22 Ocak 2018 09:56

İsveç Sol Parti’den Afrin operasyonuna tepki

İsveç'te Sol Parti, Afrin'e yapılan operasyonlara tepki göstererek Dışişleri Bakanı Margot Wallström’den operasyonları kınamasını istedi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç Sol Parti Lideri Jonas Sjöstedt, Dışişleri Bakanı Margot Wallström’den Türkiye’nin İsveç Büyükelçisini makamıına çağırmasını ve Afrin’e yönelik harekatı protesto etmesini talep etti. 

Konu hakkında İsveç Devlet Radyosu Ekot Haber Servisi’ne açıklamalarda bulunan Sjöstedt, “Herkesin bildiği gibi Kürtler, IŞİD ve teröristleri yenilgiye uğrattı. Harekat, siyasi olarak tamamıyla yanlış olduğu gibi halkların hukuku ve uluslararası yasalara aykırı” diyerek AKP’nin Afrin’e yönelik operasyonuna karşı çıktı. 

DIŞ DÜNYA TÜRKİYE’YE BASKI YAPMALI

“Türklerin dış dünyanın diyeceklerine karşı duyarlı olduklarını biliyoruz. İsveç protesto ederse, AB protesto ederse ve ekonomik ve siyasal sonuçları olacağı söylenirse bunun Erdoğan’ı mutedil olmaya zorlayacak tek şey olduğunu düşünüyorum” diyen Sjöstedt, dış dünyanın Türkiye’ye baskı yapmasını, Margot Wallström’ün de Türkiye Büyükelçisini makamına çağırmasını istedi.

Konu ile görüşlerine başvurduğumuz Sol Parti Milletvekilleri Daniel Riazat ve Amineh Kakabaveh de, Türkiye hükümetinin Afrin operasyonunun Kürt halkı ve birlikte yaşadığı hakların iradesine yönelik bir tehdit oluşturduğu ve amacın Kürt halkının kazanımlarını ortadan kaldırmak olduğunu söyledi. 

Daniel Riazat, Türkiye’nin uluslararası yasaları da ihlal ettiğini belirterek, “Ama buna rağmen dış dünya Türkiye’nin saldırılarına karşı güçlü bir çıkış göstermeyip cılız açıklamalar yaparak ve böylesi bir saldırının yapılmasını istemediklerini söylemekle yetindi. Bu, pratikte saldırılara yeşil ışık yakmak anlamına gelir” ifadelerini kullandı. 

Daniel Riazat
Daniel Riazat

Afrin’den Türkiye’ye yönelik her hangi bir saldırı olmamasına karşın operasyonun başlatıldığına değinen Riazat, tüm dünyanın suskun kalmasının nedenini “Herşeyden önce pek çok ülke Ortadoğu’da Rojava’daki sistemin yaygınlaşmasını istemiyor. Otoriter rejimlerle iş birliğini daha yararlı görüyor. ABD ve Batılı ülkeler Ortadoğu’da gerçek anlamda istikrarın sağlanmasını istemiyor. Böylelikle emperyalist politikalarını yaşama geçirme şansı elde ediyor” diyerek sıraladı. 

Amineh Kakabaveh
Amineh Kakabaveh

KAKABAVEH: PARLAMENTONUN GÜNDEMİNE GETİRECEĞİM

Amineh Kakabaveh de, kitle örgütleri ve uluslararası kamuoyunun karşı tutum alması gerektiğini söyleyerek Afrin’e yönelik saldırıların İsveç Parlamentosunda tartışılması gerektiğini belirtti. Kakabaveh, bunun gerçekleşmesi için hazırladığı soru önergesini parlamentoya sunacağını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

ENKA'nın Aliağa'daki termik santral macerası bitti

SONRAKİ HABER

Türk Metal, Afrin operasyonu nedeniyle eylemlere son verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...