Genel-İş’ten kadro için çağrı: Mücadeleden başka yol yok

Genel-İş İstanbul şubeleri on binlerce taşeron işçinin işsiz bırakılmasına Kadıköy Belediyesi önünde düzenlediği eylemle tepki gösterdi.

04 Nisan 2018 08:19
Son Güncellenme Tarihi: 04 Nisan 2018 10:39
Paylaş

Hükümetle aynı siyasi görüşü paylaşmadığı ya da 3. kuşak akrabaları arasında bile iktidarın sakıncalı bulduğu kişilerin bulunması nedeniyle “güvenlik ve arşiv araştırması” adı altında on binlerce taşeron işçinin işsiz bırakılmasına tepki büyüyor. İstanbul Kadıköy Belediyesi önünde toplanan DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikasının İstanbul şubesine üye yüzlerce işçi “İşçi kıyımına karşı biz taşeron işçilerine mücadeleden başka yol kalmadı. Buradan özelikle belediye yönetimlerine sesleniyoruz. Bu işçi kıyımına ortak olmamak elinizde. Eğer elinizdeki inisiyatifi kullanmayıp bu işçi kıyımına siz de ortak oluyorsanız biz taşeron işçiler için yasayı çıkaranlardan farkınız yoktur” dedi.

Kadıköy Belediyesi önünde bir araya gelen işçiler taşerona kadro düzenlemesi adı altında çıkarılan 696 sayılı KHK nedeniyle işsiz kalan arkadaşlarına sahip çıktı. Yapılan açıklamada konuşan Genel-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Mehmet Sait Tanyeri şunları söyledi:
“2 Nisan tarihi itibariyle tüm işçilerin geçiş süreci beklenirken son iki haftadır işçilerin 'güvenlik soruşturması' sonuçları bir çok kamu kurumuna gönderilmeye başlandı. Siyasi iktidardan farklı düşünen ve bu düşüncesini dile getiren, ailesinde veya akrabalarında iktidar tarafından 'sakıncalı' bulunan binlerce işçi gerekçesi açıkça belirtilmeden sadece 'geçişiniz uygun bulunmamıştır' yazısı ile işten atılmaktadır. Aralık ayında Cumhurbaşkanı ve hükümetin 'Herkese kadro veriyoruz' diyerek duyurduğu 696 sayılı KHK 'kadro' müjdesi yerine tam bir işçi kıyımına dönüşmüştür.”

HER DÜZENLEME YENİ MAĞDURLAR YARATTI

696 sayılı KHK'nin hukuki açıdan tam bir facia olduğuna ve içinde bir çok yasal boşluk barındırdığına dikkat çeken Tanyeri, “On binlerce işçinin mağdur olması nedeniyle yükselen tepkiler üzerine Çalışma Bakanlığı bazı düzenlemeler yapmış ancak yapılan her düzenleme başka mağdurlar yaratmıştır. En son eski hükümlülerin geçişlerinin yapılması kamu kurumlarının inisiyatifine bırakılırken, belediyeler bu düzenlemenin dışında bırakılmıştır. Hükümetin yaptığı düzenlemelerde özellikle belediye işçilerini ayrımcılığa uğratması, kapsam dışında bırakması açıkça ayrımcılıktır” diye konuştu.

KIYIMA ORTAK OLMAYIN

“Tüm bu işçi kıyımına karşı biz taşeron işçilerine mücadeleden başka yol kalmamaktadır” diyen Tanyeri şöyle devam etti:
“Buradan özelikle belediye yönetimlerine sesleniyoruz. Bu işçi kıyımına ortak olmamak elinizde. İnisiyatif kullanarak tüm işçi arkadaşlarımızı geçişlerini yapabilirsiniz. Eğer ki bu inisiyatifi kullanmayıp bu işçi kıyımına siz de ortak oluyorsanız biz taşeron işçiler için yasayı çıkaranlardan farkınız yoktur. Bu kıyıma karşı verilecek mücadelede hükümetle birlikte bizi işten atan size karşı da duracağımızı buradan bir kez daha vurguluyoruz.”

Ülkenin doğusundan batısına KHK’ler, kayyımlar eliyle kıyıma uğrayanlar için tüm işçilerin birlik olma zamanı olduğunu söyleyen Tanyeri, “Şimdi ayağa kalkma zamanıdır, yarın bizim için geç olacak. Bu saldırılara karşı, işçi kıyımlarına sesimizi çıkarmadığımız, sustuğumuz her gün sıra tüm işçilere gelecek” diye konuştu.

Tanyeri, taşeron işçilere ayrımsız, şartsız, kadro verilene kadar ve işten atılan işçiler iş başı yapana kadar mücadelelerini sürdürecekleri sözünü verdi. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

5 Nisan Avukatlar Günü: Savunma hakkı savunmasız bırakılırken…

SONRAKİ HABER

Akademisyen yargılamaları: Üstel’e ertelemesiz hapis cezası verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...