15 Nisan 2018 12:31

İZENERJİ işçileri: 1 Mayıs’ta gerçek TİS talebini dile getireceğiz

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şubenin İZENERJİ kadrosuna geçen işçilerle bir araya geldiği toplantının ana gündemi TİS görüşmeleri ve yaklaşan 1 Mayıs oldu.

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde haşera ile mücadele ve ilaçlama işlerini yürüten taşeron Denizay şirketinde çalışan yaklaşık 260 işçi kadro düzenlemesi ile birlikte büyükşehirin şirketi İZENERJİ’ye geçti. Geçişlerin tamamlanması ile birlikte İZENERJİ’de örgütlü Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube yönetimi, işçilerle bir araya geldi. Bilgilendirme toplantının ana konusu geçiş yapan işçiler uygulanacak olan toplu iş sözleşmesi ve yaklaşan 1 Mayıs’tı.

Kültürpark Gençlik Tiyatrosu’nda yapılan toplantıya işçilerin büyük bir kısmı katılırken salona “1 Mayıs’ta taleplerimiz için alanlardayız”, “OHAL kaldırılsın KHK yasaklansın”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” pankartları asıldı. Şube Başkanı Arif Yıldız, “Biz şimdiye kadar şubeyi 4 bin 100 işçi ile birlikte yönettik. Bizde söz-karar-yetki tabanındır. Hiç bir zaman kendimiz karar alıp yukarıdan aşağıya dayatmamışızdır. Taban ne diyorsa o şekilde yönettik. Şimdiye kadar elde ettiğimiz kazanımları hep birlikte verdiğimiz mücadelelerle sağladık. Altaş’tan gelen işçiler ve sizlerle birlikte sayımız 5 bini buldu. Bundan sonra alanlarda, sokaklarda daha güçlü bir şekilde mücadelemizi vereceğiz” dedi.

‘BİR KHK İLE VERDİ BAŞKA KHK İLE ALABİLİR’

Kadro düzenlemesine de değinen Yıldız şunları söyledi: “AKP iktidarı ne zaman oy kaybına uğrasa söylemlerini işçiler, emekçiler üzerine kurdu ama verdikleri kadro kamudaki bütün işçileri kapsamadı. Belediyelerde çalışan işçiler belediye şirketlerine mahkum etti. İşçilerin hayalleri ile beklentileri ile oynadılar. Bir taraftan da Ege Üniversitesi’ndeki gibi yeni işsiz ordusu yarattılar. Bir KHK ile sizi belediye şirketine geçiren anlayış yarın başka bir KHK ile bunu elinizden alabilir. O yüzden koşulsuz, şartsız kadro mücadelesi vermekten başka çaremiz yok. Sendikalı olmak yetmez örgütlü olacağız. İş güvenliği önlemlerinizin alınması ve sizlerle birlikte kısmi zamanlı çalışan işçilerin tam zamanlıya geçmesi için görüşmelere başlayacağız.”

1 Mayıs’a sayılı günler kaldığını da hatırlatan Yıldız, “Kendi taleplerimizle sokağa çıkarak haykırdığımız gündür. O gün alanda diğer şubelerimizle birlikte yan yana olacağız. Katılımız en güçlü şekilde olmalıdır. 1 Mayıs’ta dayatılan toplusözleşmeye karşı gerçek anlamda bir TİS hakkı talebini dile getireceğiz” dedi.

‘TİS HAKKI ELİMİZDEN ALINIYOR’

Toplantıda konuşan Genel-İş TİS Daire Müdürü Engin Sezgin, geçiş yapan işçiler için 2020 Temmuzuna kadar uygulanacak olan toplu iş sözleşmesi hakkında bilgi verdi. Sezgin “Hükümet ‘Kadro vereceğim ama öyle aklınızdaki gibi değil’ dedi. İlk başta ‘Herkese vereceğiz’ dediler, sonra sınavlarla ve güvenlik ve arşiv soruşturmaları ile işçiler elendi. Belediye şirketlerine geçen işçiler ilave tediye gibi bir çok haktan mahrum bırakıldı. İZENERJİ bünyesine geçtiniz ama mevcut TİS’ten faydalanamıyorsunuz. Taşeron şirketler için uygulanan TİS’ten farklı bir hak vermiyorlar. TİS hakkımız elimizden alıyorlar. Vermedikleri haklarımız için mücadele etmemiz gerekiyor” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Lüks otomobil satışları arttı

SONRAKİ HABER

NSU cinayetleri: Belge imhası cezasız kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...