16 Nisan 2018 10:00

Silaha ulaşmak işte bu kadar kolay!

Silahlı saldırı olayları son üç yılda yüzde 61 artarken, Erzurum’da bir genç, pompalı tüfekle poz verirken arkadaşının ölümüne neden oldu.

Paylaş

Erzurum Ziya Gökalp Anadolu Lisesi Öğrencisi Haluk K, arkadaşları Zafer P. ve Orhan B.’yi mangal yakmak için köylerine davet etti. İddiaya göre Zafer P, arkadaşı Haluk K’nin daha önce pompalı tüfekle çekilip sosyal medyada paylaştığı fotoğrafa heveslenip kendisi de çekilmek istedi. Arkadaşının bu isteğini kırmayan Haluk K. evlerine gidip tüfeği alarak arkadaşlarının bulunduğu köy odasına getirdi. Sırayla tüfekle fotoğraf çektirme isteği faciayla son buldu. Haluk K. kaza ile arkadaşı Zafer P’yi ağır yaraladı. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan Zafer P. doktorların yaptığı müdahaleye karşın kurtarılamadı. Liseli Zafer P. 8 Nisan günü merkez Palandöken ilçesindeki Baba Dereli Camii’nde kılınan cenaze namazından sonra gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlandı.

Adliyeye sevk edilen Haluk K ‘Taksirle ölüme neden olmak’ suçundan çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

INTERNETTEN SİLAH ALMAK ÇOK KOLAY

Ancak Haluk K’nin emniyette verdiği ifade, Doğan Haber Ajansının haberiyle ortaya çıktı. İfade, bireysel silahlanmanın boyutunu ve silaha ulaşmanın ne kadar kolay olduğunu ortaya koydu. Haluk K. ifadesinde, “Olay günü arkadaşlarımla Söğütlü köyünde mangal yapacaktık. Zafer bunu öğrenince bizimle gelmeye karar verdi. Orhan B, ben ve Zafer yaya olarak köye yürüdük. Mangalı yakıncaya kadar bir şeyler atıştırmak istedik. Evimizden tepsi ile köy odasına yemek getirdim. Yedikten sonra Zafer bana daha önceden kendisine fotoğraf çekilerek göstermiş olduğum tüfeği getirmemi istedi. Yemek boşlarını eve götürdüm ve internet üzerinden 400 TL’ye aldığım tüfeği yerinden indirdim. İlk önce silah benim elimdeydi. Zafer silahı elimden aldı. Silahın arka kısmından ben tuttum ve ‘İçi boş mu bir bakayım’ dedim. Zafer de çekiştirip ‘Bir şey olmaz ver’ deyip silaha asıldı. Daha sonra ben de silaha asılınca patladı.” 

‘MANAVDAN ALIŞVERİŞ YAPAR GİBİ SİLAH ALINIYOR’

 “Silahlanmaya 1 Milyon Kere Hayır” adlı bir imza kampanyası başlatan CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm,  “İnsanlar çok rahat bakkaldan, manavdan alışveriş yapar gibi silah alabiliyor. Hiçbir önlem yok, hiçbir yasak yok.” dedi. Bireysel silahlanmanın toplumsal bir sorun olduğunu söyleyen Tüm, “Her gün sokak ortasında insanlar öldürülüyor. Türkiye’de ortalama her ay 35-40 kadın öldürülüyor. Bir de bunların yanında İçişleri Bakanlığı verilerine göre de 2017’de 106 bin çalıntı silah var. Bu çok tehlikeli bir durum. Bu silahlarla cinayetler işlendi ancak İçişleri Bakanlığına konu ile ilgili verdiğimiz soru önergelerine cevap alamadık. İnternette şu anda 350-400 liraya silahlar satılıyor. Silah çok basit bir şekilde temin edilebiliyor. Bu çok vahim bir durumdur. Bu ülkedeki silah tüccarları zengin olacak diye insanlar canından oluyor. AKP iktidarı da silahlanmaya göz yumuyor ve teşvik ediyor. İktidar bu çalıntı silahlar konusunda hesap vermeli. Bir taraftan iktidar toplum üzerindeki baskısını artırıyor diğer yandan da silahlanmanın önüne geçilmesi için yaptığımız girişimleri engelliyorlar. Biz bu işin peşini bırakmayacağız.” dedi. “Hedefimiz 1 milyon imza toplamak. Bu cinayetlere son vermemiz gerekiyor.” diyen Tüm şu ifadeleri kullandı: “Asıl olan insanın yaşamıdır. Konuyla ilgili dünyanın her tarafında ciddi önlemler alınıyor. ABD’de 1 milyon insan silahlanmanın durdurulması için Beyaz Saray’a yürüdü. Biz de bireysel silahlanmaya karşı kampanya başlattık. Başta Genel Başkanımız olmak üzere EMEP’in, HDP’nin, İyi Parti’nin Genel Başkanları kampanyamıza destek verdiler. Bu kampanyayı toplumun her kesimine yaymak istiyoruz. Herkesi de silahlanma karşıtı kampanyamıza destek vermeye çağırıyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kemeraltı esnafı: Battıkça batıyoruz, gerisi hikaye

SONRAKİ HABER

Tes-İş Şube Kongresi: İşçiler gereken cevabı sandıklarda verecektir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...