31 Ocak 2018 11:05
Son Güncellenme Tarihi: 01 Şubat 2018 13:50

DTK: Güven, savaşa karşı çıktığı için tutuklandı

Eş Başkanları Leyla Güven'in tutuklanmasına tepki gösteren DTK ' Güven halkların barış ve kardeşçe bir arada yaşama duygularına tercüman oldu' dedi.

Paylaş

Afrin operasyonunu eleştirdiği için önceki gün tutuklanan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven için DTK yazılı basın açıklaması yayımladı.  Açıklamada, Güven’in halkların barış ve kardeşçe bir arada yaşama duygularına tercüman olduğu söylendi. 

Afrin’e askeri operasyonun ülkede barışçıl bir ortamda kardeş yaşamak isteyen her kişi ve kurumunun karşı çıkması gereken insani ve vicdani bir sorumluluk olduğu söyleyen açıklamada, “Bu amaçla,  gerek yaptıkları açıklamalar, gerekse de sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlar nedeniyle yüzlerce savaş karşıtı insan gözaltına alınmış bir çoğu tutuklanmıştır. Türkiye’de faşizme, diktatörlüğe, insan hakları ihlallerine, savaşa ve demokratik yaşama müdahale edilmesine karşı her zaman barışçıl, insancıl ve demokratik  bir mücadele yürüten, Türkiye Sivil Toplum örgütlerinin yüz akı olan Türkiye Tabipler Birliği yöneticilerinin savaş karşıtı açıklamaları nedeniyle gözaltına alınmaları gerçeği de Türkiye’nin nasıl bir karanlığa sürüklenmek istendiğinin en açık göstergesidir” denildi. 

‘BİRLİKTE YAŞAMA DUYGULARINA TERCÜMAN OLDU’

Eş Başkanları Leyla Güven’in Afrin’e karşı Askeri operasyonlara karşı yaptığı açıklamalarda halkların barış ve kardeşçe bir arada yaşama duygularına tercüman olduğu dile getirilen açıklamada, “Eş Başkanımız Sayın Leyla güven, demokratik siyaset yapan bir kurumun Eş Başkanı olarak, Kürt ve Türk halkları başta olmak üzere esasında insanlığa karşı vicdani, ahlaki ve demokratik  görev bilinci ve sorumluluğu ile saygın bir duruş göstermiş, her türlü haksız, hukuksuz savaş girişimine karşı çıkmıştır. Bu duruşunu, insan olmanın, demokrat olmanın ve demokratik siyaset yapan bir kurumun Eş Başkanı olmanın gereği olarak ortaya koymuştur” denildi. Savaşa karşı bütün halkların sesini yükseltmesi çağrısı yapılan açıklamada, “Türkiye Tabipler Birliği yöneticilerinin gözaltına alınmasını, Eş Başkanımız Leyla Güven’in tutuklanmasını şiddetle kınıyor, protesto ediyoruz” denildi. 

LEYLA GÜVEN DÜN TUTUKLANMIŞTI

DTK Eş Genel Başkanı Leyla Güven sosyal medya’dan Afrin operasyonuna yönelik paylaşımları ve yaptığı açıklamalar,  DTK'de yaptığı çalışmalar nedeniyle 22 Ocak'ta evine yapılan baskınla gözaltına alınmış 9 günlük gözaltı süresinden sonra tutuklanmıştı
 
Güven ile dayanışma amacıyla DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, DTK, HDP ve DBP yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi adliye önüne geldi. Polis adliye içinde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı.

‘ÖRGÜT KURMAK VE YÖNETMEK ‘  İDDİASIYLA TUTUKLANDI

İfade işlemleri için soruşturmayı yürüten savcılığa çıkarılan Güven, kendisini Kürtçe olarak daha iyi ifade ettiği için savunmasını tercüman aracılığıyla Kürtçe vermek istedi. Savcı bu talebi,  Güven'in Türkiye'de yaşaması, eski milletvekili olması, meramını Türkçe anlatabileceğini ileri sürerek reddetti.
 
Savcı, ifadesini dahi almadan Güven’in DTK'de yaptığı çalışmalar, Efrin operasyonuna karşı basına verdiği demeçleri ve yaptığı konuşmaları gerekçe göstererek, "Silahlı örgüt kurmak ve yönetmek", "Örgüt propagandası yapmak", "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" iddiasıyla tutuklama talebiyle Sulh Ceza Hakimliğine sevk Edildi.
 
Güven, hakimlikte Kürtçe savunma yaptı. İfade verdikten sonra Güven, "Örgüt kurmak ve yönetmek" iddiasıyla tutuklandı. (HABER MERKEZİ)
 

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

26 sanıklı Sultanahmet saldırısı davasında 3 IŞİD’liye ceza

SONRAKİ HABER

Trabzon'un Arsin ilçesinde 'fıkra gibi' köprü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...