Edirne'de su taşkınları üreticileri vurdu

Edirne’de nehirlerin yükselmesi nedeniyle yaşanan su taşkınlarında 25 bin dekar tarım arazisi zarar gördü.

30 Mart 2018 11:40
Paylaş

Edirne'de Tunca ve Meriç nehir debilerinin artmasıyla birlikte yaşanan su taşkınlarında binlerce dönüm ekili arazi sular altında kaldı. Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, taşkından en çok üreticinin zarar gördüğünü belirterek, 25 bin dekar buğday, arpa ve yonca ekili arazinin sular altında kalarak zarar gördüğünü söyledi.

Edirne'de ve Bulgaristan'daki aşırı yağmur yağışları, karların erimesiyle ve Bulgaristan'daki barajlardan su salınması üzerine, Tunca ve Meriç nehirlerinin taşmasıyla birlikte Edirne'de 12 gündür yaşanan su taşkınları bitme noktasına geldi. DSİ'nin son yaptığı ölçümlerde Tunca Nehri  238 metreküp/saniye debisine düşerek 'kırmızı alarm' seviyesinde akmaya devam ederken Meriç Nehri debisi de 1243 seviyesinde 'turuncu alarma düştü.

Taşkın suları kent merkezinde Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin Yapıldığı Er Meydanı ile Balkan Şehitliği ve bu bölgeye ulaşımı sağlayan Fatih, Kanuni köprüleri hala sula altında kalırken, 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi'ne ulaşımı sağlayan Meriç ve Tunca köprüleri suların çekilmesiyle birlikte, 3 gün sonra araç ve yaya trafiğine açıldı. Tunca Nehri'nin geçtiği Değirmenyeni köyü ile Avarız Köyleri'nde ahır ve evlerini suyla dolan vatandaşlar su boşaltma ve temizleme çalışmaları devam ediyor.

BİNLERCE DÖNÜM EKİLİ ARAZİ SULAR ALTINDA

Tunca Nehri'nin taşmasıyla çevresinde bulunan binlerce dönüm buğday, arpa ve yonca ikili araziler sular altında kaldı. Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, taşkından en çok üreticinin zarar gördüğünü belirterek, 25 bin dekar ekili buğday, arpa ve yoncanın sular altında kalarak zarar gördüğünü söyledi.

Edirne'de Eylül ayından bu yana metrekareye 750 kilo yağış düştüğünü söyleyen Yorulmaz, “Tabi bu yağışlar Bulgaristan'da da vardı. Bulgaristan'da kar da çoktu. Hem yağışın tetiklemesi hem de karların erimesiyle beraber, Bulgar hükümeti de baraj kapaklarını açınca Edirne yine geçmiş yıllarda olduğu gibi sular altında kaldı. Burada en büyük zararı gören yine biz çiftçileriz. Şu an henüz taşkın çekilmeden hasar tespit çalışması yapılması yanlış ama benim tahminim buradan denize kadar büyük bir zarar olduğu yönünde. Tahminim 20-25 bin dönüm ekili alan telef oldu. Bu da çok kötü bir durum” dedi.

'EDİRNE BÜYÜK YAĞIŞLARDA BUNU HEP YAŞIYOR'

Edirne'de aşırı yağışların ardından nehir taşkınını hep yaşadığını söyleyen Yorulmaz, “TARSİM'e sigortasını yaptıran çiftçilerimiz sigortadan zararlarını talep edecekler. Yaptırmayanlara da belki hükümet yardım edebilir. Yardım etmesi de gerekiyor, çünkü bu bir doğal afet. İnşallah bir daha arkası gelmez. Nisan ayında aşırı yağışlar alırsak daha büyük sular gelir. Bekleyip göreceğiz” dedi.

'BUĞDAY'DA VERİM DÜŞEBİLİR'

Türkiye'nin buğday ambarı olarak bilinen bölgede ekili arazilerin yağışlardan dolayı ilaç atılmadığı için verim düşüklüğü tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu anlatan Yorulmaz, “Şu an bu aşırı yağışlardan dolayı buğdaya ilacını ve gübresini atamıyoruz. Bu bir handikap ama şu 15 gün boyunca açık bir hava var, bu süreçte güzel mücadele yaparsak ve Mayıs ayında da iyi yağışlar alırsak rekor bir yıl yaşayabiliriz. Bakın Edirne'de aşağı yukarı 1,5 milyon dönüm buğday ekiliyor. Şu anda yağışlardan dolayı araziye girip işçiliği yapılamıyor. Yani ilaç atamıyoruz, gübreyle mücadele edemiyoruz. Bu arazilere bir an önce girilip ot mücadelesi ve gübresinin atılması lazım. Yoksa verim düşer bu da milli ekonomiye zarar olur” dedi. (DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Zabıtayla belediye çalışanlarının silahlı kutlamasına 4 gözaltı

SONRAKİ HABER

Zabıtalarının darbettiği seyyar satıcı baygınlık geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa