24 Ağustos 2012 11:34

Metin Kurt'u kaybettik

"Bugünkü spor ortamında atılan her gol emekçinin kalesine girer", "Futbol borsada değil arsada güzeldir."Bu sözlerin sahibi Türkiye futbolunun efsane isimlerinden Metin Kurt bugün yaşamını yitirdi.“Metin’i anlatmak için azmin ve mücadelenin sözlükteki anlamına bakmak lazım. Çocukl

Metin Kurt'u kaybettik
Paylaş
Mithat Fabian Sözmen

Bu sözlerin sahibi Türkiye futbolunun efsane isimlerinden Metin Kurt bugün yaşamını yitirdi.

“Metin’i anlatmak için azmin ve mücadelenin sözlükteki anlamına bakmak lazım. Çocukluğundan beri hayatı hep mücadeleyle geçti. Sosyalist düşünceyle tanıştığından bu yana da politik görüşlerini mücadelesine yansıttı.”

Metin Kurt’un yaşamının belli bir dönemini anlatan Gladyatör kitabının yazarı Vecdi Çıracıoğlu, sahaların fırtına açığını böyle tanımlıyor.

1948’de İstanbul’da doğan Metin Kurt, geçim sıkıntısı nedeniyle yöneldiği profesyonel futbola 1966'da Altay’da adım attı. 1967-1970 arası PTT’de forma giydikten sonra 1970 yılında Galatasaray’a transfer oldu ve Brian Birch’le 3 kez üst üste şampiyon olan takımın başarılarında önemli rol oynadı.

ÖMRÜNÜ SPORCULARIN ÖRGÜTLENME MÜCADELESİNE ADADI

Sporcuları bir sendika çatısı altında toplama çalışmalarına Galatasaray forması giyerken başladı. 26 kere A Milli formayı giyen Kurt’un o dönemki çabaları boşa çıkartıldı ama yılmadı. Kariyerini 1979 yılında Kayserispor’da sonlandırdıktan sonra da spor emekçilerini örgütleme mücadelesini sürdürdü. Çıracıoğlu’nun gazetemize söylediği gibi “Spor emekçilerinin hakları için kendi yaşamını, hatta ailesinin de yaşamını hiçe sayarak mücadele etti.”

2010 yılında Devrimci Spor Emekçileri Sendikası’nı (Spor Emek-Sen) kurdu. Yaşamını yitirdiğinde halen sendikanın başkanlığı görevini yürütüyordu.

‘MÜCADELESİNDE EN HAYSİYETLİ YOLU SEÇTİ’

Gazetemizin de eski spor servisi şefi ve köşe yazarlarından olan Metin Kurt, egemen spor anlayışına karşı eleştirileri ve mücadelesiyle tanınıyordu. Kurt, 2011 Genel Seçimlerinde, Türkiye Komünist Partisi'nden İstanbul 2. Bölge Milletvekili adayı olmuştu.

Sözü yine Çıracıoğlu’na bırakalım: “Mücadelesinde en haysiyetli yolu seçti bu da sosyalizmdi. Spor emekçilerine yaptığı çalışmalarla uyandırmaya çalıştığı milyonlar onun yenilmediğinin bir göstergesidir. Üzerinden yağmurlar eksik olmasın.”

Yakın tarihte gırtlak kanseri teşhisi konan Metin Kurt bu sabah Yedikule Göğüs Hastanesi'ndeki ameliyatı sırasında kalp yetmezliğinden hayatını kaybetti.

Metin Kurt’un cenazesi yarın ikindi namazını müteakip Ataşehir Mimar Sinan Camii’nden kaldırılarak Ümraniye Hekimbaşı Mezarlığına defnedilecek. (İstanbul/EVRENSEL)


METİN KURT'UN ARDINDAN...

Ölümünün ardından spor yazarları Metin Kurt'u Evrensel'e değerlendirdi.

ÖLÜMÜ BİR İŞE VESİLE OLACAKSA SENDİKALAŞMA MÜCADELESİNE OLSUN

Bağış Erten(Radikal): Önce Lefter öldü şimdi de Metin Kurt. Ne vicdan kaldı yani ne adalet. Bu memlekette futbol sahalarında başka türlü bir dünya yaratma çabasının, aşkının ve en önemlisi zorluklarının adresi Metin Kurt artık yok. Zaten sendika da yok. Futbolun keyfi de yok. Adalet de yok, eşitlik de yok, özgürlük de yok. Şimdi kendi başımıza kaldık. Gladyatörsüz, hareketsiz, mücadelesiz. Onun ölümü bir şeye vesile olacaksa ne olur şu sendika işine vesile olsun. Ey futbolcular zincirlerinizden başka kaybedecek bir Metin Kurt'unuz vardı, onu da kaybettiniz. Hadi artık.

ASIL MÜCADELENİN DÜZENE KARŞI VERİLMESİ GEREKTİĞİNİ BİLİYORDU

Mehmet Özyazanlar (Evrensel): Asıl mücadelenin sahada rakibe karşı değil, düzenin ve sporun egemenlerine karşı verilmesi gerektiğinin bilincinde olan ve bu bilinci örgütlülük çerçevesi içinde yaygınlaştırmaya çalışan bir hak ve özgürlük savaşçısı...

YANLIŞ BİR DÜNYADA DOĞRUSUNU YAŞAMAYA ÇALIŞTI

Dağhan Irak (Evrensel): Biz sakızcı çocukların gölgesine sığınabileceği, tüm dünyaya karşı tek başına duran abisiydi, abimizdi, yoldaşımızdı. Yanlış bir dünyada doğrusunu yaşamaya çalıştı, diz çökmeden öldü. Onun gibisinin koşu yoluna pas atacak öte alemler illâ ki bulunur da, biz bu çivisi çıkmış futbol dünyasında bu kadar yalnız ne yapacağız?


GALATASARAY VE FENERBAHÇE'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Metin Kurt'un ölümü üzerine Galatasaray resmi web sitesinde bir açıklama yayınlandı. "Galatasaray'ın unutulmaz oyuncularından Metin Kurt'un geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybettiğini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Galatasaray'da  1970 ile 1976 yılları arasında forma giyen Metin Kurt, Brian Birch yönetiminde 1970 ile 1973 yılları arasında kazanılan üç şampiyonlukta en önemli pay sahiplerindendi. Merhuma Tanrı'dan rahmet, ailesine, sevenlerine ve Türk spor camimasına başsağlığı dileriz."

Fenerbahçe Kulübü de, Metin Kurt'un vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.


TARAFTAR GRUPLARI: HOŞÇAKAL SOL ÇİZGİ

"Bir süredir tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Metin Kurt’un ölüm haberi tüm Türkiye’yi olduğu gibi bizleri de derinden sarstı.
Bundan tam 36 yıl önce, yani 1976’da, Galatasaray’da oynuyorken Türkiye Kupası finalini oynamaya hak kazandıklarında vaat edilen 10 bin TL primin ödenmemesi üzerine greve gitmişti. Spor emekçilerinin örgütlenmesi için de uzun süredir mücadelesine devam etmekteydi. En son Devrimci Spor Emekçileri Sendikası’nın kuruluşunda yer almıştı.
Metin Kurt, Endüstriyel Futbola karşı emekten yana direnişin sembolü olagelmiştir bu topraklarda. Futbolun gün geçtikçe sermayenin çarklarının sağlam bir parçası olduğu dönemlerde, bir sol açığın duruşunun neleri değiştirebileceğini görüp öğrendik ondan. Birçok kez panellerde ve sohbetlerde dinledik onu. Birlikte sendikal hakları için mücadele eden UPS işçileri için sokağa çıktık. Arena stadında kendini bilmezlerin sözlerine karşı hem İstanbul’da hem de İzmir’de bizlerle beraber sesini yükseltti.
Metin Kurt, futbolda, efendiliğiyle, dürüstlüğüyle birçok örnek futbolcu ve spor insanı kazandırmış, bu kişiler sembol isimler olmuşlardır. O, Türkiye’de ilk defa, futbolda emekçilerin haklarını savunmak için ortak bir şekilde greve gidilmesini, tüm spor branşlarında örgütlenilmesi gerektiğini bizlere öğretti. O, sadece ve sadece büyük bir futbol yıldızı olarak hatırlanabilirdi. Fakat O, yaptıklarıyla ve yapmak istedikleriyle başka bir futbolun olduğunu söyleyenlerin ve tüm emekçilerin unutulmaz efsanesi, Metin Abisi oldu.
O’nu son yolculuğuna uğurlarken mücadelesinin mücadelemiz olduğunu, her zaman spor emekçilerinin ve taraftarlarının örgütlenmesi ve hakları için her türlü mücadelenin içerisinde yer alacağımızı bildiririz.
Hoşça kal SOL ÇİZGİ…"

*Tekyumruk Galatasaray, Mavi Ateş Karabükspor, Halkın Takımı Beşiktaş, Tatangalar Sakaryaspor, Karakızıl Gençlerbirği,, Sol Açık Fenerbahce, Altay YSKA, Ya Basta Göztepe, Alkaralar Gençlerbirliği, Beleştepe Beşiktaş, Kartalspor Boranlar, Dev-Nurtepeliler, Kemenche Trabzonspor, Forza Livorno

ÖNCEKİ HABER

Breivik kararı: Akıllı ve katil

SONRAKİ HABER

Masrafları geri almak için bankalara koşun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...