12 Mart 2018 11:05
Son Güncellenme Tarihi: 12 Mart 2018 14:06

İş cinayeti ile ilgili 2 işçinin tutuklanmasına tepki

SİDER Demir Çelik Fabrikasında 2 kişinin can verdiği iş cinayeti sonrası patronlar yerine 2 işçinin tutuklanmasına tepki gösteren işçiler iş bıraktı

Paylaş

SİDER Demir Çelik Fabrikasında 2 kişinin can verdiği iş cinayetinin ardından, patronlar yerine 2 işçinin tutuklanması fabrikada çalışan işçileri isyan ettirdi. “Ölümlerin sorumlusu arkadaşlarımız değil” diyen işçiler iş bıraktı. Eylem üzerine fabrika tatil edilirken, TMMOB Makine Mühendisleri Odası ölümlere neden olan vinçte kapasite sınırlayıcısının bulunmadığını belirterek “İşçilerin ölümü kaza değil cinayet” dedi. 

İÇME SUYU DA İSTEDİLER

SİDER Demir Çelik Fabrikasında 9 Mart Cuma günü çelikhane bölümünde tavanda asılı bulunan vincin halatının kancasının kopması sonucu; fabrikanın bakım işlerinde taşeron olarak çalışan 47 yaşındaki Mehmet Sait Akan ve 49 yaşındaki Mehmet Emin Arık yaşamını yitirmişti. İş cinayetinin ardından, sorumlu olarak 2 işçi gözaltına alındı. Buna tepki gösteren SİDER işçileri, “Asıl sorumlular arkadaşlarımız değil” diyerek iş bıraktı. Müdürler işçileri çalışmaya ikna etmek isterken, işçiler iş güvenliği ekipmanlarının, halatların değişmesini ve içme suyu su alınmasını istedi. Müdür “Tamam alırız çalışmaya devam edin” derken, işçiler ise talepleri karşılanmadan işe başlamayacaklarını söyledi. Bunun üzerine saat 16.00’dan itibaren fabrikada idari izin duyurusu yapıldı. Fabrika dururken, işçiler de evlerine gönderildi. 

GÖZ GÖRE GÖRE...

SİDER Demir Çelik Fabrikası’nda iki işçinin iş cinayetine kurban gitmesine ilişkin TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi yazılı açıklama yaptı. Söz konusu iş cinayetine neden olan vincin kapasite sınırlayıcısının bulunmadığı belirtilen açıklamada “İki işçinin ölümü bu nedenle kaza değil, göz göre göre gelen bir cinayettir” denildi.

Aliağa’da meydana gelen iş cinayetinin çalışma yaşamında denetimsizlik ve tedbirsizliğin nasıl sonuçlar doğurabileceğinin acı örneklerinden biri olduğu vurgulanan açıklamada, “Fabrikada kullanılan ve kazaya neden olan vincin, yönetmelikler gereği 3 ayda bir yapılması gereken periyodik kontrollerinin düzenli yapılıp yapılmadığı meçhul. Üstelik alınan bilgiye göre vinçte kapasite fazlası yükü - dolayısıyla böylesi kazaları - engelleyecek olan kapasite sınırlayıcı da bulunmuyordu. Yani bu haliyle ilgili kaldırma makinesinin periyodik kontrolünün yapılması halinde cihaz geçer not almayacak, kullanılamayacak ya da kapasite sınırlayıcı ile kullanılarak kazanın önüne geçilecekti. İki işçinin ölümü bu nedenle kaza değil, göz göre göre gelen bir cinayettir” denildi.

Üretim alanında gerçekleştirilen periyodik kontrollerin ve iş sağlığı, işçi güvenliği denetimlerinin öneminin belirtildiği açıklamada sürekli bakım ve kontrollerin iş cinayetlerini önleyebileceği ifade edildi. Açıklama şöyle devam etti:

"TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak, tüm sanayi kuruluşlarına işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri konusunda duyarlı olma, makine ve cihazlarının periyodik kontrollerini zamanında ve sağlıklı yaptırma, ilgili kamu kurumlarına da işletmelerde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nca getirilen yasal gerekliliklerin yerine getirilip getirilmediği konusunda denetimleri hassasiyetle yapma çağrısında bulunuyoruz." (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Şavşat Dernekler Federasyonu’ndan 8 Mart etkinliği

SONRAKİ HABER

Çalışma Bakanlığı'na milyonlarca şikayet yağdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...