye bir beka sorunu yaşamaktadır. O nedenle 5 sorunun aşılması lazım" diyen Kemal Kılıçdaroğlu, beş sorunu şöyle açıkladı:

1-Demokrasi ve milli irade ipotek altında. Milli iradeyi ipotek altından kurtarmak zorundayız.

2- Dış politikada 16 yıl önce herkesle barışık olan Türkiye bugün herkesle kavga halinde. Biz komşularımızla, dünyayla barışık Türkiye istiyoruz.

3- Toplumsal barışımız dinamitlendi. Komşumuzun kimliğini, inancını sorgulamaya başladık. Ayrıştıran değil birleştiren siyaset yapacağız.

4- Ekonominin çivisi çıktı, doları kontrol edemiyorlar. Mevcut yöneticiler yakayı tefecilere kaptırmış durumda. Yani mevcut yönetim rantiyeye çalışıyor.

5- Eğitim. Anneler babalar çocuklar hangi okula gidecek, hangi sınava girecek bilmiyorlar. 16 yılda 14 kez eğitim politikası değişti. Biz vicdanı, fikri hür nesiller yetiştirmek zorundayız."

İNCE'Yİ 'ÖĞRETMEN' VURGUSUYLA İLAN ETTİ

Kılıçdaroğlu konuşmasının ardından “Eski bir öğretmen, yeni bir politikacı Sayın Muharrem İnce, gel bakalım buraya” diyerek İnce’yi kürsüye çağırdı. Muharrem İnce, “Allah’ın izni, milletin isteğiyle cumhurbaşkanı adayı olacağım. 80 milyonun, Ak Partililerin, HDP’lilerin, MHP’lilerin, sağcıların, solcuların herkesin adayı olacağım. Tarafsız bir cumhurbaşkanı olacağım” dedi.

İNCE'DEN TARAFSIZLIK VURGUSU

Cumhurbaşkanının üniversite diplomasının olması kuralına ilişkin İnce “Mesele diplomaya gelirse 8 dönemlik transkripimi de ortaya koymaya hazırım” dedi. Meydanlarda ekonominin, eğitimin, tarımın konuşulmasını beklediğini söyleyen İnce, “Bunların yerine beni karalamaya çalışacaklarsa daniskasını yaparım. Bana ‘CHP’ye genel başkan olamadın, Türkiye’ye cumhurbaşkanı mı olacaksın?’ diyorlar. Tayyip Erdoğan, Beyoğlu’ya belediye başkanı olamadı, Türkiye’ye başbakan oldu. Ben cumhurbaşkanı mı olamayacağım?” dedi.

CHP Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce, vaatlerini sıraladıktan sonra seçimde olası hilelere karşı 50 bin avukatı göreve çağırdı: “Cübbelerinizi 24 Haziran günü arabanızda tutun. Sizi her an YSK’ye çağırabilirim.”
 
“Saray’a mı gidelim Çankaya’ya mı gidelim” diyen İnce,  Saray’ı bu ülkenin “en akıllı evlatlarına” vereceğini söyleyerek  Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın bilim yuvası olacağını ifade etti.

İnce “Türkiye artık hukuk devletini, bağımsız yargıyı tartışacak durumda değildir. Ekonomimiz dış müdahalelere açıktır. Genelkurmay Başkanı siyasetin özel talepleriyle meşguldür. Sosyal medya trolleri yalan söylemek ve pislik saçmakla meşguldür. Memleket yalan rüzgarıyla yönetiliyor” dedi.

DOĞUM GÜNÜNDE ADAYLIĞI AÇIKLANDI

Diyarbakır’da Ahmed Arif’i tanıdığında 15 yaşında olduğunu anlatan İnce, şairin “Haberin var mı”  şiirini okudu. Bugün benim doğum günüm” diyen İnce, 54 yılı geride bıraktığını ve hayatına bundan sonra da kendini vatana, millete adayan bir fani olarak devam edeceğini söyledi.
İnce Ahmed Arif’in ardından Cengiz Han’a ait mısralar da okudu. Her iki dize de salondan alkış aldı.

KILIÇDAROĞLU RAKİBİNİ ADAY GÖSTERDİ

İnce konuşmasının sonunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yu da tebrik etti. Adalet Yürüyüşü’nü düzenlediği için Kılıçdaroğlu’yu ayakta alkışladığını söyleyen İnce, “Kendine muhalif bir ismi cumhurbaşkanı adayı yapmak her babayiğidin harcı değildir” dedi.

MECLİS'İN KURULUŞUNA BENZER PROGRAM

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, törenin ardından cuma namazı için Hacı Bayram Cami'ne gitti. Buradan partililerle birlikte birinci Meclis'e yürüyen İnce, meclis önünde seçim çalışmalarını başlattı. Program TBMM'nin açılış günü akıllara getirdi. 23 Nisan 1920 tarihinde Heyet- i Temsiliye Başkanı Mustafa Kemal ve beraberindekiler Hacı Bayram Camisi'nde Cuma namazını kılmış ve ardından birinci Meclis'e gidilmişti. Mustafa Kemal TBMM açılış bildirisini burada okumuştu. İnce de 1. Meclis önünde yaptığı konuşmada, Meclis'in açılış gününü anlatarak "İlhamımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür” dedi.

RAMAZAN'DA GECE 01.30'A KADAR MİTİNG

İnce seçim sürecinde sokaklarda kavga etmeden, tezek mezek demeden, iki ayyaş demeden Türkünü Kürdünü, Alevisini, Sünnisini bir fizik öğretmeni olarak, milleti bir araya getirmeye geldiğini söyledi.

İnce, “Mutfakta et mi pişer, dert mi pişer, tencerede aş mı kaynar, taş kaynar, bunu bilen baş tacı kadınlarımız. Çocuklarına harçlık veremeyen analar, gençler ve kadınlar. Sizinle beraber kazanacağız bunu. Cumhurbaşkanı adayınız olarak 51 günlük seferberlik ilan ediyorum. Ramazan ayında gece saat 01,30'a kadar mitinglerimiz olacak. Sloganımız belli. Mazaret yok, marifet var. Hep birlikte, yaşasın özgürlük, yaşasın demokrasi, yaşasın cumhuriyet, yaşasın Atatürk. Helal olsun size” dedi. İnce, otobüsün üzerinde yaptığı konuşmasını “Aç İzmir Marşı'nı" diyerek bitirdi.

Öte yandan Muharrem İnce, yarın saat 14.00'te Yalova Cumhuriyet Meydanı'nda ilk mitinglerini yapacaklarını kaydetti. (Ankara/EVRENSEL)


 

ANNE İNCE, OĞLUNUN KONUŞMASINI HEYECANLA TAKİP ETTİ

 

Muharrem İnce'nin CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanması, memleketi Yalova'ya bağlı Elmalık köyünde sevinçle karşılandı. Elmalık köyünde iki katlı bahçeli bir evde yaşayan Muharrem İnce'nin annesi Zekiye İnce ve teyzesi Nezaket Nazire Düzyürek, heyecan ve gururu bir arada yaşadı.

CHP tarafından Ankara Taner Kışlalı Spor Salonu'nda düzenlenen aday açıklama törenini televizyon başında izleyen anne Zekiye İnce, oğlu ile en son 10 gün önce yüz yüze görüştüğünü belirterek, "En son görüşmemizde değil ama daha önceki görüşmelerimizde Cumhurbaşkanlığını istediğini bana söylemişti" dedi. Oğlu için dua eden Zekiye İnce, "Allah oğlumu kötü insanlardan korusun" diye konuştu. Oğlunun Cumhurbaşkanı olacağını "İlla olacağım, illa olacağım" diye hep söylediğini de belirten Zekiye İnce, "Muharrem şimdiye kadar benim oğlumdu. Ama artık bundan sonra tüm Türkiye’nin oğludur" ifadelerini kullandı.

Çok gururlu olduğunu belirten Muharrem İnce’nin teyzesi Nezaket Nazire Düzyürek ise "Muharrem ile gurur duyuyorum. Bu işi başaracağına da gönülden inanıyorum" diye konuştu. (Yalova/DHA)


KILIÇDAROĞLU, ÖNCEKİ GÜN İNCE'YE 'ADAYIMIZ SENSİN' DEDİ

Cumhuriyet’in haberine göre Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, İlhan Kesici gibi isimlerle uzun süre nabız yoklayan Kılıçdaroğlu’nun önceki gün son iki kurultayda rakibi olan Muharrem İnce’yi çağırdığı ve “Adayımız sensin” dediği belirtildi.

Adayın adının Kılıçdaroğlu tarafından anons edileceği, adayın daha sonra CHP’nin seçim bildirgesiyle paralel bir manifesto okuyacağı aktarıldı.
Salondaki programın ardından Hacıbayram Camii’ne gidilecek ve Cuma namazı kılınacak. Buradan da Birinci Meclis’e geçilecek.

Birinci Meclis önünde Kılıçdaroğlu veya Parti Sözcüsü Bülent Tezcan’ın halka seslenmesi bekleniyor.

İnce’nin bugün saat 14.00 civarında doktorların uygun görmesi durumunda GATA’da tedavi gören eski Genel Başkan Deniz Baykal’ı da ziyaret etmesi bekleniyor. Ardından Yalova’ya hareket etmesi planlanan İnce’nin babasının mezarına gideceği, annesinin elini öpeceği belirtiliyor. İnce’nin yarın da (cumartesi) Yalova Meydanı’nda halkla buluşacağı ve mitinglere başlayacağı kaydediliyor.

Kılıçdaroğlu ile İnce arasında miting programlarının da konuşulduğu buna göre ikilinin Ankara-İzmir veya İstanbul-İzmir şeklinde iki ilde birlikte miting yapmayı planladıkları öğrenildi.

NEDEN İNCE TERCİH EDİLDİ?

CHP kulislerinde, “Parti tabanının İnce isminde tereddüt etmeyeceği ve muhafazakâr kesimle birlikte dokunulmazlıklardaki duruşu ile Kürtlerden de oy alacak isim olmasının, aday seçilmesinde etkisi olduğu” belirtiliyor. Erken seçim kararının ardından İnce, Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etmiş ve “Ya siz aday olun tam destek olayım, olmuyorsanız ben adayım” demişti.

İnce 16 Nisan referandumunda, toplam 106 miting yapmıştı. İnce, partisinin grup toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, “Yarın saat 10.00’da genel başkanımız açıklama yapacak, bekleyin, acele etmeyin. Benden bir şey beklemeyin. Sloganımız şu; zamanı gelince her şey güzel olacak” dedi.

İNCE: BİZ HAZIRIZ

Muharrem İnce, bu sabah Twitter hesabından yaptığı paylaşımda eşi, oğlu ve geliniyle poz vererek "Biz hazırız" dedi.

İLK İŞARETİ KESİCİ VERDİ

Adaylar arasında adı geçen İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, dün partisinin grup toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlarken “Sabahleyin Muharrem İnce’yi telefonla tebrik ettim. O da tebriklerimi kabul etti. Allah hayırlı uğurlu etsin” demişti. Muharrem İnce ise Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada “Atatürk’ün partisinin üyesi olarak Atatürk’ün oturduğu koltuğa aday gösterilmekten gurur duyarım. Elbette kararı Genel Başkanım ve milletvekillerimiz verecektir. Hem partimiz hem de milletimiz için hayırlı olmasını dilerim” ifadesini kullanmıştı. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Oscar Akademisi, Polanski ve Cosby'i ihraç etti

SONRAKİ HABER

EMEP: Seçimde Selahattin Demirtaş’ı ve HDP'yi destekleyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa