10 Mart 2018 01:11

Sider Demir Çelik’te 2 işçi can verdi

Aliağa ilçesi Yenifoça yolu üzerinde faaliyet gösteren SİDER Demir Çelik Fabrikasında yaşanan iş cinayetinde iki işçi can verdi.

Paylaş

Turan KARA
İzmir

Aliağa ilçesi Yenifoça yolu üzerinde faaliyet gösteren SİDER Demir Çelik Fabrikasında yaşanan iş cinayetinde iki işçi can verdi. Çelikhane bölümünde dün saat 10.40 sıralarında tavanda asılı bulunan vincin halatının kancasının kopması sonucu; fabrikanın bakım işlerinde taşeron olarak çalışan 47 yaşındaki Mehmet Sait Akan ve 49 yaşındaki Mehmet Emin Arık yaşamını yitirdi. İşçilerin Mardin Dargeçit nüfusuna kayıtlı ve evli olduğu öğrenildi. 

“Kapak ringi değişimi sırasında 3-4 tonluk malzemeyi taşırken halatın kancası koptu ve aşağıda çalışan inşaat işçilerinin üstüne düştü” diyen işçiler daha büyük facialarin kapıda olduğunu belirtiyor. İşçiler hiç bir işçi sağlığı ve güvenliği kuralının uygulanmadığını ama hiç bir devlet kurumunun da ilgilenmediğini söylüyor.

Sider işçileri fabrikanın bu halinin daha büyük kaza ve facialara açık olduğunu, hem eksik hem de eski malzemeleri kullandıklarını, bir çok eksiği kendilerinin eski malzemeleri dönüştürerek kullandıklarını belirtirken, “Devletin de sendikanın da görüp de görmezden geldiği bir fabrika burası. Patronun Erol Evcil olmasından kaynaklı mı nedir bilemiyoruz? Ücretler düzenli ödenmez, fabrika düzenli çalışmaz, her yere borcu var ama ödemez, fabrikaya bakım yapılmaz… Bu fabrikanın daha büyük kazalarla karşılaşmamasının tek güvencesi de biz işçilerin ustalığı ve fabrikayı iyi tanıması. Ama bu bir noktaya geliyor ki hiç bir şey yapamıyorsunuz. Fabrika uzun zamandır böyle bir noktada herkes canını ortaya koyarak çalışıyor, hiç bir kurum da burada ne oluyor diye sormuyor” diyor. “Hem içeride çalışıp hem de işten çıkarılan ama parasını haklarını alamayan o kadar cok işçi var ki günde 10 kütük çıksa 20 haciz memuru başında bekliyor” diyen bir işçi bakanlığa daha önceden de şikayetler olmasına rağmen kendilerine sadece “dava açın” dendiğini anlatıyor. 

PAS SARISI TOZ BULUTU

Sider, Foça ya da Aliağa’ya giderken ağır ve yoğun, pas sarısı bir toz bulutunun altında kalan, çevreye toz bulutunu günlerce hiç durmadan salan bir fabrika. İşçiler bunun sebebinin toz tutma filtrelerinin sıkıntılı olmasına bağlıyor. İçeride kimi zaman çalışmanın mümkün olmadığını, havalandırmanın olmadığı içinr göz gözü görmediğini belirten işçiler, tüm şikayetlere rağmen bu sistemin devam ettiğini belirtiyor. Bu sorun aynı zamanda hem kişisel olarak vatandaşların hem de kurumların defalarca şikayet sebebi olmuş. Ancak ne yerel yetkililer, ne de çevre ya da çalışma bakanlığı bu sorunun üzerine gitmiş değil. 

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş, formdaki Gençlerbirliği'ni devirmek istiyor

SONRAKİ HABER

Sibaş Gıda işçileri: Kapı oradaysa sendika burada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...