08 Mart 2018 17:44

Mega koloni

Araştırmacılar, Antarktika Yarımadası'nda keşfedilen 1,5 milyon nüfuslu Adélie penguenlerinin bulunduğu alanın korunması gerektiğini söylediler.

Paylaş

Antarktika Yarımadası’nda 1,5 milyonluk nüfusuyla yeni bir Adélie pengueni mega kolonisi keşfedildi. Araştırmacılar, bulunan alanın küresel ısınma ve insan aktivitelerinden kaçan penguenler için çok önemli ve yaban hayatının muhakkak korunması gereken bir sığınak olduğunu belirttiler. 

BATI VE DOĞU KIYILARI

Bu kadar çok sayıda Adélie pengueninin bulunduğu nokta Antarktika Yarımadası’nın doğu kıyısında yer alan Danger Adaları ve bu noktaya karadan ulaşmak oldukça zor. Araştırmacılar bu alana ulaşabilmek için çekilmiş uydu, dron görüntüleri ve karadan yapılmış çekimleri kullanarak 751,527 çift pengueni görüntülemeyi başardılar. Araştırmacılar, 1959’dan bu yana inceledikleri verilerde bulunan koloninin günümüze kadar uzanan yaşam döngüsünün, Antarktika’da daha çok insan faaliyetinin gözlendiği batı kıyılarından çok daha istikrarlı bir şekilde sürdüğünü ve aslında koloninin bu ölçüde büyümesinin en büyük nedenlerinden birinin de bu olduğunu belirttiler. 

İNSAN FAALİYETİNİN ETKİLERİ

Araştırmanın yürütücülerinden RodDownie, Doğu kıyısında bu kadar büyük bir koloninin yaşarken Batı yakasında yaşayan Adélie penguenlerinin sayısının düşmesinin Antarktika sularını aşırı avlanma ve iklim değişikliği tehditlerinden korumanın aciliyetini vurguladığını belirtti. Ayrıca Downie, bu heyecan verici keşfin ikonik türleri hakkında çok daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtti.

Keşfin öneminin ardından bölgede bulunan türler üzerindeki büyük baskının önlenmesi için bilim insanları tarafından bir koruma bölgesi önerildi. Önerilen koruma alanının büyüklüğü, 1,8 milyon km² yani Almanya'nın beş katı büyüklüğünde. Koruma alanı bölgesinin kurulmasının ilk adımlarından biri Weddell Denizi'nin geniş bir alanındaki ve Antarktika Yarımadası'nın etrafındaki bütün balıkçılık faaliyetlerini yasaklayarak katil balinaları, leopar keçeleri, mavi balinaları ve balıkçı gemilerinin hedefi olan krillerle beslenen penguenleri korumak olurken Ekim ayında Antarktika ülkelerinin katılacağı bir konferans ile bu bölgenin yapısı daha detaylı bir şekilde tartışılacak. 

PENGUENLERİN GELECEĞİ

Şüphesiz bu kadar büyük bir penguen popülasyonunun keşfi kutup araştırmalarının yönünü değiştirebilecek bir yönde fakat uzmanlar Antarktika’da bulunan penguenlerin geleceklerinin küresel ısınma ve iklim değişikliği yüzünden belirsiz olduğunu belirtti. Geçtiğimiz ekim ayında 40,000 nüfuslu bir penguen kolonisinden sadece iki yavrunun hayatta kalabildiği ve iklim değişikliği karşısında önemli adımlar atılmadığı sürece Kral Penguenlerin yüzyılın sonuna kadar dünya üzerinden silinebileceği gibi araştırma bulguları da bu görüşleri destekler nitelikte.

www.theguardian.com
www.sciencedaily.com

KİTAP ÖNERİSİ:

S. J. Gould'u popüler bilim meraklılarının gözünde diğer pek çok bilim insanından daha önemli kılanetken, yazarlık yeteneğinin yanı sıra uzmanlık alanı olan biyoloji ile ilgili sorunları dönemin kültürel ve sosyal sorunları ile ilişkilendirerek okurlarına sunmasıdır. Yazarın ilerici dünya görüşü, bize bazı sosyal ve kültürel tartışmalara biyoloji biliminin ışığı altında göz atma fırsatı verir. Gould, insanın evrimleşmesini ele alırken Friedrich Engels'in beynin evriminde düşüncenin değil emeğin belirleyici olduğu görüşünü ileri sürmekte ne kadar haklı olduğunu belirtir; Homo sapiens'in ırklara ayrılmaması gerektiğiniileri sürer. "Darwin ve Sonrası", S. J. Gould'un ilk kitabıdır. Gould, ABD'de çeyrek milyon adetten fazla satılmış bu kitabında bizlere evrim kuramını açıklayarak Charles Darwin'in düşüncesinin bilim dünyası ve toplumsal yaşam üzerindeki etkilerini çarpıcı bir üslupla anlatır. (Tanıtım Bülteninden)

BİLMECE GEÇEN HAFTA

Oylamaya 207 kişi katılmıştır. 104 kişi ret, 103 kişi kabul oyu kullanmıştır. 12 kişi kabul oyu vermiş gibi sayılınca durum 115 kabul oyuna karşı 92 red oyu olur. Aradaki fark olan 23 oy, 92’nin dörtte biridir.

BİLMECE

Arzu, Ceyda, Bora ve Demir adlı dört müzisyen yuvarlak bir masa çevresinde oturmaktadır. Çaldıkları enstrümanlar ise piyano, keman, gitar ve bateridir.
1. Bora’nın karşısında oturan piyanisttir.
2. Demir’in karşısında oturan gitarist değildir.
3. Arzu’nun solunda oturan kemancıdır.
4. Ceyda’nın solunda oturan baterist değildir.
5. Gitarist ve baterist birbirleriyle evlidir.

Herbirinin çaldığı enstrümanı bulunuz.

ÖNCEKİ HABER

Çavuşoğlu: Afrin harekatı mayısa kadar biter sırada Irak var

SONRAKİ HABER

AKP, CHP ve İYİ Parti liderlerinden 8 Mart mesajları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...