22 Ocak 2018 16:16

Yabancı basında Afrin operasyonu

Türkiye'nin Afrin'e yönelik başlattığı operasyon dünya basınında nasıl yer buldu, operasyona dair yapılan yorumlar neler?

Paylaş

İngiltere merkezli haber sitesi Independent’ın Ortadoğu Muhabiri Patrick Cockburn, Türkiye’nin Afrin’e başlattığı askeri operasyonun, Suriyeli Kürtlerin siyasi geleceğini belirsiz hale getirdiğini ileri sürdü.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, “ABD askeri danışmanlarının ülkede tutulma amacı IŞİD’in yeniden güç kazanmasını önlemek ve belki de daha önemlisi Beşar Esad ile İran’ın pozisyonunu zayıflatmaktı” diyen Cockburn, “Son kriz öncesinde Kürtler Rusya ve ABD arasında bir denge politikası güderek sürekli Esad’ın düşmanı olarak kalmayacakları mesajını vermeye çalışıyorlardı. Rusya 200 bin nüfuslu Afrin’de güvenliğin sağlanmasına destek veriyordu. Afrin’de birliklerini bulunduruyor, Suriye’deki hava gücü ve hava savunma sistemleri sayesinde Moskova’nın izni olmadan Türkiye’den gelebilecek askeri adımları önlüyordu. Ancak Kürtlerin ABD’ye yakınlaşması üzerine Moskova’nın, Türklere Afrin’de düzenlenecek bir operasyona karşı çıkılmayacağı güvencesini verdiği ifade ediliyor. Bu sayede Türkiye Afrin’de hava gücünü kullanabildi” dedi.

‘ESAD PETROL SAHALARINI GERİ İSTİYOR’

“Her şeye rağmen YPG oldukça etkin bir silahlı güç ve Türk ordusuna ya da müttefiki olan muhaliflere ağır kayıplar verdirebilecek kapasitede” diyen Cockburn, “Suriyeli Kürtler için daha genel olan sorun ise kendi topraklarının dışında kalan geniş bir alanı kontrol ediyor olmaları. ABD politikasını benimseyerek Deyrizor’un doğusundaki petrol sahaları gibi ekonomik açıdan stratejik önemi bulunan bölgeleri ele geçirdiler. Şimdi Esad bu bölgeleri geri istiyor. Esad, Türk askerlerinin Suriye topraklarına girmesinden hoşlanmıyor olabilir. Fakat eğer Türkiye’nin harekatı Kürtlere ABD’ye sırtlarını dayamayacaklarını gösterirse, Esad da bu durumdan çıkar elde edebilir. Suriye’deki Kürtlerin fazla seçeneği yok. Etrafları düşmanlar tarafından sarılı. IŞİD’e karşı artık Kürtlere ihtiyaç duyulmuyor çünkü IŞİD zaten yenilgiye uğratılmış durumda. IŞİD ile savaşı yarı bağımsız devletçiklerini kurmak için kullanan Iraklı Kürtlerin hesapsızca referanduma gidip tüm kazanımlarını nasıl bir anda yitirdiklerine şahit oldular. YPG güçleri peşmergeye kıyasla daha organize. Fakat Afrin’in Rojava’nın kalanıyla bağlantısı bulunmuyor ve savunması da zor. Afrin’in kaybedilmesi Suriyeli Kürtler için nihai bir yenilgi olmaz ama yeni gelişmelerin bir habercisi haline gelebilir” ifadelerini paylaştı.

ALMAN BASINI: ERDOĞAN’A GÖZ YUMULDU

Türkiye’nin Suriye’deki askeri harekatı Alman gazetelerinde de yorumlandı.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi TSK operasyonu için, “ABD kararlı bir şekilde, köşeye sıkışan Kürtlerin yardımına koşacak mı? Batılı hükümetler Türkiye’nin siyasi ve stratejik önemi nedeniyle Erdoğan’ın çoğu hamlesine göz yumdular. Suriye’ye yapılan müdahale nedeniyle Washington ile Ankara’nın araları açılırsa, bu Moskova’nın işine gelir. Kürtler açısından ise yüz yıldır devam eden durum değişmez. Büyük devletler aralarındaki husumet ve stratejik anlaşmazlıkların faturasını Kürtlere çıkartıyorlar. Erdoğan’ın müdahalesi aynı zamanda IŞİD ile mücadeleye de zarar verecektir” yorumunu yaptı.

Neue Osnabrücker Zeitung gazetesinde ise şu yorum yapıldı: Asıl endişe edilmesi gereken husus Türkiye Cumhurbaşkanının kendini ABD Başkanından üstün görmesidir. Saldırıya uğrayan Kürtler ABD’nin IŞİD ile mücadeledeki müttefikidirler. Bundan birkaç yıl öncesine kadar Türkiye gibi bir ülkenin ABD’yi böylesine provoke edebileceği tasavvur edilemezdi. Erdoğan ülkesinin dünya liderliğinden elini çekmekte olduğu Donald Trump ile kedinin fare ile oynadığı gibi oynayabileceğini düşünüyor. Türkiye Cumhurbaşkanı galiba bunu başaracak ve kriz bölgelerindeki diğer otokrat liderleri de benzeri saldırganlıklara özendirecek. Son derece kötü bir manzara.

GUARDIAN: ERDOĞAN’IN KUMARI TERS TEPEBİLİR

İngiltere’de yayınlanan Guardian gazetesi yazarlarından Simon Tisdall, Türkiye’nin Afrin operasyonunu değerlendirdiği yazısında “Erdoğan’ın kumarı ters tepebilir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya, ABD ve Beşar Esad rejimine rağmen Suriyeli Kürtlere karşı kesin bir zafere oynadığını ancak bunun “riskli bir kumar” olduğunu belirten Tisdall’ın yazısındaki öne çıkan noktalar şöyle: Erdoğan ve onun gibi düşünen milliyetçiler için Kuzey Irak’tan başlayıp Hatay sınırına kadar ulaşan ve hatta Türkiye’nin güneydoğusunu dahi kapsayabilecek olan özerk ya da bağımsız bir Kürt yapısı varoluşsal bir kâbus. Böyle bir gelişmeyi önlemek, diğer tüm konuların önüne geçmiş durumda. Erdoğan kozlarını bir kez daha oynuyor.

Kürt direnişi bir yana, Erdoğan’ın en büyük sorunu büyük aktörlerin kendisini desteklemiyor olması. Geçtiğimiz hafta operasyona Rusya’dan yeşil ışık alabilmek adına Moskova’ya yetkililer göndermek durumunda kaldı. Buna karşın Rusya operasyonla ilgili ciddi endişelerini dile getirdi.

Rusya olası bir kazayı önlemek adına Afrin’deki birliklerini geri çekti. Ancak hâlâ Afrin’de hava sahasını kontrol etmeye devam ediyorlar ve her an müdahil olabilirler.

Esad ve büyük ihtimalle İran Erdoğan’a karşı fazlasıyla öfkeli. Şam yönetimi operasyonun Menbic’e doğru genişlemesi durumunda karşılık verileceği tehdidini dile getirmişti.

Suriye’de savaş sonrası tablonun kendi çıkarları paralelinde şekillenmesini istiyorlar. Ancak Erdoğan’ın başına buyruk hareketleri bu çıkarları tehdit edebilir. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Katalan meclisi Puigdemont’u tek başkan adayı ilan etti

SONRAKİ HABER

Hakkari, Mardin ve Şırnak'tan barış çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...