12 Nisan 2018 00:10

Vinç kazasında ihmal iddiası

İzmir Menemen’de yaşanan vinç kazasında denetim yapılmadığı, orjinal halat kullanılmadığı iddia edildi.

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Turan KARA
İzmir

Menemen Ulukent’te, inşaat sahasında vinç halatının kopması sonucu yıkılan vincin binalara çarpmasını engellemeye çalışırken ağır yaralanan Vinç Operatörü Eren Bulut, hastanede yaşam savaşı veriyor. Çalışma arkadaşları, vinç kiralama şirketinin vinci kurduktan sonra denetim yaptırmadığına dair şüphelerini dile getirirken, Bulut’un da kurucu üyelerinden olduğu Kule Vinç Operatörleri Derneği Başkanı İsmail Kurt, halatın orijinal halat olmadığını düşündüklerini, başlattıkları hukuki sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi.
Kule Vinç Operatörleri Derneği İzmir’de yaklaşık 2 hafta önce kurulmuş bir dernek. Kurucu üyelerinden biri olan ve son iş kazasında ağır yaralanan Eren Bulut ise yaklaşık 6 yıldır vinç operatörü. Yaşanan kaza sonrası İstanbul’dan gelen Kule Vinç Operatörleri Derneği Başkanı İsmail Kurt olay yerinde yaptığı incelemelerin ardından gazetemize konuştu. Kurt olay gününü şöyle anlattı: “Bizim beton pompası diye tabir ettiğimiz örümcek sistemini makine alıp yukardan aşağıya bırakmak üzereyken 5 metre kala halatın kopuyor. Dolayısıyla makinedeki esneklik oranı arttığı için makine dengesizlik meydana geliyor. Operatörümüz de kendi canını hiçe sayıp karşı binada yaşamını sürdüren vatandaşlarımızın zarar görmemesi adına yıkılma esnasında makineyi çevirmiş, devrilme esnasında kabinin içinden dışarı fırlamış, meslektaşımızı toprak üzerinde bulmuşlar. Daha sonra İzmir Çiğli Araştırma Hastanesine kaldırılmış.”

HALAT YAN SANAYİ ÜRÜNÜ

Ağır yaralı Bulut’un iş arkadaşları halattan kaynaklı sorun olduğunu iddia ederken, Dernek Başkanı Kurt da orijinal halat olmadığını düşündüğünü belirtti. Olay yerinde bulunan eski bir halat yığınını gösteren Kurt, “Bu halatın lif attığını fark ederek işi durdurmuş ve değişmesini istemiş. Değiştirilen halat kopmuş. Biz detaylı bir şekilde inceledik. Uçaklarda kara kutu olarak geçer bizde de, hareket algılama dediğimiz bir sistem var. Onu emniyete verdik. Meslektaşımıza gelebilecek suçlamaları oradaki hareketlerle ispatlayabileceğiz. Kara kutuyu da hiçbir yetkiliye göstermedik, direkt emniyete bildirdik. Halatlarda şüpheliyiz. Halatın orijinal halat olmadığını düşünüyoruz. Çin malı denilen yan sanayi ürünü olduğunu düşünüyoruz. Çünkü kırmızı damar dediğimiz sistem bu halatta mevcut değil. Onun incelenmesini yetkililerden isteyeceğiz. Burada meslektaşın hatası değil, mekanik bir hata söz konusu diye düşünüyoruz” diye konuştu.

KARŞI BİNADA OTURANLARI HAYATI PAHASINA KURTARDI

“Arkadaşımız canının mücadelesini veriyor. Kaldı ki oradaki bina da tehlikeye girmiş ve operatörün hamlesi ile birlikte binadaki vatandaşlar kurtuluyor. Kendisi ölmek üzereyken hayat kurtarıyor. Eren Bulut’un iyileşmesi ve sevdiklerine dönmesi en büyük temennimiz. Bizler tartışmaya değil olayın aslını araştırıp yetkililere de detaylı bilgiyi verebilmek için İstanbul’dan buraya geldik” diyen Kule Vinç Operatörleri Derneği Başkanı İsmail Kurt, adaletli bir sonuç çıkması için süreci sonuna kadar takip edeceklerini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Haydi balkonları rengarenk çiçeklerle şenlendirelim

SONRAKİ HABER

Suriye savaşı, ittifaklar ve çözüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...