13 Mart 2018 22:42

SİDER’i kim koruyor?

SİDER Demir Çelik fabrikasında 2 işçinin can verdiği iş cinayetinin sorumlusu olarak iki işçinin gözaltına alınmasına karşı iş bırakan işçiler öfkeli.

Paylaş

Turan KARA
İzmir

SİDER Demir Çelik'te iki iş cinayetinin sorumlusu olarak iki işçinin gözaltına alınmasına karşı iş bırakan işçiler öfkeli. Patronu Erol Evcil olan fabrikada kural tanınmadığını anlatan işçiler, kaymakamından, valisine, bakanlığından hükümetine kadar herkesin yaşananları görmezden geldiğini, fabrikada örgütlü Türk Metal’in de gelişmeler karşısında sessiz kaldığını söylüyor. Asıl sorumlulara dokunmayanların işçileri suçlamasına tepki gösteren işçiler, “Bu patronun imtiyazi nereden kimden kaynaklaniyor da kimse dokunamiyor. Yeter artik bu Erol Evcile dur diyen olmayacak mi?​” diye tepki gösterdi.

Fabrika 9 Mart’ta yasanan is cinayetinin ardindan önceki gün çalismaya basladi. Fabrikaya gelen isçiler, is cinayeti nedeniyle gözaltina alinanlar arasinda vinçci ve kancayi baglayan isçilerin de oldugunu ögrendi. Bunun üzerine önce makine bakim ekibi çalismadi, sonra fabrikadaki tüm isçiler çalismayi durdurdu. Isçiler arkadaslarinin suçunun olmadigini, fabrika yönetiminin uyarilara ragmen is güvenligi ekipmanini saglamadigini ve isçi sagligi is güvenligi kurallarina uymadigini söyledi. Bir süre sonra genel müdürün kendileriyle görüstügünü anlatan isçiler, bu görüsmeyi söyle anlatti: “Müdür asagi indi, çalisin neden çalismiyorsunuz dedi. Biz de arkadaslarimizin suçsuz oldugunu, halatlarin ve fabrikanin kusurlu oldugunu söyledik. Halatlar degistirilsin, is güvenligi ekipmanlari alinsin, is güvenligi kurallari tam uygulansin ve içme suyu alinsin dedik. Müdür tamam hepsini alacagiz ama para yok, alabilmek için para, para için de fabrikanin çalismasi lazim dedi. Biz de bunlar karsilanana kadar çalismayacagiz dedik ve fabrika ikinci duyuruya kadar tatil oldu.” 

HİÇBİR KURALA UYMUYOR VE HESAP SORAN YOK

Fabrikada isçi sagligi ve güvenligi bir yana bakim onarim için bile gerekli alet edevat olmadigini dile getiren isçiler, “Biz eski malzemelerden, adeta yoktan var ederek bakim yapiyor, ariza gideriyoruz. Ama sonuçta isçiler suçlaniyor. Asil sorumlulara bir sey olmuyor” dedi.
Fabrika içinde göz gözü görmedigini, toz ve dumandan fabrikanin görünmedigini ifade eden isçiler, herhangi bir müfettisin, daha fabrikaya girmeden bile fabrikaya çalismaz ruhsati verebilecegini söyledi. Disaridaki tozun sorunun sadece bir kismi oldugunu kaydeden isçiler, söyle devam etti: “Içeride o kadar karanlik ve tozlu ortam var ki, isigin iziyle hareket ediyoruz, önümüzü gördügümüz yok. Hiçbir malzeme verilmiyor. Içme suyu bile vermiyorlar, biz kendimiz götürüyoruz. Çikmak isteyene içerdeki hakkini vermiyorlar, onlarca dava açan ve kazanip da hakkini almak için icraya vermis isçi var. Bikip lanet olsun deyip 30-40 bin lira alacagini birakip gidenler var. BIMER, CIMER, Alo 170… Aramadigimiz yer yok. Sadece biz degil bu civarda yasayan herkes ariyor biliyoruz. Toz, pislik o seviyede ama devletten ses yok. Iste fabrikanin 3. günde isbasi yapmasi da bunu gösteriyor.”

Ölümlerden ve bu kosullardan sadece patronun degil, kaymakam, vali, bakanlik ve hükümetin de suçlu oldugunu dile getiren isçiler, “Defalarca sikayet ettik ama adeta görünmez oluyor bu adamlar. Kimse dokunamayor. Milyonlarca vergi borcu, milyonlarca elektrik, milyonlarca SGK prim borcu var ve hiç kimse ses etmiyor. Her yere kayyim atayanlar, vergi müfettisi yollayanlar bu adama müsamaha gösteriyor. Bu patronun imtiyazi nereden kimden kaynaklaniyor da kimse dokunamiyor bilmiyoruz” dedi.

İŞÇİLER ÇAĞRI YAPIYOR

Fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikasi ise uzun zamandir fabrikanin bu kosullarina teslim olmus durumda. Sendikanin bu tutumuna tepki gösteren isçiler, su çagriyi yapti: “Türk Metal isçinin arkasinda dur. Gereken neyse yap artik. Isci can veriyor, ses yok. Isçi maas alamiyor, ses yok. Isçi tazminat alamiyor, ses yok. Yeter artik bu Erol Evcile dur diyen olmayacak mi? Ey sendika isçiye ne zaman yardimci olacaksin? Istesen yaparsin. Yok mu gücün, var fakat yapmak istemiyorsun veya engelleniyorsun. Bu zulme son verin artik, yeter. Isçiler can veriyor, isçiler zulüm altinda, çalisma sartlari kötü. Para yok, isten çikana tazminat yok. Yeter artik, yeter.”

FİRARİ YÖNETİCİ ARANIYOR

Aliağa-Yeni Foça Karayolu üzerinde bulunan SİDER Demir Çelik Fabrikası’nda vincin kancasının kopması sonucu 4 tonluk malzemenin altında kalan Mehmet Sait Akan (47) ile Mehmet Emin Arık (49) isimli işçiler yaşamını yitirmiş, olay sonrasında İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından 14 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 14 kişiden 8’i ifadesi alınmak üzere Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edildi. Olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatan Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı kazanın detaylı bir şekilde incelenmesi için bilirkişi heyeti görevlendirdi. Bilirkişi heyeti, olay yerinde yaptığı incelemenin ardından bir ön rapor hazırladı. Hazırlanan raporda yer alan bilgiler doğrultusunda ifadesi alınan 8 kişiden 4’ü tutuklama, 4’ü de adli kontrol talebi ile Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Tutuklama talebi ile Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen, aralarından saha sorumlusu ve fabrika yöneticilerinin bulunduğu 4 kişiden 3’ü tutuklanarak cezaevine gönderilirken, adli kontrol talebi ile sevk edilen 4 kişi ile birlikte diğer bir kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Firari durumda olan bir fabrika yöneticisi ise aranıyor. 

 

ÖNCEKİ HABER

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine tepkiler sürüyor

SONRAKİ HABER

Birçok yasağın uygulandığı Suudi Arabistan’da nasıl kazandık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...